Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Manželé zachraňují domácí mazlíčky na Ukrajině: Na misi chodí v neprůstřelných vestách

Autor: rc, swp - 
9. května 2023
05:00

Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, tisíce lidí uprchly ze země. Doma ale  uprchlíci nechali své domácí mazlíčky napospas osudu. Ukrajinští veterináři Valentina a Leonid Stojanovovi se rozhodli, že nebohým zvířátkům pomohou. Spojili se s místní policií, aby se mohli dostat do opuštěných domů a začali zvířátka vysvobozovat. 

Manželé z ukrajinské Oděsy jsou připraveni nasadit i vlastní život, jen aby mohli pomoci opuštěným zvířatům. Veterináři Valentina a Leonid Stojanovovi se před invazí ruských vojsk stali populární na sociální síti TikTok, kam publikovali videa s tím, jak se starají o exotická zvířata. Ovšem poté, co v minulém roce Rusko napadlo jejich zemi, začala jim nová mise.

Nová mise

Mnoho lidí před krvavými boji uprchlo ze země a nechalo ve svých domovech své mazlíčky. Právě jim se snaží veterináři pomoci. „Každé zvíře je pro nás jako člen naší rodiny,“ uvedla Valentina pro CNN s tím, že celá jejich rodina uprchla z Ukrajiny. „Rozhodli jsme se, že zůstaneme tady a pomůžeme zvířatům,“ uvedla důvod, proč s manželem neutekli do bezpečí.

O zvířata se starají na jejich klinice v Oděse, která je částečně v podzemí a je obklopena vysokými budovami, které nabízí určitou ochranu před ruskými útoky. Manželé nakoupili tuny krmiva pro psy a kočky, které rozváží po útulcích. Leonid dokonce prý nosil neprůstřelnou vestu, když chodil očkovat a krmit psy. Spojili se s místní policií, aby se mohli dostat do prázdných domů, kde zůstali opuštění mazlíčci. Do týdne prý zachránili až 400 zvířat.

Pejsek Casper

Jejich vozidlo se prý několikrát dostalo pod palbu ruských vojsk. „V autě máme spoustu děr,“ uvedl Leonid. Manželé se snaží najít pro opuštěná zvířata nové páníčky. Ovšem do jednoho pejska se zamilovali natolik, že se ho nemohli vzdát. Slepý pejsek jménem Casper patřil vojáku Sergejovi, který neměl rodinu, jež by se o Caspera postarala, zatímco bude bojovat. „Byl to velmi dojemný okamžik, když se Casper a Sergej loučili,“ řekla Valentina. Sergej prý volal každý týden, aby se dozvěděl, jak se jeho věrný parťák má. Ovšem pak se náhle dlouhou dobu neozýval. Později se dozvěděli, že padl.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Veterináři Valentina a Leonid Stojanovovi zachraňují domácí mazlíčky na Ukrajině.  - tiktok/ vet.crew
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa