Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trest pro ruské vojáky: Za porušení kázně míří na frontě do zamřížovaných děr v zemi, tvrdí Britové

Autor: DVL, swp - 
1. května 2023
15:43

Ruští vojáci jsou vhazováni do děr v zemi, ve kterých jsou pak uvězněni. Má to být forma trestu za to, když odmítnou poslechnout rozkazy. Podzemní díry jsou vybaveny mřížemi. Jejich nadřízení mají problém je ukáznit a zdvihnout jim morálku, napsal list Daily Mail.

Britové uvádí, že ruští velitelé vězní své vlastní vojáky do zamřížovaných děr v podzemí. Těmto dírám se přezdívá „zindany“.

Od počátku války jde o výrazný posun - v jejích prvních dnech totiž velitelé dokonce umožňovali svým vojákům, kteří s invazí nesouhlasili, aby se v tichosti vrátili domů.

„V posledních měsících ruští velitelé pravděpodobně začali trestat porušení kázně zadržováním provinilých vojáků v takzvaných zindanech, což jsou improvizované cely sestávající z děr v zemi zakrytých kovovou mříží," napsalo Ministerstvo obrany Spojeného království.

Podle zpráv ruského personálu k tomu dochází v případech, kdy ruští vojáci udělají nějaký přestupek - například se opijí nebo se pokusí ukončit smlouvu. 

„Od podzimu roku 2022 došlo k několika stále drakoničtějším iniciativám k tomu, aby se zlepšila morálka v armádě, zvláště poté, co náčelník generálního štábu Valerij Gerasimov převzal velení operace v lednu 2023," uvedlo dále Ministerstvo obrany Spojeného království. 

Hrozí až 10 let vězení

Existují stovky ruských mužů, kteří čelí soudnímu řízení kvůli odmítnutí války na Ukrajině, napsal americký deník The New York Times. Někteří z nich se vyhýbají odvodu, jiní, již odvedení, odmítají rozkazy k přemístění se na krvavá bojiště na Ukrajině. 

Loni bylo podle statistik ruského nejvyššího soudu odsouzeno 1121 lidí za vyhýbání se povinné vojenské službě, zatímco v předchozích letech to bylo v průměru zhruba 600 lidí.

Před válkou byla velká většina pokutována, nikoli vězněna. Rusko však nedávno přijalo opatření, které výrazně ztížilo vyhnout se předvolání. Pokud se předvolaný odmítne zúčastnit boje, může být odsouzen na 3 až 10 let vězení.

To však nezabránilo ruským mužům, aby se vyhnuli boji. Jeden důstojník řekl, že si nechal střelit do nohy, jednalo se o součást dohody mezi několika vojáky, kteří se navzájem postřelili a pak tvrdili, že se zranili při přestřelce. Léčba důstojníka trvala 6 měsíců, poté se rozhodl uprchnout.

Právník Dmitrij Kovalenko, který zastupuje vojáky, kteří s válkou nesouhlasí, uvedl, že tresty mohou být opravdu těžké. Například dva vojáci, které obhajoval, byli loni v létě zavřeni do kontejneru bez jídla a vody, uvedl.

V jednu chvíli bylo asi 300 branců, kteří loni odmítli bojovat, drženo ve sklepě na východní Ukrajině, kde jim vyhrožovali, nazývali je „prasata“, nedostávali jídlo a neměli dovoleno chodit na záchod nebo se koupat. Nezávislé zpravodaje citují příbuzné. 

Také Wagnerova skupina pohrozila popravou svých „neposlušných" vojáků. Dokonce se objevily zprávy o tom, že k popravám skutečně došlo.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast ve východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu mají zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

07:50
Dnes

Tady jsou záběry zřícení ruského bombardéru a také fotografie jeho trosek. Na sociálních sítích se šíří informace, že si letoun Rusové sestřelili sami. 

07:10
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, uvedlo ruské ministerstvo obrany. Piloti se katapultovali.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa