Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Stovky mrtvých Rusů v Makiijivce: Pomohly Ukrajincům skutečně mobily?

Autor: Darina Jíchová, swp - 
7. ledna 2023
05:00

Ruské ministerstvo obrany po novoročním útoku Kyjeva v Makijivce na východě Ukrajiny uvedlo, že k útoku došlo kvůli tomu, že ruští vojáci i přes zákaz používali své mobily. Zásah si měl vyžádat 89 obětí, alespoň podle Moskvy, Kyjev mluví o stovkách padlých. Analýza stanice BBC se zajímá o to, zda skutečně mohly Ukrajině napomoci k lokaci místa mobilní telefony Rusů.

Od počátku války se v západním i ruském tisku objevovaly zprávy o tom, že obě strany mají schopnost zachytit a lokalizovat telefonní hovory a použít je k zaměření cíle. Loni v březnu New York Times citoval svůj zdroj z Pentagonu s tím, že Ukrajinci potvrdili, že zachytili telefonát ruského generála. Lokalizovali ho a zlikvidovali ho i jeho tým.

V březnu navíc článek stanice Sky News upozornil na ruský systém Leer-3, který řídí drony nad cílovou oblastí a je schopný napodobovat přijímače mobilních telefonů a tím je oklamat a vynutit zařízení, aby spolu navzájem komunikovala. Tyto drony pak mohou předat informace vojenské základně, které povedou k následné lokalizaci.

Ukrajinci vědí o nebezpečí užívání mobilu

„Když vás zachytí dron, máte tak 5 vteřin na to se sebrat a začít utíkat, raketa přiletí extrémně rychle,“ popsal pro Sky News jeden z ukrajinských vojáků. Zdůraznil rovněž, že byli poučeni o tom, že je mohou prozradit jejich mobily. Nebezpečí toho, že mobily vojáků budou vysledovány, dokonce přimělo ukrajinskou armádu, aby vydala seznam rad pro své jednotky bojující proti separatistům na Donbasu:

  • První pravidlo zní: Svou SIM kartu nechte doma.
  • Druhé: Pořiďte si SIM kartu v místě konfliktu.
  • Třetí: Pokud si chcete zavolat, vzdalte se od pozice své jednotky minimálně 400 až 500 metrů.
  • Čtvrté: Zavolat si nechoďte sami, vemte se sebou ozbrojeného kamaráda, který vám poskytne krytí v případě útoku.
  • Páté: Nejlepší místo, kde si zavolat, je v místě se silnou koncentrací civilistů, nejlépe v osvobozených obcích.
  • Šesté: Jinak mějte telefony vypnuté. Zavisí na tom váš život a život jednotky.
  • Sedmé: Nepřijímejte žádné karty od „místních“, nevíte, zda nejde o agenty GRU nebo SBU.
  • Osmé: Dohlížejte na své přátele.
  • A poslední deváté pravidlo: Pamatujte na to, že nepřítel vás může odposlouchávat, nehledě na to, jakou SIM kartu nebo operátora používáte.

Mají Rusové u sebe své telefony?

Ukrajina i Rusko tedy, jak se zdá, mají schopnost trasovat mobily, nicméně několik komentátorů zpochybnilo, že to nebyly ruské telefony, které vedly k útoku v Makijivce. Ruskojazyčný web stanice BBC navíc ve svém článku psal, že mobilizovaní Rusové v interview nezávisle na sobě uváděli, že jim jejich mobily byly zabaveny. Na druhou stranu jsou však i záznamy o tom, že ruští vojáci jsou na frontě nuceni používat mobily, protože jim chybí jiné potřebné komunikační prostředky.

„Ruské úřady viní mobilizované vojáky a jejich mobily. Proč ale byla morálka tak laxní?“ ptá se ve své analýze pro BBC bezpečnostní korespondent Jonathan Beale. „Většina armád si na svých jednotkách vynucuje dodržování provozní bezpečnosti a osobní bezpečnosti při operacích – včetně omezení používání mobilních telefonů,“ připomněl Beale, poukázal na to, že zapnuté mobily nebyly jedinou chybou Rusů v Makijivce. „Velká koncentrace vojáků v jedné budově, kde byla skladována munice? To je jasný cíl pro druhou stranu,“ prohlásil analytik.

Útok na Makijivku ukazuje, že se Rusko stále ještě nezvládlo poučit z předešlých chyb, dodal Beale. „Rozhodně to není poprvé, kdy se Ukrajinci zaměřili na kasárna a muniční sklady,“ podle Bealea se však aspoň něco změnilo. Zde odkazuje na šéfa bezpečnostní poradenské společnosti Sibyline Justina Crumpa, podle kterého kritika zaznívající z Ruska dokazuje, že „taková neschopnost už není tolik tolerována“. Jenže v Rusku se bohužel nesoustředili na ztrátu životů, ale celý útok je využíván jako ospravedlnění jakékoliv eskalace.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa