Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Blamáž ve sněmovně: Republikáni nezvolili šéfa ani na šestý pokus. Biden mluví o ostudě

Aktualizováno -
4. ledna 2023
22:50
Autor: ČTK, lig - 
4. ledna 2023
17:55

 Nově zvolená americká Sněmovna reprezentantů je dnes druhým dnem paralyzovaná, zatímco nastupující republikánská většina se dál pře ohledně toho, kdo by měl být předsedou legislativní komory. Další tři hlasování na patové situaci mnoho nezměnila, přestože ke zvolení republikánského lídra Kevina McCarthyho předtím vyzval exprezident Donald Trump. Nová strategie, kterou by republikáni mohli ukončit chaotický úvod svého úřadování, se druhý den volby nerýsovala. Většina sněmovny se nakonec rozhodla vyhlásit několikahodinovou přestávku.

McCarthy má v boji o předsednický post podporu drtivé většiny své sněmovní frakce, proti se však postavila dvacítka členů, kteří vzhledem k jen těsné republikánské většině ve sněmovně mohou proces blokovat. V projevech zdůrazňují, že „Washington nefunguje“ a že McCarthyho nepovažují za správného člověka pro systémovou změnu. Demokrati mezitím jednotně podporují svého lídra Hakeema Jeffriese a nic nenasvědčuje tomu, že by byli ochotni republikánům ulehčit práci.

Dokud sněmovna nového předsedu nezvolí, nelze na plénu probírat jiné záležitosti. Volba začala v úterý, což byl první zasedací den nově zvoleného Kongresu USA, a poprvé za posledních sto let neskončila hned po prvním hlasování. Kongresmani se třikrát neúspěšně pokusili zvolit šéfa komory a následně schůzi přerušili.

Nepovedl se ani šestý pokus

McCarthy a jeho spojenci od té doby pokračují v intenzivní snaze získat rebelující členy radikálního křídla Republikánské strany, vyjednávání ale zatím nemají kýžený efekt. Při čtvrtém hlasování se dnes stejně jako při tom třetím proti McCarthymu vyslovilo 20 republikánů, navíc kongresmanka Victoria Spartzová, která předtím svého kalifornského kolegu podpořila, se tentokrát hlasování zdržela. Stejný výsledek se podle listu The New York Times opakoval v pátém i šestém kole.

Už před pátým hlasováním se aktuální volba předsedy sněmovny stala devátou nejdelší v dějinách Spojených států, uvedl na twitteru reportér televize NBC News Steve Kornacki. Republikáni se nakonec po neúspěšném šestém kole rozhodli vyhlásit přestávku do 20:00 místního času (čtvrtek 02:00 SEČ), což má poskytnout prostor pro další zákulisní vyjednávání.

McCarthy potřebuje ke zvolení prakticky dokonalou jednotu své strany, která v listopadových volbách získala 222 mandátů oproti 213 pro Demokratickou stranu. Americká média si všímají, že mu nepomohlo ani to, že jej dopoledne veřejně podpořil exprezident Trump považovaný stále za neoficiálního lídra Republikánské strany. V prohlášení uvedl, že McCarthy by byl dobrým předsedou sněmovny.

Jeho zvolení blokuje skupina republikánských kongresmanů považovaných za ultrapravicové či ultrakonzervativní. Mezi tímto křídlem strany a McCarthym podle médií panuje silná nedůvěra. Oba tábory druhý den volby daly najevo, že nehodlají ustupovat.

S přibývajícími hlasováními se množily projevy frustrace a rozhořčení v republikánských řadách a také spekulace o možných cestách z aktuálního patu. Ken Buck, jeden z podporovatelů McCarthyho, v rozhovoru s televizí CNN řekl, že zlom musí přijít už dnes, přičemž naznačil, že by místo dosavadního lídra mohl podpořit jeho zástupce Steva Scaliseho.

Zástupkyně druhého tábora Lauren Boebertová při projevu na plénu promluvila i směrem k Trumpovi, který by podle ní měl McCarthymu vzkázat, že „je načase odstoupit“. Kongresman Dan Crenshaw zase ji a další rebely kritizoval jako neseriózní. „Unavují mě vaše hloupé floskule... Řekněte nám za zavřenými dveřmi, co opravdu chcete, nebo držte hubu,“ citovala jej reportérka listu The Washington Post.

Biden: Je to ostuda

„Myslím, že je opravdu ostudné, že to trvá tak dlouho,“ komentoval dnes ještě před dalšími koly hlasování vývoj prezident Biden, který patří k Demokratické straně. Probíhající bitva o post v čele Sněmovny podle něj neukazuje Spojené státy v dobrém světle. Biden při setkání s novináři dodal, že nemá tušení, kdo ze souboje vzejde jako vítěz, napsala agentura AP.

Trump republikány vyzval, aby se za svým lídrem sjednotili a odvrátili „potupnou porážku“. „Včera (v úterý) večer se odehrály velmi dobré rozhovory a teď je na čase, aby všichni naši skvělí republikánští členové Sněmovny hlasovali pro Kevina,“ reagoval dnes Trump. McCarthy, jenž před volbami sněmovní republikány vedl coby menšinovou stranu, by podle exprezidenta v pozici šéfa celé komory odvedl „dobrou a možná i skvělou práci“. „Neudělejte ze skvělého triumfu obrovskou a potupnou porážku,“ vzkázal republikánským kongresmanům.

Stoupenci Trumpa

Zvolení blokuje skupina republikánských kongresmanů považovaných za ultrapravicové či ultrakonzervativní. Mezi tímto křídlem strany a McCarthym podle médií panuje silná nedůvěra. Oba tábory druhý den volby daly najevo, že nehodlají ustupovat.

Republikánský předák v posledních dnech nabídl táboru svých odpůrců značné ústupky, dostatečnou podporu mu to ale nezajistilo. Americká média uvádí, že mezi McCarthym a aktuálními rebely panuje silná nedůvěra, která je výsledkem mnohaletého vývoje. „Vidí jej jako někoho, kdo je ochoten neustále překrucovat svá stanoviska,“ popsala reportérka listu The New York Times v úterním rozhovoru. Web Politico dnes napsal, že ultrakonzervativci, mezi které se McCarthy neřadí, dávají v zákulisí najevo, že jejich nedůvěra v současného lídra přebíjí veškeré ústupky, které by jim mohl slíbit.

""

Oba tábory dávají najevo, že nehodlají ustupovat, rozuzlení bitvy o předsednický post tak nemusí přinést ani dnešek. Sněmovna je tím paralyzována, neboť volba předsedy je po nástupu nově zvoleného sboru kongresmanů prvním bodem programu, před jehož dokončením nelze v plénu projednávat nic jiného.

Při hlasování o novém šéfovi komory jsou jednotliví kongresmani v abecedním pořadí vyvoláváni a odpovídají jménem svého preferovaného kandidáta. Do čela Sněmovny je zvolen ten, kdo získá podporu většiny hlasujících, což je v případě maximální účasti 218 a více hlasů. Hlasování se opakují, dokud se většina kongresmanů na někom neshodne, pokud nedojde ke změně pravidel volby. Tato volba v posledních 100 letech vždy skončila po prvním kole, v roce 1855 se ovšem protáhla na rekordních 133 hlasování.

 

Předseda Sněmovny reprezentantů má velký vliv na program jednání ve větší ze dvou komor Kongresu a také na obsazování jejích výborů. Zároveň je druhou osobou v následnickém pořadí na prezidentský post, hned za viceprezidentem Spojených států. Poslední čtyři roky vedla Sněmovnu Nancy Pelosiová, kterou s přechodem Demokratické strany do pozice menšinové frakce vystřídal v čele sněmovních demokratů Hakeem Jeffries.

Video  Exministr Svoboda o americké návštěvě Zelenského. Jak ovlivní válku na Ukrajině i Putina? 
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi