Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rozkol mezi republikány. Nedaří se jim zvolit šéfa sněmovny, hlasování „kazí“ příznivci Trumpa

Autor: ČTK, lig - 
3. ledna 2023
22:04

Lídr republikánské většiny ve Sněmovně reprezentantů McCarthy neuspěl ani ve třetím kole volby šéfa této komory. Napodruhé neuspěl ve volbě předsedy této komory amerického Kongresu, když dnes jeho kandidaturu zablokovalo několik kongresmanů z nejvíce pravicového křídla Republikánské strany. Sněmovna poprvé od roku 1923 nezvolila nového předsedu hned při prvním hlasování a má před sebou potenciálně chaotický vývoj. McCarthy chce o funkci dál bojovat, jeho pozice se však zdá být velmi složitá, neboť při obou dnešních pokusech mu podle amerických médií scházelo 15 hlasů.

Republikánský předák v posledních dnech intenzivně bojoval o přízeň váhajících členů své strany a nabídl jim ústupky, které by po případném zvolení oslabily jeho pozici, odhalení ostrých neshod ve své straně se však nevyhnul. Jeden z lídrů skupiny jeho odpůrců Matt Gaetz dokonce dnes naznačil, že McCarthyho považuje za zkorumpovaného. Vývoj vyvolával spekulace o tom, že republikáni by se nakonec mohli spojit za jiným kandidátem a že volba by se mohla protáhnout i na několik dní, ne-li delší dobu.

Volba nového předsedy je úvodním bodem programu sněmovny, která se dva měsíce po volbách poprvé sešla v novém složení stejně jako druhá kongresová komora - Senát. Dokud větší z obou komor neobsadí předsednický post, nemůže se věnovat dalším otázkám včetně vyslechnutí přísah nových členů. Poté, co první ani druhé hlasování nepřineslo rozuzlení, se kongresmani brzy začali scházet ke třetímu kolu.

Výběr nového šéfa sněmovny navazuje na výsledek listopadových voleb, v nichž si republikáni vzali zpět většinu po zisku 222 mandátů proti 213 pro Demokratickou stranu. Pokud nedojde ke změně procedurálních pravidel, musí kandidát pro zvolení do předsednické funkce získat podporu většiny kongresmanů, kteří při volbě jmenují konkrétní osobu. Teoreticky takto může být zvolen i někdo, kdo není členem sněmovny, dosud se tak ale nikdy nestalo.

Hrozba „brutální konfrontace“

Při obou dnešních hlasováních 19 republikánů jmenovalo někoho jiného než McCarthyho a ve výsledku tak nikdo nedosáhl hranice potřebné ke zvolení. Nejvíce hlasů dostal v obou případech lídr demokratické menšiny Hakeem Jeffries, za kterým se jeho straničtí kolegové sjednotili, McCarthy skončil na čísle 203.

Většina hlasů republikánských rebelů se při prvním hlasování rozdělila mezi Andyho Biggse a Jima Jordana, tedy dva prominentní stoupence republikánského exprezidenta Donalda Trumpa. Jordan před druhým kolem vystoupil na podporu McCarthyho, výsledek však byl takový, že všech 19 rebelů následně podpořilo právě Jordana.

Jako oddaní spojenci Trumpa by se dali popsat i další členové tábora odpůrců McCarthyho v jeho vlastní straně. Světová média o nich hovoří i jako o „konzervativcích tvrdé linie“ nebo o „ostře pravicových“ republikánech. Napětí mezi většinou republikánského klubu a hrstkou radikálů bylo patrné i při dnešní dopolední schůzi, na které McCarthy za zavřenými dveřmi promlouval ke stranickým kolegům. Podle médií kongresmanka Lauren Boebertová reagovala na jeho projev výrazem „bullshit“ („kecy“), kongresman Dan Crenshaw zase ji a další rebely veřejně označil za „nepřátele“ a „narcisisty“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi