Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Republikán si „přikrášlil“ životopis, aby uspěl ve volbách: Vymyslel si titul i práci v bankách

Autor: ČTK - 
27. prosince 2022
11:13

Republikánský politik George Santos na podzim uspěl ve volbách do americké Sněmovny reprezentantů, když se voličům prezentoval jako syn brazilských imigrantů, který se vypracoval až na „zkušeného investora na Wall Street“. Nyní ovšem přiznal, že si svůj životopis „přikrášlil“ a že například neabsolvoval vysokou školu, jak v kampani tvrdil. Podle listu The New York Times (NYT) kromě svého vzdělání zveličil také své pracovní zkušenosti nebo majetek.

„V životě děláme hloupé věci,“ řekl 34letý Santos v jednom z pondělních rozhovorů, v nichž se k otázkám kolem osobního a profesního života vyjádřil. Nastupující kongresman se snažil význam svých nepravdivých či zavádějících tvrzení minimalizovat s tím, že nebyla jádrem jeho kampaně, přiznal však několik takovýchto případů. „Mým hříchem tady je, že jsem si přikrášlil životopis. Omlouvám se,“ uvedl.

Santos o věci promluvil týden poté, co NYT publikoval článek zpochybňující politikův příběh o „ztělesnění amerického snu“. Reportéři se například pokusili ověřit jeho tvrzení, že v roce 2010 úspěšně ukončil studium na vysoké škole Baruch College v New Yorku, instituce ale žádný záznam odpovídající jeho osobě nedokázala poskytnout.

„Nezískal jsem titul na žádné instituci vyššího vzdělání. Stydím se a je mi to líto,“ přiznal Santos v pondělí.

Také uvedl, že nikdy „přímo“ nepracoval pro banky Goldman Sachs nebo Citigroup, které měl ve svém životopise prezentovaném voličům. Další odhalení se týkají Santosova dosud zamlčeného manželství, jeho dluhů nebo nepravdivého vyjádření, že spravuje portfolio 13 nemovitostí. Republikán zároveň odmítl, že by někdy spáchal trestný čin, čímž reagoval na informaci o brazilských soudních záznamech, podle kterých byl v mládí obviněn z podvodu s ukradenou šekovou knížkou.

Santos byl v listopadu zvolen do americké sněmovny jako nový zástupce obvodu zahrnujícího části předměstí New Yorku. Stal se tak prvním republikánem, který veřejně oznámil, že je gay, a poté byl zvolen do Kongresu. Podle NYT je zároveň obzvláště udivujícím příkladem politika manipulujícího s fakty o svém životě, neboť se držel nepravdivých tvrzení během dvou po sobě jdoucích kampaní, z nichž první neuspěla.

Jakkoli nyní uznal pochybení, Santos uvedl, že se nehodlá vzdát svého mandátu. „Složím přísahu, ujmu se funkce,“ řekl. Zasedání nově zvoleného Kongresu USA začíná 3. ledna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi