Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Na Tchaj-wanu je po volbách: Zvítězila opozice, prezidentka končí v čele strany

Autor: ČTK - 
26. listopadu 2022
18:24

Tchajwanská opoziční Národní strana (KMT) dnes zvítězila v místních volbách v metropoli Tchaj-peji. Podle médií jde o neúspěch pro prezidentku Cchaj Jing-wen a její Demokratickou pokrokovou stranu (DPP), která staví na odporu proti Číně. Hlava státu z neúspěchu okamžitě vyvodila politickou zodpovědnost a odstoupila z čela DPP. Takový krok je na Tchaj-wanu v případě jasné porážky běžný, uvedla agentura AP.

Cchaj v krátkém vystoupení poděkovala podporovatelům a oznámila, že na sebe bere zodpovědnost, protože osobně vybrala kandidáty do voleb.

Podle čínské vlády výsledky „ukázaly, že většina veřejnosti na Tchaj-wanu si přeje mír, stabilitu a kvalitní život“. Čína bude spolupracovat s tchajwanským lidem na podpoře mírových vztahů a je rozhodně proti nezávislosti Tchaj-wanu a cizímu vměšování, uvedl v prohlášení čínský úřad pro záležitosti Tchaj-wanu.

Volby starostů, představitelů okresů a dalších místních činitelů se obvykle týkají lokálních problémů, jako jsou protipandemická opatření či kriminalita. Prezidentka však do voleb nyní přinášela celostátní témata a uváděla, že svět sleduje, jak Tchaj-wan brání svou demokracii v době vojenské hrozby ze strany Číny.

Opoziční strana KMT je stoupencem vstřícnějších vztahů s Pekingem, ačkoliv popírá, že by byla přímo pročínská. Stejně jako vládní DPP soustředila své předvolební úsilí na bohatý a lidnatý severní Tchaj-wan, především na hlavní město Tchaj-pej. KMT už v roce 2018 vyhrála místní volby a obvinila prezidentku Cchaj a její stranu DPP z přílišné konfrontace s Čínou.

Čína v srpnu uskutečnila vojenské manévry poblíž Tchaj-wanu, aby vyjádřila nelibost nad návštěvou předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji. Její vojenské aktivity v oblasti pokračují, byť v menším rozsahu.

Centristický starosta tchajwanské metropole nemohl znovu kandidovat kvůli omezení funkčního období. Podle průběžných výsledků zatím KMT vede ve většině z 21 voleb, v nichž se volili starostové a šéfové okresů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

e.lesanova ( 26. listopadu 2022 19:02 )

Tak sláva, státní kasa zase trochu ušetří za výlety zaprodanců a štváčů z řad našich poli­tiků­..."p­obavil" mne přenos z EP, kde bylo poukázáno, kdo, kdy vyvolal kolik válek...samozřejmě, VÍTĚZEM se stává USA, celých 94% od svého vzniku...a ti, co dnes mají v hlavě jen "Sláva UA", nějak snadno zapomněli na 30 milionů mrtvých Rusů za druhé světové a lezou Němcům do pozadí, stejně tak miliony na hrbu Británie atd.atd. A jinak...stačí více hovořit se samotnými Ukrajinci, že by Zelensky byl až tak v oblibě?? To jen média tlačí tu jedinou "pravdu"

modrosvazak ( 26. listopadu 2022 18:47 )

Tchajwanec Vystrč i celá fialová válkychtivá pětidemolice utře. Svět nechce válku, svět chce mír a konec provokací!

Zobrazit celou diskusi