Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Čínská odveta za návštěvu Tchaj-wanu: Ukončení spolupráce s USA a provokující letadla i lodě

Aktualizováno -
5. srpna 2022
12:24
Autor: ČTK, for - 
5. srpna 2022
07:38

Čínská letadla a válečné lodě dnes ráno překročily linii, která dělí průliv mezi Tchaj-wanem a pevninskou Čínou. Oznámilo to podle agentury Reuters tchajwanské ministerstvo obrany, počet plavidel a letounů neupřesnilo. Vojenské aktivity Pekingu zároveň označilo jako „vysoce provokativní“. Rezort obrany dále uvedl, že tchajwanská armáda vyslala letadla, lodě a rozmístila pozemní raketové systémy, aby situaci monitorovaly. Čína později oznámila, že kvůli návštěvě šéfky americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu ukončí spolupráci se Spojenými státy v řadě oblastí, včetně klimatu.

Střední linie, která dělí Tchajwanský průliv, je podle nepsaných pravidel dělicí čárou mezi námořním a vzdušným prostorem Číny a Tchaj-wanu. Peking vyslal bojová letadla přes tuto linii podle Tchaj-peje už v předchozích dnech.

Situace mezi Čínou a Tchaj-wanem se vyhrotila po úterní návštěvě předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji. Peking návštěvu ostře odsoudil a zanedlouho zahájil vojenské cvičení s ostrou střelbou v blízkosti ostrova. Do vod kolem Tchaj-wanu Čína při manévrech vypálila 11 balistických raket, pět z nich přitom dopadlo do japonské výlučné ekonomické zóny.

Blinken: Čína se snaží zastrašovat

I americký ministr zahraničí Antony Blinken nazval jednání Číny „nehorázně provokativní“. Spojené státy chtějí situaci uklidnit, dodal na ministerském zasedání Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN).

Blinken Čínu obvinil, že se snaží zastrašit nejen Tchaj-wan, ale i jeho sousedy, píše s odvoláním na „západního činitele“ Reuters. Washington podle ministra zahraničí nadále stojí za svými partnery a spojenci. Mezi ty lze řadit i Tchaj-wan, byť s ním USA nemají formální diplomatické vztahy.

„Čína se rozhodla reagovat přehnaně a využít návštěvu paní Pelosiové jako záminku... Fakt je ten, že její návštěva byla poklidná. Neexistuje žádné opodstatnění pro tuto extrémní vojenskou reakci,“ řekl také americký ministr zahraničí.

Dlouhý spor

Čína demokratický Tchaj-wan navzdory jeho nezávislému postavení považuje za vzbouřeneckou provincii a součást svého území, cestu Pelosiové proto vnímá jako provokaci a snahu Tchaj-peje o utvrzení samostatnosti. Pelosiová dnes v Tokiu prohlásila, že její cesta nebyla zaměřena na změnu statu quo na Tchaj-wanu nebo v regionu. Zároveň řekla, že Spojené státy nedovolí Pekingu, aby Tchaj-wan izoloval tím, že bude bránit americkým představitelům v cestování na tento ostrov.

Pelosiová a pět dalších členů Kongresu dorazilo do Japonska ve čtvrtek po návštěvě Singapuru, Malajsie, Tchaj-wanu a Jižní Koreje. Šéf japonské vlády prohlásil, že čínské vojenské cvičení zaměřené na Tchaj-wan představuje „vážný problém“, který ohrožuje mír a bezpečnost v regionu. Odpalování raket je podle něj zapotřebí okamžitě zastavit. Pouhý den po odletu Pelosiové z Tchaj-peje vypálila Čína 11 balistických střel. To přimělo Tokio k diplomatickému protestu.

Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu (2.8.2022) Předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová na Tchaj-wanu (2.8.2022) | Reuters

Kišida podle agentury Reuters rovněž uvedl, že Japonsko bude s USA spolupracovat na udržení míru a stability v Tchajwanském průlivu, který je klíčovou námořní trasou.

Peking si podle Reuters předvolal japonského velvyslance v Číně, aby mu dal najevo nelibost nad účastí země v prohlášení, které vydala s ohledem na situaci kolem Tchaj-wanu skupina velkých světových ekonomik G7. Ministři zahraničí účastnických zemí tento týden Čínu vyzvali, aby napětí v oblasti Tchajwanského průlivu řešila mírovým způsobem. Čínské ministerstvo zahraničí dříve uvedlo, že podobnou stížnost podalo některým evropským zemím a vyslancům EU v Pekingu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi