Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Manžel (82) šéfky americké Sněmovny opilý naboural své porsche. Naměřili mu 0,8 promile

Autor: ČTK - 
30. května 2022
11:13

Manžel předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Paul Pelosi byl zatčen za řízení automobilu pod vlivem alkoholu. Za volantem svého porsche se dvaaosmdesátiletý Pelosi na státní silnici v Kalifornii srazil s džípem. Nehoda se obešla bez zranění, ale přivolaní policisté u manžela Nancy Pelosiové naměřili přítomnost alkoholu nad povolených 0,8 promile.

Nehoda se stala před sobotní půlnocí a Pelosi strávil noc ve vazbě. Ráno ho propustili na kauci 5000 dolarů (115 000 korun).

Policie, která byla na místo přivolána o půl jedenácté večer, nezveřejnila, kdo nehodu zavinil. Řidiče džípu nezatkla a Pelosi může být obviněn z přestupku, uvedl The New York Time.

V USA platí jako hranice alkoholu pro řízení vozidla 0,8 promile, v některých evropských zemích je to 0,5 promile, v ČR je tolerance nulová. U průměrného jedince půl promile odpovídá zhruba dvěma vypitým decilitrům vína nebo dvěma desetistupňovým pivům.

Pelosiové mluvčí oznámila, že předsedkyně Sněmovny se k této soukromé záležitosti nebude vyjadřovat. V neděli byla na východním pobřeží, v Road Islandu, a zúčastnila se akce na Brownově univerzitě. Pelosiovi jsou manželé od roku 1963 a mají pět dětí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi