Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Obvázaná ruka, údajná sanitka a předčasný odjezd: Lukašenka v Moskvě zřejmě trápilo zdraví

Aktualizováno -
9. května 2023
19:53
Autor: ČTK, lig, Mii - 
9. května 2023
17:03

Běloruského vůdce Alexandra Lukašenka zřejmě přinutili přiletět do Moskvy na přehlídku na Rudém náměstí, přestože zjevně není zdráv, napsal dnes opoziční server Naša Niva. Na sociálních sítích se objevilo neověřené tvrzení, že Lukašenko kvůli zdravotnímu stavu už odletěl z Moskvy, přičemž na letiště ho provázela sanitka.

Lukašenko sice usedl ve společnosti ruského hostitele Vladimira Putina a dalších vůdců na tribunu, ale jeho „zkormoucený výraz“ a skutečnost, že po přehlídce nešel s Putinem a dalšími představiteli ke hrobu neznámého vojína v Alexandrovském sadu u Kremlu, vedl portál k závěru, že běloruský vůdce „byl donucen letět do Moskvy, ačkoliv není zdráv“.

Běloruský politolog Dmitrij Bolkunec v aplikaci Telegram napsal, že Lukašenkovy lékaře nyní čeká těžký úkol „přivést vůdce opět k rozumu, promazat jej, srazit mu hladinu cukru, odstranit zřetelný třes hlavy a dopravit tělo na minské náměstí“, kde se večer konala běloruská přehlídka.

Té se Lukašenko zúčastnil. Navzdory tradici ale běloruský prezident letos nepřednesl v Minsku projev, povšiml si portál Meduza.

V asi čtyřminutové pasáži živého přenosu odvysílaného běloruskou státní agenturou Belta je vidět Lukašenko, jak vystupuje z auta, kráčí s neproniknutelným výrazem za dvojicí vojáků nesoucích rozměrný věnec k pomníku hrdinů druhé světové války a posléze ho sám urovnává a klaní se.

Kromě Lukašenka provázeli Putina na tribunu na Rudém náměstí také prezidenti Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu Kasym-Žomart Tokajev, Sadyr Žaparov, Imomali Rachmon, Serdar Berdymuhamedov, Šavkat Mirzijojev a také arménský premiér Nikol Pašinjan.

Naša Niva si povšimla, že pouze tádžikistánský prezident Rachmon přišel na moskevskou přehlídku se svatojiřskou stužkou, pokládanou za symbol ruského vlastenectví a militarismu. Prezidenti Uzbekistánu a Kyrgyzstánu dali přednost květům v národních barvách a Lukašenko květu jabloně, ze kterého udělal symbol 9. května a Běloruska. Prezidenti Kazachstánu a Turkmenistánu a arménský premiér se obešli bez symbolů, dodala Naša Niva.

Putin dnes ocenil přítomnost vůdců dalších postsovětských zemí v Moskvě na vojenské přehlídce. Tuto přítomnost státní televize interpretovala jako důkaz, že Rusko není v mezinárodní izolaci, jak o to usiluje Západ kvůli pokračující agresi ruských vojsk na Ukrajině.

Minsk je pokládán za nejbližšího spojence Moskvy. Do války Ruska proti Ukrajině se Bělorusko sice přímo nezapojilo, ale poskytlo Rusku k invazi do sousední země své území a letiště.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Zobrazit celý online

Video  Poslední diktátor v Evropě: Alexandr Lukašenko tvrdě potlačuje odpor a kontroluje ve státě takřka vše  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa