Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Putin v Moskvě obviňoval Západ, na přehlídku vyslal jediný tank?! Chybělo i letectvo

  • Video se připravuje ...
    Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    9. 5. 2023
    11:12
    9. 5. 2023
    07:55

    Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyrazil na každoroční vojenskou přehlídku u příležitosti oslav Dne vítězství, kdy si Rusko připomíná porážku nacistického Německa v roce 1945. Vystoupil také s projevem. Putin ocenil účast vůdců dalších postsovětských zemí, převážně středoasijských. Západ se snaží zničit systém mezinárodní bezpečnosti a práva - a v tom je příčina katastrofy, kterou prožívá ukrajinský lid, prohlásil Putin, zatímco Rusové dál útočí na Ukrajinu. 

  • 1.Putinovo obviňování Západu

    Budoucnost Ruska a ruského lidu závisí na vojácích, kteří bojují za Rusko na Ukrajině. Prohlásil to dnes ruský prezident Vladimir Putin a dodal, že se za ně celá země modlí.

    V projevu, který pronesl na tradiční vojenské přehlídce v Moskvě k výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, vyzval k vítězství v nynější válce, kterou ruská vojska loni v únoru na jeho rozkaz rozpoutala vpádem na Ukrajinu. Putin v projevu vinu za rozpoutání války opět vložil na Západ.

    „Jsme hrdi na účastníky speciální vojenské operace. Na všechny, kdo bojují v první linii, kdo pod palbou zásobují frontu, zachraňují raněné. Není teď nic důležitějšího než váš boj. Na vás teď spočívá bezpečnost země, na vás závisí budoucnost naší státnosti a lidu. Se ctí plníte svou povinnost, bojujete za Rusko,“ zdůraznil ruský prezident.

    Předvídatelný Putin

    Za „speciální vojenskou operaci“ Moskva označuje válku proti Ukrajině, která dnes pokračuje 440. dnem.

    „Proti naší vlasti byla znovu rozpoutána opravdová válka, ale postavili jsme se na odpor mezinárodnímu terorismu, ubráníme i obyvatele Donbasu, zajistíme naši bezpečnost,“ ujistil Putin. Obvinil Západ, že se snaží ovládat jiné země a zničit systém mezinárodní bezpečnosti a práva - a v tom podle Putina tkví příčina katastrofy, kterou prožívá ukrajinský lid.

  • 2.Bez letectva a tanků

    Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS uvedl, že přehlídky se účastní více než 10 000 vojáků a více než 120 kusů vojenské techniky.

    Během přehlídky se objevil na scéně dle komentátorů na twitteru jediný tank - T-34. Chybělo i ruské letectvo, pokračující v bombardování Ukrajiny.

    Letecká část přehlídky byla zrušena, uvedl TASS s tím, že zrušení této tradiční části přehlídky nebylo oficiálně oznámeno, ale už generálních zkoušek v dubnu a v květnu se letadla a vrtulníky neúčastnily.

    Letecká přehlídka se nekonala ani loni, ale to úřady vysvětlily údajně nepříznivým počasím. Pozorovatelé za důvod spíše pokládali nasazení letectva na Ukrajině. Dnes bylo v Moskvě během přehlídky slunečno.

    Přehlídka v Moskvě (9.5.2023) Přehlídka v Moskvě (9.5.2023) | ČTK/AP Gavriil Grigorov, Dmitri Lovetsky

  • 3.Předvídatelný projev

    „Putin na přehlídce pronesl projev, ve kterém nezazněla ani jediná nová myšlenka - a všechny staré zněly stejně jako dříve,“ napsal v komentáři server Meduza, který působí v lotyšském exilu.

    I podle komentáře britské stanice BBC byla hlavní myšlenka Putinova projevu „naprosto předvídatelná“ - a sice šlo o paralelu mezi někdejším sovětským bojem proti nacismu a nynějším válčením Ruska na Ukrajině. Vcelku se Putinův letošní projev nelišil od loňského, kdy obvinil Západ a NATO z toho, že učinily konflikt na Ukrajině nevyhnutelným.

    Ruská státní televize Rossija 24 letošní přehlídku charakterizovala jako součást ruského odporu proti údajným snahám o přehodnocení výsledků druhé světové války, čehož známkou je podle moderátorky také „boj s neonacismem“ na Ukrajině. Přehlídky se podle televize účastnilo i 530 účastníků „speciální vojenské operace“, jak Moskva nazývá válku proti Ukrajině.

    Přípravy na přehlídku ke Dni vítězství v Moskvě (9.5.2023)) Přípravy na přehlídku ke Dni vítězství v Moskvě (9.5.2023)) | Reuters

  • 4.Za účasti postsovětských prezidentů

    Putin ocenil také přítomnost vůdců dalších postsovětských zemí - převážně středoasijských - na přehlídce, která je druhým rokem ve stínu ruské invaze na Ukrajinu.

    Putin přišel z Kremlu na tribunu na Rudém náměstí v doprovodu prezidentů Kazachstánu, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, Turkmenistánu a Uzbekistánu Kasyma-Žomarta Tokajeva, Sadyra Žaparova, Imomaliho Rachmona, Serdara Berdymuhamedova, Šavkata Mirzijojeva a také arménského premiéra Nikola Pašinjana a běloruského vůdce Alexandra Lukašenka.

    Vedle prezidenta se na tribuně nacházel Gennadij Zajcev, kterého TASS označil za „legendu“ sovětských a ruských tajných služeb, a po druhé straně osmadevadesátiletý Jurij Dvojkin, který se za druhé světové války na západní Ukrajině podílel na zničení odboje ukrajinských nacionalistů.

    Ruský prezident Putin na Rudém náměstí během přehlídky: S prezidenty Kazachstánu Tokajevem a Uzbekistánu Mirzijojevem (9.5.2023) Ruský prezident Putin na Rudém náměstí během přehlídky: S prezidenty Kazachstánu Tokajevem a Uzbekistánu Mirzijojevem (9.5.2023) | Reuters

  • 5.Nasazeni lovci dronů

    Přehlídka se konala za přísných bezpečnostních opatření, která byla přijata také v návaznosti na dronové útoky na Kreml z minulého týdne, z nichž ruští představitelé obvinili Ukrajinu a označili je za pokus Kyjeva zabít Putina.

    Ukrajina to odmítla. Škody po nedávných útocích připisovaných Ukrajině v poslední době utrpěla také řada dalších objektů kritické infrastruktury v Rusku.

    Úřady v Moskvě zakázaly používání dronů a začaly rušit signál GPS, což vedlo ke komplikacím například při jízdě taxíkem. Policistům byly narychlo rozdány dalekohledy, aby jimi mohli včas odhalit přilétávající drony.

    Počet diváků na průvodu na Rudém náměstí v Moskvě byl mnohem menší než rok předtím. Ale počet policistů a ruských gard v centru města je velmi vysoký. Byli spatřeni i lovci dronů,“ uvedl na twitteru bývalý náměstek ministra vnitra Ukrajiny Anton Geraščenko.

  • 6.Ruské obavy

    V nejméně šesti ruských oblastech byly letošní oslavy zcela zrušeny kvůli obavám, že by se mohly stát terčem ukrajinských útoků. Zrušena byla letos také tradiční součást oslav Dne vítězství, pochod Nesmrtelného pluku. Při něm lidé nesou portréty svých příbuzných, veteránů z druhé světové války.

    Oslavy výročí porážky nacismu přicházejí v době pokračujících ruských ztrát ve válce na Ukrajině, která trvá již 15. měsícem, a také před očekávanou ukrajinskou protiofenzivou, jejímž cílem má být osvobození Ruskem okupovaných území Ukrajiny.

    Den vítězství je klíčovým výročím pro Putina, který často připomíná bojového ducha a oběti, které pomohly Sovětskému svazu porazit nacistické Německo ve druhé světové válce. Snaží se tím v Rusech podnítit pocit vlastenectví, a to zejména poté, co loni v únoru zahájil takzvanou zvláštní vojenskou operaci na Ukrajině s cílem zbavit sousední zemi nacismu.

    Rusko slaví vítězství ve druhé světové válce o den později než většina zemí Evropy, protože v době, kdy nacistické Německo 8. května podepsalo kapitulaci, bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu již po půlnoci, tedy 9. května.

    12:57
    23. 4. 2024

    Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

    Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

    12:11
    23. 4. 2024

    Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

    Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

    11:37
    23. 4. 2024

    Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

    „Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

    Kompletní online

Video se připravuje ...
Další videa