Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Fiala v Bruselu tepe Rusko: Únosy ukrajinských dětí jsou mimořádně odporná praktika

Autor: ČTK, swp - 
24. března 2023
11:02

Země Evropské unie jsou připraveny podílet se na krocích, které by bránily únosům ukrajinských dětí do Ruska a povedou k potrestání jejich strůjců. Před dnešním jednáním unijních lídrů v Bruselu to řekl český premiér Petr Fiala, který označil únosy praktikované Moskvou za „mimořádně odporné". Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po čtvrtečním prvním dni summitu prohlásila, že spolu s polským premiérem Mateuszem Morawieckým uspořádá mezinárodní konferenci s cílem získat podporu pro vyhledávaní tisíců unesených dětí a jejich navracení na Ukrajinu.

„Já to pokládám za něco mimořádně odporného. Rusko se tím přibližuje skutečně těm nejhorším režimům, jaké známe z minulosti,“ řekl dnes novinářům Fiala. Během čtvrtečního jednání lídrů věnovaného válce na Ukrajině podle něj toto téma znělo opakovaně. Šéfka komise vyčíslila počet unesených dětí na 16 200, navrátit se jich podle ní podařilo 300.

„Evropská rada (summit) to velmi silně vnímá. Jsme připraveni se podílet na všech krocích, které tomu zabrání, budou tomu bránit a povedou také k potrestání těch, kteří to dělají,“ dodal Fiala.

Von der Leyenová hodlá spolu s polským premiérem uspořádat konferenci, na níž chce získat co největší mezinárodní podporu pro pátrání po těchto dětech a jejich návrat do vlasti. Generální tajemník OSN António Guterres, který ve čtvrtek s lídry poobědval, podle německé političky slíbil v této věci spolupráci agentur mezinárodního společenství.

10:21
Dnes

Stovka plicních ventilátorů, které byly vyrobeny v době covidové epidemie, by mohla pomáhat na Ukrajině. Vláda ve středu projedná, zda je stát jako nepotřebný dar vrátí výrobci. Vyplývá to z materiálu pro středeční jednání vlády, který má ČTK k dispozici. Na dotaz ČTK to potvrdila mluvčí organizace Post Bellum, která dovoz na Ukrajinu zprostředkuje, Alžběta Chrobáková.

9:48
Dnes

Ruské ostřelování za uplynulý den zabilo tři lidi v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny a jednoho člověka v Doněcké oblasti na východě, kde zranilo dalších pět lidí, oznámili dnes podle serveru Meduza ukrajinští regionální představitelé. V Dněpropetrovské oblasti ve střední části země ruské ostřelování poškodilo 11 rodinných domů.

Dva bytové domy utrpěly škody také při útoku v Chersonské oblasti, uvedl šéf tamní regionální správy Oleksandr Prokudin. Obytné domy byly poškozeny taktéž při útocích na vesnici Novosynove v Charkovské oblasti na severovýchodě Ukrajiny, sdělil tamní představitel Oleh Syněhubov. Zranění tam podle něj utrpěl jeden muž.

9:15
Dnes

V Bělgorodu dnes od rána opět hoří. Již dříve byla ve městě vyhlášena raketová hrozba.

Zobrazit celý online

Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal minulý týden kvůli únosům zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Velká většina unijních zemí prosazovala, aby se v závěrech čtvrtečního summitu objevila formulace, že Evropská rada tento krok vítá. S tím podle diplomatů nesouhlasilo Maďarsko, kvůli jehož odporu summit zatykač „vzal na vědomí“. Šéf kanceláře maďarského premiéra Viktora Orbána, považovaného mnohými unijními politiky za Putinova spojence, ve čtvrtek uvedl, že Budapešť by ruského vůdce na základě zatykače nezadržela.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa