Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin osobně na Ukrajině: Poprvé během války navštívil Rusy v okupované Chersonské oblasti

Aktualizováno -
18. dubna 2023
20:19
Autor: ČTK, swp - 
18. dubna 2023
07:28

Ruský prezident Vladimir Putin podle Kremlu navštívil vojenská velitelství ve dvou okupovaných ukrajinských regionech - v Chersonské a Luhanské oblasti. Kreml ovšem neuvedl, kdy se návštěva odehrála, poznamenala agentura Reuters. Moskva se loni rozhodla oba zmíněné regiony spolu s dalšími dvěma oblastmi v rozporu s mezinárodním právem připojit k Rusku. Nemá však vojenskou kontrolu nad celými oblastmi a ruské agresi se bránící Kyjev ani svět zábor ukrajinského území neuznal.

Zveřejněné záběry mimo jiné ukazují sedmdesátiletého Putina, jak vystupuje z vojenského vrtulníku, poté z automobilu, prochází kolem budov, a zachycují také jeho jednání s vojenskými veliteli.

Na videu jsou rovněž záběry - na kterých není vidět Putin - z průjezdu kolony kolem ukazatele označujícího vjezd do města Heničesk v Chersonské oblasti.

Podle listu Kommersant šéf Kremlu navštívil vojenské uskupení „Dněpr“ v Chersonské oblasti a poté velitelství národní gardy „Vostok“ v Luhanské oblasti.

Putin v Chersonské oblasti podle ruských médií vyslechl zprávy velitelů o situaci na bojišti, kde se Rusko už téměř 14 měsíců neúspěšně snaží porazit Ukrajinu.

Ruská vojska se loni na podzim stáhla z města Cherson a dalších míst v okolí a podle agentury Reuters v očekávání ukrajinské protiofenzívy posilovala své pozice na protějším břehu řeky Dněpr.

Jedná se o první Putinovu cestu do Chersonské a Luhanské oblasti od začátku války, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Podle agentury TASS byl Putin před tím na návštěvě některého z „nových ruských regionů“, jak Moskva nazývá okupovaná ukrajinská území, 19. března. Tehdy podle ruských úřadů navštívil přístavní město Mariupol, které se stalo symbolem ukrajinského odporu, než ho Rusko po tuhých bojích loni v květnu ovládlo.

Šéf Kremlu se na záběrech ze zničeného města, kde kvůli bojům zahynulo podle úřadů velké množství civilistů a mnoho obyvatel uprchlo, setkal s lidmi, které ukrajinská média později označila jako proruské aktivisty.

„Putinova degradace je působivá. Před rokem svět čekal na jeho vyjádření. Teď už ne. Žádný takový politický aktér už není. Existuje jen 'zvláštní tour' autora masových vražd na okupovaných a zničených územích, aby si naposled vychutnal zločiny svých přisluhovačů,“ napsal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak na twitteru.

Server Ukrajinska pravda k záběrům návštěvy poznamenal, že z nich není zřejmé, kde přesně se Putin nacházel. Neexistuje žádný skutečný důkaz, že byl Putin na Ukrajině, uvádí na závěr své zprávy ukrajinský deník.

Ruský nezávislý server Agentstvo po analýze oficiálního videa uvedl, že návštěva, která se podle Kremlu uskutečnila toto pondělí, se mohla odehrát už minulý týden. 

Putin na původních záběrech předává ikonu vojenským velitelům a řekne: „Teď budou Velikonoce, že?“ Pravoslavné Velikonoce se přitom letos slavily v neděli 16. dubna. Putin při té příležitosti v noci na neděli navštívil moskevskou katedrálu Krista Spasitele.

Ve videu, které je na stránkách Kremlu nyní, bylo slovo „budou“ vystřiženo. Zmizelo i ze záběrů zveřejněných na účtu prezidentské tiskové služby na sociální síti Telegram. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov se pak podle ruských médií snažil novináře ujistit, že cesta se konala v pondělí po Velikonocích. „Opravdu, když prezident předával ikonu, řekl, že máme Velikonoce. Ale ty slavíme 40 dní,“ uvedl Peskov, podle kterého nejsou pochybnosti na místě. „Chytili se té věty a okamžitě začali s hypotézami o tom, co se nestalo. Cesta byla včera (v pondělí),“ řekl Peskov.

Stále pod palbou

Chersonská oblast patří mezi jeden z nejostřelovanějších regionů, palba pokračovala i 24 hodin před Putinovým příjezdem, ruský prezident se podle všech zpráv nachází v částech okupovaných jeho vojáky. 

Chersonskou oblast ostřelovaly ruské jednotky za poslední den v 57 případech, informoval dnes ráno šéf chersonské regionální vojenské správy Oleksandr Prokudin.

Na oblast Rusové vypálili 342 granátů a zraněn byl jeden civilista, uvedl na telegramu oblastní vojenský správce Prokudin. Rusové k útokům použili těžké dělostřelectvo, drony a letadla.

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa