Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Exministr Petříček: Obavy ze spolupráce Ruska a Číny a stále větší „závislák“ Putin

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
22. března 2023
15:20
Autor: Markéta Volfová, pah - 
22. března 2023
14:45

Dnes ráno skončila návštěva čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě. Rusko se ji snaží prezentovat jako velmi úspěšnou. Vladimiru Putinovi se ale podle amerických analytiků Institutu pro studium války pravděpodobně nepodařilo dojednat neomezené dvoustranné partnerství. Skrývá Kreml zklamání z průběhu a výsledku tohoto summitu? A věří ruským vyhrůžkám o vybombardování Haagu? Nejen na to odpovídal ve středečním Epicentru bývalý ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Podle slov čínského prezidenta Si Ťin-pchinga politická důvěra mezi oběma státy posiluje, společné zájmy se násobí a národy se sbližují. „Vyvolává to ve mně obavy z toho, že ta spolupráce mezi Ruskem a Čínou se bude dále prohlubovat,“ uvedl bývalý ministr zahraničních věcí a doplnil: „Ta druhá obava je, že Čína ukazuje to, že není neutrální v konfliktu na Ukrajině, že ač se tváří, že usiluje o mírové řešení, tak vlastně podporuje Rusko.“

Bývalý šéf české diplomacie je přesvědčen, že rostoucí závislosti na Číně by se mělo obávat zejména samotné Rusko: „Ať už v ekonomické oblasti, v technologiích a nakonec i v té mezinárodní politické rovině, protože Rusko dnes už s výjimkou tedy velkého jaderného arzenálu, nemá moc co nabídnout partnerům v jiných částech světa.“ Čína podle Petříčka naopak co nabídnout má a tandem Rusko–Čína rozhodně v našem zájmu není. Podle bývalého ministra bychom měli sledovat to, jak se rostoucí závislost Ruska na Číně může začít negativně odrážet například i v ruském veřejném mínění.

Bezpečnostní riziko a asertivní Čína

V poslední době se hovoří o ekonomickém a technologickém odpojování se Západu od Číny. „Měli bychom velmi realisticky vyhodnocovat, co to pro nás může znamenat, jaká jsou tam rizika, negativní dopady,“ varoval Petříček, podle kterého si musíme také vyhodnotit nutnost posilovat naši bezpečnost. „Čína je riziko pro naši bezpečnost. Je to aktér, který prostě zpochybňuje pravidla, na kterých fungují mezinárodní vztahy. Řadu desetiletí chce stále více, chová se stále asertivněji jako globální bezpečnostní aktér a já jsem přesvědčen, že bychom měli radši chtít žít ve světě, kde platí pravidla, která jsme spoluutvářeli v minulosti, než pravidla, která by ráda Čína začala zavádět v život,“ shrnul v Epicentru Tomáš Petříček.

al.bunda ( 22. března 2023 19:24 )

Žvásty toho šaška ještě někoho zajímají jo??

modrosvazak ( 22. března 2023 15:28 )

Hrobař ČSSD. Po působení tohoto svazáckého politika šla tato strana ze sněmovny.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa