Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zelenskyj mezi obránci obklíčeného Bachmutu! Vyrazil mezi raněné, fotil selfie s vojáky

Aktualizováno -
22. března 2023
22:16
Autor: ČTK, swp, mav - 
22. března 2023
13:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes navštívil vojáky na přední linii poblíž ukrajinského Bachmutu, který Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o své cestě informoval v příspěvku na sociálních sítích, v němž také ocenil hrdinství ukrajinských bojovníků. Z Bachmutu se ukrajinský prezident přesunul do Charkova, kde rovněž rozdal ocenění.

Prezidentská kancelář zveřejnila fotografie, na nichž si ukrajinští obránci se Zelenským pořizují snímky. Návštěva Zelenského na přední linii následuje několik dní poté, co se ruský prezident Vladimir Putin vydal o víkendu do Mariupolu, který loni na jaře po měsících bojů ovládla ruská armáda.

„Jsem poctěn, že tu dnes mohu být, abych vyznamenal naše hrdiny. Abych jim potřásl rukou a poděkoval jim, že brání suverenitu naší země. Sláva všem, kdo bojují za Ukrajinu!“ uvedl Zelenskyj.

Ukrajinský prezident navštívil vojáky přímo v Bachmutu v prosinci. Kreml na jeho cestu reagoval prohlášením, že také Putin byl v „zóně bojových operací“, a to několik dní dříve, důkazy pro své tvrzení ale tehdy nenabídl.

Britská rozvědka dnes ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti uvedla, že ruské síly zřejmě ztrácí u Bachmutu sílu. Město na ukrajinském Donbasu se Rusové snaží dobýt od loňského června.

„Navštívili jsme naše válečníky, kteří se léčí se zraněními,“ dodal Zelenskyj na Telegramu k výjezdu do Doněcké oblasti. „Děkuji vám za hájení Ukrajiny a přeji vám rychlé uzdravení,“ doplnil a poděkoval též armádním medikům za jejich profesionalismus. V nemocnici rozdával i medaile.

Zelenskyj dnes na twitteru také sdílel videozáznam z ukrajinského Záporoží, kde dnes podle ukrajinských představitelů ruská raketa zasáhla panelový dům. Starosta hovořil o jednom mrtvém a 25 raněných.

„Záporoží. Právě teď se střílí na obytné oblasti, kde žijí běžní lidé a děti,“ napsal prezident. „Tohle se nesmí stát 'prostě dalším dnem' na Ukrajině ani kdekoli jinde na světě. Svět potřebuje větší jednotu a odhodlání porazit ruský teror rychleji a chránit životy.“

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa