Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ruští kmotři chtějí konflikt ukončit, stěžuje si šéf Wagnerovců Prigožin. A varuje před přijetím dohody

Autor: mav, swp - 
18. dubna 2023
05:00

Ruský oligarcha Jevgenij Prigožin si pochvaluje, jak v Bachmutu jeho žoldnéřská armáda zvaná Wagnerova skupina likviduje příval ukrajinských vojáků. Spíš než prohry na Donbase se bojí jiné eventuality: Že Moskva vyhlásí vítězství a „speciální vojenskou operaci“ (SVO) ukončí, což podle něj mají v úmyslu skryté elity Ruska.

„Soukromá vojenská společnost Wagner pokračuje v drcení ukrajinské armády v Bachmutu. Zelenskyj posílá do tohoto mlýnku na maso další a další jednotky, do ničivého trychtýře, který nasává nejlepší jednotky ukrajinské armády a žoldnéřů,“ tvrdí zakladatel/vlastník obskurní žoldnéřské společnosti, jež je nějakým způsobem napojena na ruské bezpečnostní složky, pod armádní velení ale přímo nespadá.

„Bachmut je pro nás nesmírně výhodný, rozmělníme tam ukrajinskou armádu a zadržíme její manévry. Dává ruské armádě možnost nahromadit síly, obsadit výhodné obranné linie, vypořádat se s vnitřními problémy, připravit mobilizované a čelit libovolnému počtu protiútoků,“ tvrdí oligarcha.

Obdobně přitom argumentují Ukrajinci – že Bachmut brání právě proto, že jim tamní pozice umožňuje efektivně redukovat počty nájezdníků, která například právě Prigožin posílá do zteče s minimální výzbrojí a výcvikem a zákazem ústupu.

Ovšem očekává se mocná ukrajinská protiofenziva, jež by ruské úspěchy mohla opět zvrátit. „Mnozí z těch, kteří ještě včera podporovali speciální operaci, jsou dnes na pochybách nebo kategoricky proti tomu, co se děje. Představitelé hlubokého státu se chtějí urychleně vrátit ke svému běžnému životu, ke svým starým zvykům a pohodlí,“ tvrdí Prigožin ve svém manifestu nazvaném Jedině čestný boj – žádné vyjednávání, který v pátek vyvěsil na webu.

Ve Spojených státech je termín Hluboký stát (Deep State) populární mezi krajní pravicí a zastánci konspiračních teorií (mj. u Donalda Trumpa a jeho stoupenců), podle nichž existují v byrokracii a bezpečnostních složkách (FBI, CIA…) či těsném napojení na ně tajné nevolené elity, jež si se státem dělají, co se jim zlíbí, navzdory volbám a veřejnému mínění.

Podobné struktury existují podle Prigožina i v Rusku: „‘Hluboký stát‘ je společenství blízkých státních elit, které fungují nezávisle na politickém vedení státu a mají úzké vazby a vlastní agendu. Tyto elity pracují pro různé pány: některé pro stávající vládu, jiné pro ty, kteří jsou již dlouho na útěku, ale díky konexím zůstávají na svých místech,“ elaboruje Prigožin a zmiňuje třeba Michaila Chodorkovského a jeho „opozici“ nebo nedávného vicepremiéra Arkadije Dvorkoviče, jenž hned na začátku odsoudil invazi na Ukrajinu – a „který uprchl do zahraničí, za sebou zanechal celý chvost šmejdů“, pokračuje Prigožin.

A připomíná i skandál svého (nepříbuzného) jmenovce – hudební a televizní producent Josif Prigožin se na důvěrné schůzce velmi otevřeně a vulgárně vyjadřoval, kterak se ruské vedení začalo chovat, jako by byli 'zku**ení bohové'. „Jsou to zločinci,“ dodává podle nahrávky, která cirkulovala ruskými médii. „V zásadě ruský národ pohřbil,“ odsoudil Putina.

Plány na zničení Ruska?

Takovéto podhoubí sleduje jen své vlastní zájmy a spojí se s kýmkoli, tvrdí oligarcha Jevgenij Prigožin, jenž zbohatl na zásobovacích kontraktech pro Kreml i pro ruskou armádu a vydržuje si obskurní žoldnéřskou společnost. Vedle údajného hlubokého státu se ostře pouští i do politických a armádních špiček; Putina ale nechává být.

Hluboký stát jde podle Prigožina na ruku Spojeným státům a Západu. „USA a anglosaská skupina již dlouho spřádají plán na zničení SSSR jako svého hlavního geopolitického soupeře. Na přelomu 80. a 90. let se jim podařilo nasadit obrovské množství vlivových agentů na vládnoucí špičky SSSR, dát jim nové významy, které změnily ideologii této vládnoucí špičky, aby se obyvatelstvo napojilo na jehlu konzumu a SSSR se zhroutil. Rozpad SSSR byl nejbolestivějším, nejtěžším zhroucením impéria za poslední stovky let, ale nevedl k úplnému zničení Ruska a jeho rozdělení na menší knížectví. V útrobách amerických tajných služeb již dávno uzrál plán na provedení dalšího kroku k úplnému zhroucení Ruska, který je plně v souladu s dnešní doktrínou USA,“ přidává oligarcha svou lekci z dějepisu.

„Nyní, když speciální operace začala a Ruská federace nedosáhla výsledků, které veřejnost očekávala, mají USA příležitost vrátit se ke svému původnímu plánu. Původní plán spočíval v rozbití Sovětského svazu a odvrácení spojenců od Ruska. Za 30 let se to s mnoha bývalými sovětskými republikami téměř podařilo. Nejprve jsme ztratili plnou kontrolu a pak i dobré sousedské vztahy,“ vysvětluje spojenec Vladimira Putina, proč Rusko přišlo o spřátelené země nejen východní Evropy.

Západ si nyní nepřeje Rusko rychle a tvrdě porazit – to by se mohlo odrazit ode dna a znovu vzedmout. „Chtějí pomalý proces, v němž budou vyjednávat s elitami, s 'hlubokým státem', a pak přesvědčí nejvyšší politické vedení země, aby šlo krok za krokem k novým ústupkům. Do roka či dvou liberalizovaný, amerikanizovaný, k Západu obrácený 'hluboký stát' donutí ruské úřady k ústupkům a pod různými záminkami vrátí Ukrajině ta území, která jsou nyní pod naší kontrolou a která Západ považuje za okupovaná,“ obává se oligarcha.

Ukončit válku vyjednáváním?

Příslušníci hlubokého státu si podle něj chtějí zachovat svůj komfort, svůj kapitál, a ty jsou prý kvůli pokračující válce v ohrožení. „Pro úřady i celou společnost je nyní nutné udělat za SVO tlustou čáru. Ideální by bylo vyhlásit konec SVO, aby všichni věděli, že Rusko dosáhlo výsledků, které si naplánovalo,“ vykládá si plány hlubokého státu Prigožin.

„A v jistém smyslu jsme jich skutečně dosáhli. Rozemleli jsme obrovské množství bojovníků ozbrojených sil Ukrajiny a můžeme si hlásit, že úkoly SVO byly splněny.“

„Teoreticky už Rusko získalo body tím, že zničilo velkou část aktivní mužské populace Ukrajiny, že zastrašilo další její část, která uprchla do Evropy. Rusko odřízlo Azovské moře a velký kus Černého moře, zmocnilo se tučného kusu ukrajinského území a vytvořilo pozemní koridor na Krym. Nyní mu zbývá jediné: Pevně se usadit na územích, která již má,“ vypočítává Prigožin.

A dál se věnuje očekávané protiofenzivě ukrajinské armády, která ji podle něj kvůli Západu několikrát odložila, ač už má u fronty soustředěn dostatek sil a výzbroje. „Pro Rusko vždy existuje riziko, že by se situace na frontě mohla zhoršit, jakmile bude zahájena protiofenzíva,“ připouští oligarcha-vojevůdce.

„Možná ukrajinská armáda narazí na ruskou obranu, utrpí vážné ztráty, načež bude zahájena kolosální protiofenzíva ruských vojsk k hranicím Doněcké lidové republiky, případně k Dněpru, nebo dokonce do Polska. Vzhledem k dnešní dynamice a problematice je však taková protiofenzíva mírně řečeno málo pravděpodobná. Druhou možností je, že ukrajinská armáda zahájí protiofenzívu a někde se jí podaří prolomit obranu.“

Taková hrozba však podle něj není legitimním důvodem k příměří a vyjednávání. „Rusko nemůže přijmout žádnou dohodu, pouze čestný boj. Pokud z tohoto boje vyjdeme potlučení, není na tom nic špatného,“ píše. Samotnému Rusku prý riziko vojenského vpádu díky jeho „přírodnímu opevnění“ nehrozí. „A ruský lid nikdy nebyl a nebude zlomen. Proto - jedině čestný boj! A čím dříve začne, tím lépe. Buď bude ukrajinská armáda poražena ve spravedlivém boji, nebo si Rusko vylíže rány, nabude svaly a ve spravedlivém boji opět roztrhá své soupeře. Proto se domnívám, že varianta vyjednávání je pro budoucnost Ruska nemožná,“ uzavírá svůj manifest Prigožin.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa