Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zelenského muž o Putinově režimu: Rozpad Ruska už začal, Západ musí být připraven na následky

Autor: Darina Jíchová, swp - 
6. dubna 2023
20:23

Rusko se rozpadá a jeho rozpad bude velkolepá show, domnívá se tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Podle něj má už režim prezidenta Vladimira Putina nakročeno ke kolapsu, Danilov rovněž varoval, že Západ by měl být připravený na to vyrovnat se s následky pádu Ruské federace, jak ji známe, řekl v rozhovoru pro deník The Times.

Danilov pokračoval s tím, že nad kapitulací Kremlu nyní drží ruku Čína a že by byla chyba dopustit, aby Peking získal nějaké ruské území. Vyzval Západ k připravenosti na kolaps Putinova režimu. „Pád Ruska by mohl mít katastrofální následky,“ upozornil jeden z předních mužů Zelenského vlády. Připomněl, že Západ selhal, když se rozpadl Sovětský svaz. Časově odhaduje, že úplný pád Ruska přijde v řádu několika let.

„Pokud by Čína získala nějaké ruské území, mohlo by to do budoucna znamenat veliký problém,“ domnívá se Danilov. „Západ nezná Rusko a Západ se bojí jeho fragmentace, ale proces rozpadu už začal,“ prohlásil. Vrátil se k návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, Kreml to prezentoval jako demonstraci toho, jak blízko k sobě dva státy mají, mířenou na západní spojence Kyjeva, obzvláště pak na Spojené státy. Nicméně Danilov třídenní summit hodnotí jako ukázku slabosti Kremlu.

Danilov uvedl, že Rusko ztratilo moc nad svými dříve zcela oddanými spojenci v Asii, podle něj Čína jen čeká, až přijde rozpad Ruska a až bude moct zabrat části Sibiře. „Pokud by Západ dovolil Číně pojmout některá ruská území, otevřel by tím jen dveře dalším problémům,“ komentoval tajemník ukrajinské bezpečnostní rady s tím, že Západ už by měl začít jednat nyní.

To, že Rusko v čele s Putinem ztrácí svůj vliv, demonstroval Danilov na tom, že výsledkem rusko-čínského summitu nebyl slib Pekingu, že Moskvě poskytne zbraně. „Čína je velká země, velký rival anglosaského světa, teď se dá nadneseně říct, že dostává Rusko pod svou moc. Moskva bez Pekingu už nebude jednat, Rusko ztrácí svou suverenitu, takový je fakt,“ nechal se slyšet Danilov. Čína však podle něj jedná pouze a jen ve vlastním zájmu, zvláště když odmítá západní sankce na ruskou naftu a plyn.

Video  Záběry z přední linie v Bachmutu: Tvrdé boje a město v troskách  - Reuters
Video se připravuje ...

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

21:07
Dnes

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z Ukrajiny obvolávali z falešných čísel české občany a vylákali z nich v přepočtu přes tři miliony korun. Informovala o tom ukrajinská policie, na jejíž sdělení upozornil server Novinky.cz.

Podvod zorganizoval čtyřicetiletý Ukrajinec, pro něhož pracovali z ukrajinské Oděsy dva ukrajinští občané a šest Čechů. Ti byli mezinárodně hledaní kvůli podvodům.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa