Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Českého medika na Ukrajině těžce zranil šrapnel: Dramatický převoz do Prahy!

Aktualizováno -
3. dubna 2023
19:15
Autor: rix - 
3. dubna 2023
17:23

Do Ústřední vojenské nemocnice v Praze byl v pondělí převezen z ukrajinského Donbasu český dobrovolník. Medik z České republiky utrpěl zranění šrapnelem, když evakuoval zraněné Ukrajince. Přežil jen díky skvělé práci svých kolegů a doktorů v Kyjevě.

„Jeden z našich statečných mediků-dobrovolníků byl na Donbase zasažen šrapnelem. Momentálně je jeho stav stabilizovaný, ale situace je vážná a nelze předjímat další vývoj,“ informovala již dříve na sociální síti dobročinná organizace Project Phoenix.

Video  Do Ústřední vojenské nemocnice v Praze převezli zraněného českého dobrovolníka (3. dubna 2023).  - Aktu.cz
Video se připravuje ...

Čech přišel ke zranění, když jel společně s dalšími zdravotníky pro zraněné na frontu. V tu chvíli došlo k zásahu ruským dělostřelectvem. I díky včasné pomoci ostatních mediků vážné zranění přežil. „Následně byl evakuován do bezpečí a k následné péči, což bohužel tady toto štěstí spousta vojáků nemá,“ popsal dříve pro Blesk mluvčí organizace Ondřej.

Právě v rámci tohoto projektu medik na Ukrajině působil. „Pomoci v oblastech konfliktu se věnujeme již rok a s každou misí naši dobrovolníci riskují zranění, nebo i život,“ vysvětlili jeho zástupci na internetu.

Zraněného českého medika podle agentury AKTU.cz naložili do záchranky v pondělí v západoukrajinském Lvově. Podařilo se ho i s pomocí českých policistů dopravit až do Prahy, kde se podrobí léčbě.

„Chtěli bychom touto cestou vyjádřit velké poděkování zdravotnickému personálu a dalším, kteří se podíleli na převozu našeho zraněného kolegy do Prahy. Věříme, že personál UVN mu poskytne nejlepší možnou péči,“ uvedli zástupci projektu.

Předtím se dobrovolník léčil na Ukrajině. „V Kyjevě se o něj starají specialisté, kteří mají obrovské zkušenosti s tímto typem poranění. Vzhledem k tomu, že ta válka tam probíhá už od roku 2014, lze říci, že ukrajinští doktoři jsou všeobecně na vysoké úrovni, co se týká léčení komplikovaných polytraumat a úrazů, které jsou způsobeny dělostřelectvem a podobně,“ pochvaloval si přístup tamních lékařů mluvčí projektu Phoenix.

16:16
Dnes

Moskevský soud vzal do vazby čtyři mladíky a dívku, obviněné ze zapálení vrtulníku Ka-32 na moskevském letišti Ostafjevo v noci na 26. dubna. O zničení vrtulníku v Moskvě minulý pátek informovala na telegramu ukrajinská vojenská rozvědka, která také zveřejnila záběry ze zapálení stroje, aniž se k zodpovědnosti za akci přímo přihlásila.

Stanislav Chamidulin, Daniil Jamskov, Nikita Bulgakov, Roman Jakovec a Anastasija Molčalinová čelí podle sdělení soudu obvinění ze spáchání teroristického činu v organizované skupině. Za to jim v případě odsouzení hrozí až 20 let vězení.

Podle informací ze sociálních sítí je nejmladší devatenáctiletá Molčalinová, nejstarší jsou dvaadvacetiletí Jamskov a Bulgakov. Pocházejí z různých ruských regionů. Chamidulina podle vyšetřovatelů zverbovaly ukrajinské tajné služby a pak za peněžní odměnu zlákal na internetu další ruské občany pro svůj plán; pětice pak zničila vrtulník. O občanství samého Chamidulina se komuniké nezmínilo, poznamenal server BBC News.

15:28
Dnes

V Moskvě na náměstí vystavili vojenskou techniku západní provenience, kterou Ruská armáda ukořistila na Ukrajině. K vidění je třeba bojové vozidlo pěchoty Bradley z USA nebo tank Leopard 2A6 z Německa.

14:52
Dnes

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Ruské ministerstvo obrany neuveřejnilo, nad jakým územím obrana rakety sestřelila. Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit, ukrajinské úřady věc nekomentovaly.

Spojené státy v minulých týdnech tajně dodaly rakety dlouhého doletu ATACMS Ukrajině, která je zatím prokazatelně použila dvakrát. V polovině dubna to bylo pro útok na vojenské letiště Džankoj na Krymském poloostrově a minulý týden při úderu na Berďansk v Rusy obsazené části ukrajinské Záporožské oblasti.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa