Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mrazivá předpověď kdysi nejbohatšího Rusa: Putina zastaví jen 3. světová válka, říká Chodorkovskij

Autor: DVL, swp - 
12. února 2023
05:00

3. světová válka je jediný způsob, jak zastavit Putina, země NATO musí doopravdy bojovat, varoval kdysi nejbohatší Rus, který nyní žije v exilu ve Velké Británii. Podle něj je střet Západu s Ruskem nevyhnutelný, píše deník Daily Mail. Michail Borisovič Chodorkovskij založil demokratické hnutí Otevřené Rusko a v letech 2003-2013 byl ve vězení.

Přední Putinův nepřítel varoval Západ, že NATO bude nevyhnutelně zataženo do války s Ruskem. 

Zatímco Západ uvažuje o dodávce válečných letadel Volodymyru Zelenskému, představitel exilové opozice Michail Borisovič Chodorkovskij vydal strohou analýzu, podle které bude 3. světová válka jediným způsobem, jak zastavit ruského diktátora Vladmira Putina. „Země NATO a západní Evropa budou muset skutečně bojovat,“ řekl bývalý nejbohatší muž Ruska. „Dříve nebo později budou muset... bojovat. Čím dříve si to uvědomí, tím lépe, protože Putin nedokáže přestat. Zastavit se pro něj znamená smrt.“

Putin se možná zastaví, aby spolkl porážku, kdy přišel o území, která předtím dobyl, ale pak bude pokračovat a zmobilizuje muže z míst, která dobije, tvrdí se v analýze.

Chodorkovskij byl během Putinovy vlády vězněn a to 10 let. Stalo se tak poté, co se dostal do konfliktu s ruským prezidentem.

Nakonec byl propuštěn z vězení, byl omilostněn v roce 2013 a poté odešel do exilu. Nyní sídlí ve Velké Británii. Naznačil, že „první rok války byl jen pokusem“ a že „všechno začíná právě teď“.

Michail Borisovič Chodorkovskij byl v roce 2003 nejbohatším mužem Ruska a jeho majetek byl odhadován na 15 miliard dolarů. Po rozpadu SSSR získal několik ropných polí a rychle vybudoval své bohatství jako oligarcha, který měl prospěch z privatizace. Napadl ruskou vládu v roce 2001 a založil hnutí Otevřené Rusko, organizaci obhajující demokracii a lidská práva.

Podnikatel byl zatčen v roce 2003 na základě obvinění z podvodu a daňových úniků. Americké ministerstvo zahraničí se tehdy vyjádřilo k „svévolnému použití“ ruského soudního systému. 

Chodorkovskij byl omilostněn po deseti letech. 

23:06
Dnes

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
Dnes

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
Dnes
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa