Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Špion, nebo hrdina? Nebýt bankéře Kirjejeva, Rusové by dobyli Kyjev. Pak ho Ukrajina zastřelila

Aktualizováno -
19. ledna 2023
18:27
Autor: ČTK, swp - 
19. ledna 2023
17:02

Ukrajinský podnikatel Denys Kirjejev, který se účastnil rusko-ukrajinských mírových hovorů a kterého loni v březnu zabili příslušníci ukrajinské tajné služby SBU, znal přesné datum ruské invaze na Ukrajinu a úřady varoval před útokem na Kyjev. Píše to list The Wall Street Journal (WSJ) v obsáhlém materiálu, ve kterém se snaží dopátrat, jestli byl Kirjejev ruský špion, nebo ukrajinský hrdina.

Pětačtyřicetiletý bankéř Kirjejev, který měl dobré známosti mezi členy ruské elity, podle WSJ spolupracoval s ukrajinskou rozvědkou od jara 2021, na podzim stejného roku pak byl jedním z prvních, kdo varoval před plnohodnotnou ruskou invazí.

V odpoledních hodinách 23. února 2022 Kirjejev předal šéfovi ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylu Budanovovi nejčerstvější zpravodajské informace: ruský prezident Vladimir Putin právě vydal rozkaz na druhý den brzy ráno zahájit invazi. Kirjejev také znal místo, ze kterého ruské jednotky povedou hlavní útok na ukrajinskou metropoli – letiště Hostomel.

„Nebýt Kirjejeva, s největší pravděpodobností by byl Kyjev dobyt,“ cituje WSJ Budanovova, podle kterého varování poskytlo Ukrajině několik cenných hodin nutných k přesunu jednotek a vybavení.

Když se Ukrajincům podařilo zmařit ruské plány na rychlé ovládnutí ukrajinské metropole, Budanov požádal Kirjejeva, aby se zúčastnil mírových jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Vojenská jednotka doufala, že Kirjejevovy známosti Kyjevu při vyjednávání pomohou. Podnikatel se mimo jiné znal se dvěma členy ruské delegace.

„Kirjejev věděl, že veřejné angažmá v konfliktu bude riskantní, a nechtěl tam jít. Léta pěstoval vztahy na obou stranách hranice,“ píše WSJ a připomíná, že se podnikatel nakonec mírových jednání zúčastnil.

Večer před začátkem druhého kola jednání o míru v Bělorusku podle Budanova Kirjejevovi volali z kanceláře šéfa kontrarozvědky při SBU Oleksandra Poklada. Poklad i mluvčí SBU odmítli podle WSJ žádost o komentář s odkazem na ochranu státních tajemství.

Agenti SBU Kirjejeva zatkli následující den, na začátku loňského března, při cestě na kyjevské nádraží. O hodinu a půl později byl nalezen mrtvý na chodníku v centru Kyjeva, s ránou po projektilu v zátylku. Psal o tom i Blesk

WSJ píše, že Kirjejev zemřel jako zrádce, ale pohřben byl jako hrdina. Zatímco ukrajinská média psala o podezření z kolaborace s Ruskem, ukrajinské ministerstvo obrany hovořilo o hrdinské smrti. Kirjejev byl pohřben s vojenskými poctami na kyjevském Bajkovově hřbitově, mezi hroby ukrajinských hrdinů.

V následujících měsících ukrajinská vláda donutila odejít z jejich funkcí desítky představitelů prokuratury či bezpečnostních služeb, v polovině července pak ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zbavil funkce šéfa SBU Ivana Bakanova. Celkem se Kyjev zabývá více než 650 případy velezrady ze strany vládních úředníků, píše WSJ.

Podoljak: Nebyl to ruský agent

Podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljaka souvisela smrt Kirjeveva se špatnou koordinací mezi ukrajinskými tajnými službami na začátku ruské invaze. Řekl to v rozhovoru se stanicí Delfi.

„Měl vztah s rozvědkou ministerstva obrany a jeho zabití souviselo s tím, že mezi silovými strukturami neexistovala jednotná koordinace,“ řekl Podoljak v interview a upozornil, že se jednalo o první dny války, kterou rozpoutalo Rusko.

„Na jedné straně se proti němu objevily určité stížnosti, na druhou stranu se nestihly ty stížnosti vyřídit formou dialogu,“ poznamenal Podoljak, podle něhož Kirjejevova smrt nesouvisela s tehdejšími ukrajinsko-ruskými mírovými rozhovory.

Podoljak prohlásil, že pětačtyřicetiletý bankéř Kirjejev nebyl ruským agentem, ač se Moskva snažila, aby to tak vypadalo. Kirjejev však podle prezidentského poradce s Kremlem spojen nebyl.

Video  Tvrdé boje o Soledar očima ukrajinských vojáků  - Státní pohraniční služba Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa