Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ukrajina měla zabít ruského špiona, který se účastnil mírových jednání. Armáda tvrdí něco jiného

Aktualizováno -
5. března 2022
22:10
Autor: amb - 
5. března 2022
15:21

Kontrarozvědka Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) podle ukrajinských médií zabila ukrajinského bankéře Denise Kirejeva kvůli kolaboraci s Ruskem. Kirejev se podle fotografií zúčastnil prvního kola válečných vyjednávání Ukrajiny s Ruskem 28. února v Homelu. Ukrajinské ministerstvo obrany ale později uvedlo, že Kirejev byl zabit při výkonu speciálních úkolů, jeho údajné špiónství nezmínilo.

O smrti Denise Kirejeva informoval například ukrajinský web Obozrevatel. Informaci zveřejnila i agentura Unian a ukrajinský politik Alexandr Dubinský.

Na druhém kole ukrajinsko-ruských jednáních 3. března už se Kirejev neobjevil. SBU se ho podle ukrajinských médií pokoušela zatknout kvůli vlastizradě, během operace ho ale zastřelila. Mezi jasné důkazy o jeho kolaboraci měly patřit i telefonáty.

Zajímavostí je podle Obozrevatelu to, že ukrajinská prezidentská kancelář neuvedla Kirejeva jako účastníka jednání. Jeho jméno nebylo na seznamu zveřejněném tiskovou službou, ale na fotografii a videu je vidět u stolu vedle zástupců Kyjeva.

Denis Kireev na ukrajinsko-ruských jednáních 28. března. Denis Kireev na ukrajinsko-ruských jednáních 28. března. | Reuters, Obozrevatel

Trestní řízení ohledně jeho osoby měl Kyjev zahájit už v červenci roku 2020 kvůli podezření, že Kirejev ve skutečnosti pracuje pro ruské speciální služby. Dokonce několikrát ročně cestoval do Ruska a setkával se tam s různými lidmi.

Ukrajinské ministerstvo obrany se k obviněním nevyjádřilo. Na facebooku však v sobotu večer napsalo, že Kirejev zemřel při výkonu speciálních úkolů.

Kdo byl mrtvý bankéř

Denis Kirejev je odborník na bankovní sektor, zastával vedoucí pozice v soukromých i státních bankách. V letech 2010-2014 byl místopředsedou představenstva státní ukrajinské Oschadbank. Ještě předtím, mezi lety 2006-2012 pracoval jako člen dozorčí rady významné banky Ukreximbank. V letech 2006 až 2008 Kirejev pracoval také ve společnosti SCM Finance jako generální ředitel.  

Kirejev byl napojený také na bratry Serhiye a Andriye Klyuyevy, ukrajinské politiky. Andriy šéfoval prezidentské administrativě bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Klyuyevové vlastnili největší podíl solárních elektráren na Ukrajině, část aktiv ale museli podle Obozrevatele přepsat na Kirejeva. Za svou podporu proruským subjektům na Ukrajině, za zneužívání úřadu a zpronevěru veřejných prostředků dostal Andriy Klyuyev sankce od několika zemí.

„Je také možné, že část zisků Kirejevových společností stále míří přímo k bratrům Klyuevovým,“ uvádí Obozrevatel. Kromě toho pracoval i pro rakouskou společnost GROUP SLAV AG Klyuyev se sídlem ve Vídni. Spravoval také soukromé fondy Private equity Fund a Fixed income Fund.

Bankéř se narodil v Kyjevě v roce 1977, ve stejném městě vystudoval Technické lyceum KPI. Kirejev byl ženatý a vychoval tři děti. Třetí kolo jednání mezi Ruskou federací a Ukrajinou by se mohlo konat již 5. nebo 6. března.

Válka Rusko vs. Ukrajina
12:57
Dnes
!

Europoslanci dnes schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, zároveň ale i ochranu zemědělců v Evropské unii. Dovoz ukrajinských zemědělských produktů do EU bude i nadále pokračovat bez cel a kvót, budou ale platit určitá omezení. Právě ta mají podpořit unijní farmáře, kteří již několik měsíců protestují v mnoha zemích sedmadvacítky. Nově bude například platit, že pokud dovoz některých produktů z Ukrajiny překročí určité objemy, EU na ně znovu zavede cla.

Návrh podpořilo 428 europoslanců, 131 jich bylo proti a 44 se zdrželo hlasování.

12:11
Dnes

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v zahraničí. Výjimkou budou ti, kteří se budou chtít vrátit do země, sdělilo dnes agentuře Reuters ministerstvo zahraničí v Kyjevě. Šéf ukrajinské diplomacie v této souvislosti uvedl, že pobyt v zahraničí nezbavuje muže jejich povinností vůči vlasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden podepsal nový zákon, který mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi v plném rozsahu. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

11:37
Dnes

Británie poskytne Ukrajině na obranu před ruskou agresí dosud největší balík vojenské pomoci, který bude obsahovat 1600 střel, 400 vozů a téměř čtyři miliony kusů munice. Podle britských médií to oznámil úřad premiéra Rishiho Sunaka před jeho dnešní cestou do Varšavy. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Sunakovi telefonicky poděkoval za novou pomoc, která počítá i s dalšími 500 miliony liber (11,8 miliardy korun), čímž Londýn zvýší letošní finanční podporu pro Kyjev na tři miliardy liber.

„Pokud bude (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi dovoleno uspět v této útočné válce, nezastaví se na polské hranici,“ upozornil Sunak před cestou do Polska, které s Ukrajinou sdílí téměř 500 kilometrů dlouhou hranici. Podle britského premiéra je pro evropské země účinná obrana Ukrajiny otázkou vlastní bezpečnosti.

Video  Válka na Ukrajině: Ruský útok zasáhl jeden z bloků Záporožské elektrárny, začalo v ní hořet!  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa