Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zkáza největšího letadla světa Antonov AN – 225: Oprava bude trvat dlouhé roky

Autor: VaB - 
5. března 2022
05:00

Mrija (anglicky Mriya, česky Sen) definitivně padl. Nejnovější fotografie ukazují, jakou škodu napáchalo ruské vojsko, když bombardovalo letiště Hostomel nedaleko Kyjeva. Letadlo je úplně zničené, jeho křídla jsou rozlámaná a celé ohořelo. Oprava může trvat dlouhé roky.

Před několika dny uvedl na twitteru ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba, že Rusko zničilo jejich sen, ukrajinsky Mriju. Antonov AN – 225 byl největším letounem světa, přepravit se v něm dalo téměř cokoliv na jakoukoliv vzdálenost.

Letadlo bylo typické zejména svými šesti motory, třemi na každém z křídel, řadou přistávacích kol a ojedinělým zvukem. Vše doplňovaly barvy ukrajinské vlajky – žlutá a modrá, které obíhaly kolem celého letadla dokola.

Nejnovější fotografie, které se šíří po twitteru, ukazují, jakou zkázu napáchalo ruské bombardování letiště Hostomel nedaleko Kyjeva. To bylo pro Antonov základnou, kde pod obrovským hangárem parkovala mimo jiné i Mriya.

Na snímcích je vidět, že letadlo bylo kriticky poškozeno. Čumák letounu leží na zemi, od trupu je zcela oddělen. Jedno křídlo je spadlé k zemi, druhé ještě drží. Celý, teď už vrak, je ohořelý.

„Ruští okupanti zničili vlajkovou loď ukrajinského letectví — legendární An-225 „Mriya“. Stalo se tak na letišti Antonov v Gostomelu u Kyjeva, kde bylo letadlo. Obnova letadla bude stát přes 3 miliardy USD, obnova bude časově náročná,“ uvedla ve svém prohlášení společnost Ukroboronprom, která společnost Antonov spravuje. Za úkol si dávají i to, aby náklady za opravu zaplatilo Rusko.

Letoun byl gigantem, který držel i několik světových rekordů, mimo jiné i v přepravě největších, nejdelších a nejtěžších nákladů. „Tyto možnosti jsou dnes bohužel ztraceny, nicméně budou obnoveny. Okupanti zničili letadlo, ale nebudou schopni zničit náš společný sen. Mriya se určitě znovuzrodí,“ dodávají s tím, že oprava může trvat klidně i pět let.  

Video  Ruské vylodění v Oděse, Cherson zcela obklíčen! A od pátku nouzový stav  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa