Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinské válečné trofeje: Vojáci se smějí zastaralé technice. Ukradené tanky nemusí danit

Autor: tsv - 
4. března 2022
05:00

Ukrajinští vojáci se denně zmocňují další a další ruské válečné techniky, berou jim komunikační vybavení, zbraně, obrněná vozidla i tanky. Po sociálních sítích kolují fotografie válečných kořistí včetně videí smějících se ukrajinských vojáků, kteří si dělají srandu ze zastaralých nepřátelských granátometů z dob Sovětského svazu. Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce (NACP) rozhodla, že ruské tanky ani další vybavení, které se místním podaří zabavit, není třeba hlásit ke zdanění.

Oficiální profil ozbrojených ukrajinských jednotek na twitteru zveřejnil nejnovější statistiky získané ruské techniky. Dosud se místním vojákům zřejmě podařilo zabavit 217 tanků, 900 obrněných vozidel včetně dodávek, 90 dělostřeleckých systémů, 42 vícehlavňových raketometů, 11 systémů letecké obrany, 30 letounů a 31 vrtulníků. Někteří uživatelé na sociální síti vtipkují o tom, že největším dodavatelem zbraní pro Ukrajinu není Západ, nýbrž samotné Rusko.

K tankům a vojenské výbavě se dostávají i členové ukrajinského občanského odporu. Mnozí místní mají předchozí zkušenosti z armády, často tedy ruskou techniku dobře znají a nečiní jim sebemenší problém předat získaný materiál vlastním vojenským jednotkám. Na videu lze vidět ruský tank, který zabavili dva ukrajinští civilisté.

Znepřátelená vojska zemi okupují s mnohdy zastaralým vybavením. Na internetu se od propuknutí invaze objevily videonahrávky místních vojáků, které pobavily například reaktivní protitankové granátomety RPG-7, jež začal na počátku šedesátých let vyrábět Sovětský svaz. Zbraně sice stále fungují, jejich síla je ale nesrovnatelná s vysoce funkčními přenosnými raketovými Javeliny, kterými Ukrajinci likvidují nepřátelské tanky.

Vojáci během obrany Kyjeva narazili na ruská komunikační zařízení, která se stala ještě větším zdrojem posměchu než sovětské granátomety. Rusové během invaze používají analogové vysílačky, podle ukrajinského Konfliktního inteligenčního týmu (CIT) navíc mnohdy závisí i na civilních rádiích nebo mobilních telefonech. Uživatelé twitteru v komentářích pod fotografiemi ruské výbavy upozorňují na to, že množství zdokumentované výbavy se používalo již během první světové války.

Ruští vojáci používají staré analogové vysílačky Ruští vojáci používají staré analogové vysílačky | Twitter - mil_in_ua

Ruští vojáci používají staré a snadno nabouratelné vysílačky Ruští vojáci používají staré a snadno nabouratelné vysílačky | Twitter - Osinttechnical

Válečné trofeje netřeba danit

Ukrajinská Národní agentura pro prevenci korupce osvobodila místní občany od povinnosti danit získanou nepřátelskou techniku. „Zabavili jste ruský tank nebo obrněný transportér a bojíte se, že ho musíte nahlásit? Zůstaňte v klidu a pokračujte v obraně rodné země! Není třeba nahlašovat odcizené ruské tanky ani další výbavu, protože jejich cena nepřevyšuje sto minimálních mezd,“ informovali tiskoví mluvčí agentury.

V případě ruské výbavy navíc ani není třeba do deseti dnů hlásit významné majetkové zisky, informovala ukrajinská zpravodajská agentura Interfax.

„V souladu se zákonem se na válečné trofeje nevztahuje povinnost jejich nahlášení z následujících důvodů: nebyly zabaveny v rámci žádné transakce, ale v souvislosti s agresí Ruské federace vůči nezávislému a suverénnímu ukrajinskému státu v návaznosti na zákeřný útok Ruska na Ukrajinu odstartovaný v roce 2014,“ doplnila agentura.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

„Díky odvaze a vítězství obránců ukrajinského státu se k vám navíc nepřátelské vojenské vybavení obvykle dostane v poničeném stavu, kvůli čemuž je nemožné techniku ocenit v souladu se zákonem o cenění majetku, majetkovém právu a profesionálních hodnotících aktivitách na Ukrajině. Tím pádem je nemožné zjistit, kolik majetek stojí,“ uzavřela NACP.

Video  Tisíce uprchlíků z Ukrajiny v Česku: Může to být největší vlna, varuje odborník  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa