Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinářka Natalja utekla před Putinem do Čech: Děsivé svědectví o útoku na reaktor!

Autor: rc, Natalja Agarkovová - 
5. března 2022
05:00

Opustit rodné město musela novinářka Natalja Agarkovová (46). Rodačka ze Záporoží sbalila sobě a své dceři nejnutnější věci a utekla před ruskou invazí. Pro Blesk popsala svou strastiplnou cestu do bezpečí a zároveň poskytla svědectví z místa, na které se upínají oči celého světa. Ukrajinské město Energodar, kde se nachází Záporožská jaderná elektrárna, která je pokládána za největší elektrárnu v Evropě, se ocitlo v držení ruských okupantů. Při boji o kontrolu elektrárny prý zemřeli ukrajinští vojáci. Obyvatelům města dochází zásoby jídla a nemají se kam schovat před bombami. Ve městě nejsou žádné kryty. Na utíkající ženy, děti i seniory prý Rusové střílí!

Pracovala osmadvacet let jako novinářka. V posledních čtrnácti letech měla na starosti FM rádio v Záporoží. Ačkoliv Natalja Agarkovová musela opustit své rodné město, nepřestává lidi informovat o tom, co se děje v její zemi. Snaží se zajistit, aby se svět dozvěděl pravdu o událostech na Ukrajině. Novinářka utekla ze Záporoží kvůli vojenské invazi ruské armády. První den otevřené agrese bylo ostřelováno letiště v Záporoží. Sobě a své dceři Anastázii sbalila nutné věci a vyrazily na cestu. Na cestě strávily pět dní, z toho tři dny v autě na hranicích. Následuje Nataljino přeložené svědectví v nezměněné podobě.

Exploze v jaderné elektrárně

Plameny zachvátily největší jadernou elektrárnu v Evropě v Záporoží. Záporožská jaderná elektrárna se nachází v ukrajinském městě Energodar, na které už několik dní nepřetržitě útočí ruská armáda. V noci ze čtvrtka na pátek okupanti zahájili cílenou palbu na jadernou elektrárnu a granáty zasáhly první energetický blok. Na stanici vypukl požár. Mezinárodní agentura pro atomovou energii varuje, že ostřelování elektrárny je celosvětovou hrozbou.

Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží. Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží. | Pro blesk - Natalja Agarkova

Nepředvídatelná situace

Požár vypukl na území výcvikového střediska, které se nachází na území stanice. Ohroženy jsou jaderné reaktory. Ruská armáda hasiče dlouho nevpustila dovnitř. Navzdory nebezpečí se hasičům podařilo požár zlikvidovat. Záporožští záchranáři uvedli, že radiační pozadí zůstává ve městě nezměněno. Situace je však nepředvídatelná, ruští okupanti pronikli do jaderného zařízení a zajali personál. Existují předběžné údaje o mrtvých nejen mezi ukrajinskou armádou, která jadernou elektrárnu hlídala, ale i mezi jejími zaměstnanci. Co se teď v Energodaru děje, řekla naší redakci místní žena. Kvůli její bezpečnosti neuvádíme její jméno ani příjmení. Zůstává v okupovaném městě se svými dětmi.

Svědectví z Energodaru

Asi ve tři hodiny ráno nás probudily silné výstřely. Byly slyšet hlasité exploze, Energodarem se ozvalo dunění vojenské techniky. Do rána nikdo nezamhouřil oči. Už několik dní jsou naše děti na chodbách nebo v koupelnách, kde jsou dvě nosné stěny. Spaní v kuchyni nebo v pokoji není bezpečné, jelikož tlaková vlna po explozi vyráží okna.

Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.

V Energodaru se nenachází žádné protiletecké kryty. Ty jsou jen v průmyslové oblasti. Dovnitř ale nikdo nesmí, je to uzavřený prostor jaderného zařízení. Ve městech, kde se nachází jaderné elektrárny, v případě jakéhokoliv ohrožení je obyvatelstvo evakuováno, nikoli posláno do krytů. Nemůžeme se ani schovat do sklepů, protože domy jsou z panelů. Kdyby došlo ke zřícení budovy, všechny sklepy by byly zavaleny. Kvůli tomu jsme neustále v bytech. Můj soused je pracovník jaderné elektrárny. V práci už je víc jak tři dny. Po obsazení elektrárny ruskými okupanty nebyli zaměstnanci propuštěni domů.

Ráno promluvil k obyvatelům města starosta Dmitrij Orlov. Jeho chování i slova byla velmi podezřelá. Nezvedl hlavu, nedíval se lidem do očí. Všem bylo jasné, že svůj proslov pronáší s puškami ruských vojáků za zády. Podle něj jsme slyšeli, že po nočním ostřelování nebyl nikdo zraněn, i když o mrtvých a zraněných jsme už věděli.

Víme, že zranění byli převezeni do místní nemocnice, ale na jednotce intenzivní péče je nedostatek potřebných leků. Nevím, jak se ruské jednotky dostaly přes kontrolní stanoviště u vjezdu do města. Vždy tam byli civilisté, kteří blokovali cestu ruským tankům živou stěnou beze zbraní. Ti, kteří tam byli, říkají, že útočníci zapálili kontrolní stanoviště a za urputného boje pronikli do Energodaru.

Ruští okupanti dnes pokračují v zabírání administrativních budov v Energodaru. Je to město s cca 40 tisíci obyvatel. Většina lidí zůstává ve svých domovech. K evakuaci nedošlo a nyní je velmi nebezpečné ji provést, jelikož ruští vojáci střílejí cíleně po autobusech, kde jsou děti, ženy a senioři. V Energodaru je v tuto chvíli poškozeno topení, v domech nelze topit a neteče teplá voda. Velký problém je i s potravinami. Nejsou tu k dostání žádné obiloviny. Všechny supermarkety jsou zavřené. Jsou tu pouze dva malé obchody, kde si můžete koupit suroviny na boršč: mrkev, brambory, cibuli a řepu. K dostání tam je i místní pečivo, do rukou se rozdávají dva bochníky chleba. K dostání je i mléko a uzeniny od místních výrobců. Ve frontě do obchodů stojí 50-100 lidí.

Poškozená budova reaktoru

Ruské jednotky při útoku na jadernou elektrárnu v Záporoží poškodily budovu reaktoru 1. bloku ZNPP. Dva dělostřelecké granáty zasáhly oblast areálu Suchého skladu vyhořelého jaderného paliva, uvedla Státní inspekce pro jadernou regulaci.

K večeru došlo najevo, že v Záporožské jaderné elektrárně je v provozu pouze jeden blok elektrárny, který je pod kontrolou personálu elektrárny. Dalších pět bloků bylo uvedeno do bezpečného režimu a odpojeno od energetického systému, uvedl NNEGC společnosti Energoatom.

Video  Ruské jednotky zaútočily na jadernou elektrárnu v Záporoží.  - pro blesk-Natalja Agarkova
Video se připravuje ...

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:25
Dnes

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnešek sestřelila nad Krasnodarským krajem 66 ukrajinských dronů a další dva zničila nad anektovaným Krymem. Podle agentury Interfax to uvedlo ruské ministerstvo obrany.

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa