Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na válkou zmítané Ukrajině umírají i zvířata. Takhle jim můžete pomoci

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
4. března 2022
05:00

Jak vypadá situace zvířat v ukrajinských útulcích, záchranných stanicích, azylech nebo na útěku se svými páníčky? Jak mohou pomoci lidé z České republiky? Na všechny tyto otázky se snaží odpovědět organizace Svoboda zvířat, která současnou situaci zmapovala a přehledně pro všechny, kdo chtějí zvířatům pomoci, shrnula.

Situace v ukrajinských útulcích je zoufalá, některá zvířata jsou tam na pokraji přežití. „Největší problém je nedostatek krmení, někde je i problém s vodou. Zvířata se bojí explozí,” uvedla na svých sociálních sítích ukrajinská organizace na ochranu zvířat UAnimals.

Lidé na Ukrajině svá zvířata neopouští, i když kolem zuří válka Lidé na Ukrajině svá zvířata neopouští, i když kolem zuří válka | Svoboda zvířat

Bez vody, bez pomoci

Při bojích v Gostomelu bylo v tamním útulku zabito několik zvířat. Kvůli výpadku elektřiny neteče voda a nemohou se dovolat pomoci. Boje propukly také v Kyjevě nedaleko zoo. „Jsme ve spojení se spoluzakladatelkou organizace UAnimals, Olgou Chevhaniuk, která nám potvrdila, že dva obrovské útulky jsou přímo v bojišti a organizace se snaží jim dovézt krmení. Silnice jsou zničené a pod kontrolou Rusů,” uvedla Jolana Haismanová ze Svobody zvířat. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

10:40
Dnes

Rusko ve středu v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci proti závodům ve zbrojení ve vesmíru, kterou předložily Spojené státy a Japonsko. Návrh podpořilo 13 z 15 členů rady, Čína se zdržela.

Rezoluce vyzývala všechny státy, „aby aktivně přispěly k mírovému využití vesmíru a k předcházení závodů ve zbrojení ve vesmíru“. Návrh rezoluce dále zdůrazňoval, že je nutné dodržovat kosmickou dohodu, kterou ratifikovalo více než sto zemí, a nedopravovat na oběžnou dráhu kolem Země „žádné objekty s atomovými zbraněmi nebo jinými typy zbraní hromadného ničení“ a „nerozmisťovat takové zbraně ve vesmíru“. Detonace atomové bomby nebo jiné zbraně hromadného ničení by měla dramatický dopad na aktivity ve vesmíru a na planetu Zemi. Americká velvyslankyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová varovala, že takový výbuch by mohl zničit tisíce satelitů poskytujících životně důležité služby pro komunikaci, vědu, meteorologii, zemědělství nebo národní bezpečnost.

Zobrazit celý online

Do polských útulků

Podle organizace Viva se do pomoci zapojily polské organizace na ochranu zvířat. „Jejich zástupci čekají desítky hodin na hranicích, aby si mohli převzít zvířata z ukrajinských útulků a umístit je v Polsku,“ uvedla na facebooku s tím, že největší problém je dopravit je přes Ukrajinu, chybí pohonné hmoty a cesty jsou navíc velmi nebezpečné.

Přes hranice se zvířaty

Lidé, kteří se rozhodli uprchnout z válkou zmítané Ukrajiny se svými domácími mazlíčk, jsou vpouštěni do Maďarska i Slovenska. Stejně je tomu i v Česku, kde Státní veterinární správa upravila pro uprchlíky podmínky pro vstup do země se zvířaty.

V případě, že máte známé, rodinu nebo přátele na Ukrajině, kontaktujte je a informujte, že můžou cestovat se svými zvířaty. Pracovníci na hraničních přechodech v Polsku, Maďarsku, České republice, Litvě i Slovensku je v současnosti pustí do svých zemí. 

Lidé utíkající před válkou mohou vzít do Česka i mazlíčky. Lidé utíkající před válkou mohou vzít do Česka i mazlíčky. | Reuters

Jak pomoci? 

Protože je situace velmi nepřehledná, neoslovujte jednotlivé útulky a organizace. V současnosti jsou zahlceni, starají se o stovky zvířat a nemohou odpovídat na zprávy. Polské, české, slovenské i maďarské organizace pracují na koordinované pomoci, vše se teprve vyvíjí. 

Lidé utíkající před válkou mohou vzít do Česka i mazlíčky. Lidé utíkající před válkou mohou vzít do Česka i mazlíčky. | ČTK / AP / Bernat Armangue

Dočasné péče

Jako nejvhodnější se v současné době nabízí tři možnosti. Pokud máte zkušenost s dočasnou péčí nebo máte prostor přijmout k sobě domů zvíře v nouzi, vyplňte dotazník bit.ly/docasna_pece pro organizaci Vegan Fighter, která je v kontaktu s některými z ukrajinských útulků. Uloží si vás v databáze a jakmile budou zvířata připravena k převozu, budou vás informovat. Pro dlouhodobější pomoc se zapište také do databáze na https://www.pesweb.cz/cz/databaze-dobrovolniku. 

Lidé na Ukrajině svá zvířata neopouští, i když kolem zuří válka Lidé na Ukrajině svá zvířata neopouští, i když kolem zuří válka | Svoboda zvířat

Finanční pomoc

Zvířata, která zatím musí zůstat na místě, můžete podpořit finančním darem. Sběr peněz v České republice organizuje Svoboda zvířat, která je v kontaktu s ukrajinskou organizací UAnimals. Té veškeré vybrané peníze pošlou a UAnimals finance rozdělí mezi útulky, azyly, záchranné stanice a další potřebná zařízení. „Pracovníci z UAnimals stále setrvávají v Kyjevě a snaží se pomáhat odtud. Obdivuji jejich neskutečnou odvahu a odhodlání pomoci zvířatům,” doplňuje Jolana Haismanová ze Svobody zvířat. Sbírku můžete podpořit tady.

Video  Tisíce uprchlíků z Ukrajiny v Česku: Může to být největší vlna, varuje odborník  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Ramita ( 6. března 2022 00:34 )

Bohužel je to smutné, ale spousta lidí prchá z Ukrajiny a své mazlíčky a chovná zvířata tam nechávají napospas osudu. Není, to spravedlivé vůči zvířatům oni také válku nechtějí, ale nikdo se jich též neptá. Máme soucit s lidmi, dětmi tak mějme soucit i se zvířaty. Pokud můžete, prosím zapojte se do
FINANČNÍ SBÍRKY – pro pomoc zvířatům z Ukrajiny
Psí život – pomoc zvířatům z Ukrajiny
Nadační fond Psí naděje – pomoc útulkům na Ukrajině
Běhejme a pomáhejme útulkům – pomoc útulku Gastomel a Zahist
Svoboda zvířat – Pomoc zvířatům na Ukrajině

Pokud máte rádi zvířata tak Vás prosím, podepište petice za pokusy bez zvířat a za kruté transporty hospodářských zvířat. Když, se podíváte na videa je hrozné, jak ta zvířata trpí jak v laboratořích, tak i ve velkochovech. Znají jenom strach, bolest, krutost, beznaděj a hroznou smrt! Prosím, buďme soucitní, děkuji.

naidka ( 4. března 2022 09:59 )

Nejsmutnější oběti všech válek světa byly vždycky ty nejbezbrannější a nejnevinnější - děti a zvířata. 🖤

Zobrazit celou diskusi