Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pasivní kouření ohrožuje domácí mazlíčky. Hrozí jim dýchací potíže i rakovina

Autor: uá, kl - 
21. února 2022
05:00

To, že pasívním kouřením škodí kuřáci svému okolí, je už dlouho známo. Výzkumy teď ale odhalily, že si 40 procent z nich neuvědomuje, jaký má zapálená cigareta dopad na jejich domácí mazlíčky. Pro většinu z nich je přitom zdraví zvířecího parťáka důležité natolik, že jsou ochotni cigaretu jednou provždy típnout.

V počtu domácností sdílených s domácími mazlíčky patří Češi k rekordmanům. Vedou psi a kočky, kteří obývají téměř polovinu z nich. Tam, kde majitelé kouří, jsou tato zvířata často vystavena negativním důsledkům pasivního kouření, především nebezpečnému cigaretovému kouři. Je to proto, že třetina kuřáků cigaret stále kouří v prostorách, které sdílejí se svými mazlíčky.

Vadí i částečky

To, že je riziko pasivního kouření pro domácí zvířata často podceňováno, potvrdila i veterinářka Anna Šrenková z veterinární kliniky VETINO Jaggy Praha. „Zvířata jsou v domácnosti kuřáků zatížena pasivním kouřením, navíc pevné částečky kouře ulpívající na okolních předmětech se usazují také v jejich srsti. Při běžné hygieně, kdy se zvíře líže, se tyto škodlivé částice dostávají do těla,“ popsala. Dodala, že nejedna studie prokazuje zvýšená rizika vzniku rakovin dutiny nosní, plic i mízních uzlin u zvířat kuřáků. „Pro zvířata, která trpí nějakým respiratorním onemocněním, jako jsou astma, zúžená průdušnice či bronchitida, může vdechování kouře vést ke zhoršení dýchacích potíží,“ varovala.

Toxický nikotin

Stejného názoru je i veterinářka Markéta Tučková z plzeňské kliniky Kleisslova, která spolupracuje s Blesk tlapkami. „Často se setkáváme se zvířaty, u kterých řešíme chronický kašel. Jejich majitel přitom v anamnéze uvádí kouření v obytných prostorech. Není neobvyklé, že se karcinogenní pochody způsobené vdechováním cigaretového kouře projeví i u domácích mazlíčků, ať již v dutině nosní, ústní nebo v dýchacím aparátu,“ potvrdila. Zvlášť nebezpečný je podle ní samotný nikotin obsažený v tabáku. „Ten je pro zvířata toxický, už poměrně malá dávka může mít fatální následky. Setkáváme se i intoxikacemi po pozření obsahu popelníku nebo nedopalků na zemi či rozkousání krabičky s cigaretami,“ uvedla.

Proč típnout cigaretu

Většina kuřáků, jak vyplývá z dalšího zjištění, je proto přístupná změně. Třicet čtyři procent dotázaných je ochotno kvůli negativnímu dopadu kouření na zdraví zvířete pokusit se přestat kouřit, 40 procent by kvůli svým čtyřnohým kamarádům přešlo na méně rizikové bezdýmné alternativy, jako jsou elektronické cigarety nebo zařízení na nahřívaný tabák IQOS. „Pro naše zvířecí kamarády je každá, prokazatelně méně škodlivá alternativa rozhodně lepším řešením než pokračování v kouření cigaret,“ uvedla Anna Šrenková.

Rakovina u psů i koček

Kočky, jejichž majitelé kouří, jsou vystaveny zvýšenému riziku rakoviny dutiny ústní a lymfatických uzlin, u psů je pasivní kouření jednou z příčin rakoviny plic a nosních dutin. Přitížit může kouření i psům s onemocněním dýchacích cest. Toto riziko je u nich zvýšené i proto, že mají vyšší dechovou frekvenci, než lidé. Uvědomuje si to však jen necelých 20 procent majitelů koček a 30 procent majitelů psů z řad kuřáků.

Venčení s cigaretou

S kouřením cigaret se často pojí i rituály, které kuřákům snažícím se přestat, chybí a znesnadňují jim odvykání. U pejskařů je takovým rituálem venčení spojené s cigaretou. „Bohužel, tento rituál posiluje závislost na kouření a nikotinu. Podobně jako káva nebo alkohol, i procházka se psem může spouštět potřebu zapálit si. Obvykle je dospělý kuřák beze svědků a kouření si tak může užít,“ uvedl Boris Štepanovič, psycholog a psychoterapeut s tím, že jako kompromis je možné přejít v současnosti na méně škodlivé alternativy výrobků na principu nahřívaného tabáku nebo elektronické cigarety. „Kuřák se závislosti na nikotinu úplně nezbaví. Může to však být první krok a signál toho, že změna je možná,“ dodal.

Rizika pro psy

- zvýšený výskyt rakoviny plic

- ukládání pevných částic cigaretového kouře v plících

- u krátkolebých plemen (mops, francouzský buldoček, pekingský palácový psík aj.) hrozba rakoviny dolních cest dýchacích

- u plemen s dlouhým čumákem hrozba rakoviny nosních dutin

- zhoršení onemocnění jako je kolaps průdušnice, bronchitis

Rizika pro kočky

- zvýšené riziko rakoviny dutiny ústní

- zvýšený výskyt lymfomu (rakoviny mízních uzlin)

- zhoršení onemocnění dýchacích cest, pasivní kouření se diskutuje i jako predisponující faktor při vzniku astmatu koček

Rizika pro ptáky

- nadměrné škubání peří znečištěného pevnými částicemi kouře

- kožní změny v důsledku kontaktu s cigaretovým kouřem

- zánětlivé procesy rychle se šířící do celého těla

- otravy nikotinem při pozření cigaretového nedopalku

Rizika pro králíky

- poškození výstelky dýchacích cest a tím zvýšené riziko sekundární, např. bakteriální infekce

Rizika pro rybičky

- pevné částice cigaretového kouře se mohou usazovat i ve vodě akvárií

Víte, že …

Výzkum agentury Benes Consulting Group mapující dopad pasívního kouření na domácí mazlíčky proběhl v lednu 2022 na vzorku 1050 respondentů české populace ve věku 18–65 let?

Video  Balonek umíral na ulici. V útulku ho zachránili, majitel ho zpět nechce  - Kateřina Lang, Anidef, z. s.
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi