Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Dramatická záchrana koček z rozpadlé maringotky: Majitelka odmítla zvířata vydat, zasáhla policie

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
25. října 2022
16:30

Zubožené a nemocné kočky, které Jana Kaprálová (69) držela u maringotky na okraji Chýnova, dnes odebrali úředníci spolu s veterináři a zvířecími záchranáři. Neobešlo se to bez emocí a vypjatých scén. Práci měli na místě policisté, hasiči i lékař.

Úředníci napřed majitelce zvířat přečetli rozhodnutí, na základě kterého všechny kočky propadly státu. Žena to ale odmítla akceptovat, s částí zvířat se zabarikádovala ve své polorozpadlé maringotce a nechtěla vyjít ven. Záchranáři proto nejdříve pochytali kočky, které zůstaly venku u maringotky nebo pobíhaly po okolí. Odnášeli je do velkého kontejneru, v němž je pak veterináři prohlíželi, čipovali a rozdělovali do jednotlivých útulků a spolků.

Majitelka koček s úřady nejprve nespolupracovala a s částí zvířat se zavřela v rozpadlé maringotce (25. 10. 2022). Majitelka koček s úřady nejprve nespolupracovala a s částí zvířat se zavřela v rozpadlé maringotce (25. 10. 2022). | Blesk:Alexandr Malachovsky

Hasiči a policisté v akci

Na místo dorazili i místní dobrovolní hasiči se žebříkem, aby záchranáři mohli sundat několik koček ze střechy maringotky. Po zhruba hodině a půl vyjednávání otevřel jeden z přítomných policistů vchod do maringotky, odstranil z něj mříž a majitelka zvířat vyšla ven. Díky tomu se podařilo odchytit další kočky, které byly uvnitř. Jedna byla bohužel nalezena mrtvá.

Pinkyho nechtěla dát

Jana Kaprálová po celou dobu odchytu střídavě křičela a plakala. „Ukradli jste mi moje kočky. Já to tak nenechám, všechny vás zažaluju,“ hrozila. Se svým oblíbencem, kocourem Pinkym, kterého měla v náruči, z místa utekla na přilehlou louku. Policisté ji ale dostihli a kocoura odebrali. Ukázalo se, že je zraněný. „Má vykloubené nohy. Pojede rovnou na ortopedii na pražskou veterinární kliniku IVET,“ řekla Alžběta Poláková Šmídová z Dočasek De De, jež celý odběr koordinovala.

Jedné z koček se Jana Kaprálová odmítala urputně vzdát, zasáhnout musela policie (25. 10. 2022). Jedné z koček se Jana Kaprálová odmítala urputně vzdát, zasáhnout musela policie (25. 10. 2022). | Blesk:Alexandr Malachovsky

Jdou do útulků

Záchranáři nakonec z místa odvezli 24 koček, které si podle mluvčího táborské radnice Luboše Dvořáka rozebralo šest útulků a spolků. Nejvíce, 16 koček, přijal spolek Pet Heroes. Zhruba deset koček podle místních majitelka ještě před odběrem rozdala, ona sama ale tvrdila, že jí je někdo ukradl. Dnešní odchyt, čipování a prvotní veterinární prohlídky koček vyšly na 200 000 korun, které uvolnila rada města Tábora. Bývalá majitelka zvířat Jana Kaprálová skončila v péči lékařů. Z místa ji odvezla sanitka.

nemocna ( 25. října 2022 22:40 )

a kde měla vzít na veterináře aby mohla jít s kočičkami k lékaři když sama měla málo?

nemocna ( 25. října 2022 22:38 )

a Tebe do blázince cvoku

jajas ( 25. října 2022 22:38 )

555hh555: Tos přehnal!

nemocna ( 25. října 2022 22:37 )

To by se mělo udělat s Tebou hnusáku

jajas ( 25. října 2022 22:37 )

Možná je netýrala vědomě, ale pokud se nestarala i o jejich zdraví a s nemocnýma kočkama nedocházela k veterinři, nechala je tam pobíhat nemocné nebo zraněné, pak je to určitý druh týrání. Paní není asi psychicky v pořádku, snad jí lékaři pomohou.

Zobrazit celou diskusi