Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

V maringotce žila před lety, už tehdy podle úřadů týrala zvířata. Skončí kočičí utrpení?

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
18. října 2022
05:00

O svých čtyřicet vyhublých a zjevně i nemocných koček přijde Jana Kaprálová (69), která s nimi žije v maringotce u Chýnova na Táborsku. Na základně rozhodnutí úředníků propadnou státu a skončí v útulcích. Co bude s jejich majitelkou, není jasné. Žena si život bez zvířat neumí představit.

Jana Kaprálová chová kočky celý život. „Mám je ráda od dětství,“ řekla reportérkám Blesk tlapek, které jí v Chýnově navštívily. S manželem, který její zálibu sdílel, se prý dobrovolně rozhodli žít v maringotce v přírodě stranou od ostatní. „Rozhodli jsme se tak, abychom nepřekáželi lidem, protože ne každý má rád zvířata,“ vysvětlila.

Seniorka reportérkám řekla, že kočky neopustí. Chce prý jen, aby jí někdo pomohl opravit maringotku, která nemá střechu Seniorka reportérkám řekla, že kočky neopustí. Chce prý jen, aby jí někdo pomohl opravit maringotku, která nemá střechu | Jana Ulrichová

S maringotkou sem a tam

Kaprálovi nejdříve tábořili na soukromém pozemku v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, už tam ale měli se svým chovem problémy. Lidé z okolí si stěžovali na zápach a poukazovali na to, že kočky trpí. Úředníkům, kteří jim je chtěli odebrat, přislíbili, že počet chovaných zvířat sníží. Problémy vygradovaly v roce 2008. Majitel pozemku tehdy jejich maringotku přestěhoval na obecní cestu. Vedení Chotěboře ji pak převezlo do Chýnova na Táborsku, kde měli Kaprálovi trvalé bydliště.

Seniorka se svých koček nechce vzdát Seniorka se svých koček nechce vzdát | Jana Ulrichová

Bez manžela nezvládá

V Chýnově se situace opakovala. „Koček měli vždycky hodně, ale bylo o ně postaráno,“ uvedl starosta Chýnova Ondřej Jaroš s tím, že velké problémy začaly až loni po úmrtí manžela Jany Kaprálové. „V posledních měsících se stav koček natolik zhoršil, že byl podán podnět Krajské veterinární správě, která to začala řešit,“ řekl.

Hubené, nemocné

Veterináři během kontroly zjistili, že jsou všechny kočky vyhublé, některé až na kost, a jsou chovány v nevhodných podmínkách. Jsou očividně i nemocné, Jana Kaprálová si to ale nepřipouští. Naopak, je přesvědčena, že se o ně stará dobře, že jsou dobře živené a léčené. „Tohle je kocourek, kterého jsem zachránila. Připlazil se sem a podívejte se, jak dneska chodí,“ ukázala. Dodala, že má pro ně léky od veterinářky, i dostatek jídla. „Já jim tady vařím,“ ukázala na stará kamna vedle polorozpadlé maringotky. Podle starosty jí ale krmení zatím zajistila obec.

Podle veterinárních inspektorů má Jana Kaprálová 40 koček, všechny jsou podle nich ve špatném výživném stavu Podle veterinárních inspektorů má Jana Kaprálová 40 koček, všechny jsou podle nich ve špatném výživném stavu | Jana Ulrichová

Bez koček nebude

Podle veterinářů i úřadů porušila žena hned dvakrát zákon na ochranu zvířat proti týrání. „Rozhodli proto o pokutě a propadnutí zvířat státu,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček s tím, že až rozhodnutí nabude právní moci, budou kočky pochytány a rozmístěny v útulcích. Co čeká jejich majitelku, není jasné. Obec jí podle slov starosty už dříve nabízela byt, nechtěla se ale koček vzdát. I reportérkám Blesk tlapek řekla, že nikde jinde žít nechce a že si život bez svých koček neumí představit. „Nedala bych je,“ prohlásila.

Uživatel_5597834 ( 26. října 2022 22:17 )

S kočkami problém měly, už kdysi jim měly být odebrány kvůli týrání, ale paní byla agresivní, chtěla se zapálit, takže k odběru nedošlo. To by se dnes těžko opakovalo. Chov měl být kontrolován, ale to se asi nestalo. Že to nikdo nevěděl, to není pravda. smutný

Ramita ( 21. října 2022 23:40 )

Tak ať tam prostě vlítnou, vezmou kočky a zachrání je a vykastrují! Bábě celoživotní zákaz chovat jakékoliv zvíře a kontrolovat zda to neporušuje. Kdyby tam byli děcka, tak je odeberou hned! Jsou to živé bytosti, co cítí strach, bolest tak ať ten rádoby starosta konečně zasáhne a pomůže zvířatům! Na co si takové lidi platíme z daní, když mají jednat tak dělají mrtvého brouka. Sebrat jim za tu lajdáckost peníze.
Za to, jak se špatně lidé starají o zvířata tak pevně věřím, že karma si je najde. Protože, kdo páchá zlo, tak zlo se mu vrátí!

madeira25 ( 18. října 2022 08:52 )

Celé to trvá od roku 2006 kdy už o ton Blesk taky psal. Není pravda, že poslední roka starosta lže jak když tiskne. Jenom si ten problém přehazovali jako horký problém. Baba by měl být zbavena svéprávnost, kočky akorát týrá. Nechápu jak nevidí v jak hrozném stavu chudinky jsou.
http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/49911/v-rozpalene-maringotce-trpi-94-kocek­.html?­fbclid­=IwAR­1xy92y­1KGr1b­YLHiK­FobMVeR­LmEW­RuGKaw­Vhdt7-oA2UEp-H8ng2rjS4A

Kosodrevinka ( 18. října 2022 07:18 )

Aj ona, aj kočky chudinky

Zobrazit celou diskusi