Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pět let buduje spolek Dogsy azyl pro opuštěné psy a kočky. Zvířat přibývá, peníze na dostavbu ale chybí

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
3. října 2022
06:20

Před pěti lety koupili dobrovolníci ze spolku Dogsy v Jestřebí na Českolipsku pozemek s hospodářskými budovami, který se rozhodli přeměnit v azyl pro opuštěné psy a kočky. Sen se teď postupně stává skutečností, na dostavbu zázemí ale chybí peníze.

Spolek původně fungoval jen na bázi dočasných péčí. Nalezených psů však postupem doby přibývalo a kapacity v rodinách už najednou nestačily. „Rozhodli jsme se proto zakoupit pozemek s hospodářskou budovou a začít budovat vlastní útulek,“ řekla majitelka útulku Veronika Slavíková.

V útulku je 22 kotců V útulku je 22 kotců | Jana Ulrichová

Místo ovcí psi

Reportérky Blesk tlapek v té době spolek navštívily. Na místě, kde teď stojí kotce s výběhy, nebylo ještě nic, jen oplocení, kde se pásly ovce a kozy. „Teď už tu máme dvacet dva kotců, které teď máme plně obsazené, a začínáme se věnovat vnitřním úpravám budovy. Tam nás ještě čeká spousta práce,“ popsala Veronika.

Takhle to v útulku vypadalo v listopadu roku 2018, kdy jej Blesk tlapky navštívily poprvé Takhle to v útulku vypadalo v listopadu roku 2018, kdy jej Blesk tlapky navštívily poprvé | Jana Ulrichová

Karanténa s ošetřovnou

V bývalé hospodářské budově chystají členové spolku potřebné zázemí pro fungování útulku. „Budeme tam mít karanténu s ošetřovnou pro zvířata, místo, kde můžeme zvířata koupat a pečovat o ně. Budou tam také vnitřní kotce pro malé nebo nemocné psy, kteří nemohou být v zimě venku, a příjmovou místnost,“ vyjmenovala Veronika s tím, že chybět nebude ani šatna, toalety a sklad krmení.

Fungují díky darům

Dotaz, kolik peněz do stavby útulku spolek investoval, odbyla Veronika mávnutím ruky. „Když jsme se dostali na částku čtyři sta tisíc korun, přestali jsme to počítat. Jsou to velké částky, ta budova byla ruina. Jsme soukromý útulek odkázaný na dary. Fungujeme jen díky nim,“ řekla majitelka útulku s tím, že z peněz od dárců přitom financují i veterinární péči a krmení pro své svěřence. „Snažíme se proto dělat i vlastní akce, například benefiční ples. To jsou veškeré naše příjmy, z toho táhneme celý provoz,“ dodala.

Spolek buduje útulek už pět let Spolek buduje útulek už pět let | Jana Ulrichová

Odložení „covidoví“ psi

Spolek se ročně postará o 150 až 200 psů a 50 koček, do péče ale přijímá i ostatní zvířata. Na to, aby jeho členové útulek dostavěli a byli plně provozuschopní, potřebují ještě zhruba 700 000 korun. Doba však jejich snažení nepřeje. „Momentálně máme plno. Lidé se teď hodně zbavují psů, které si pořídili v době covidu a teď už je nechtějí, z různých důvodů včetně ekonomických. Jsou to psi v nejhorším věku, v pubertě, nesocializovaní, divocí, nezvladatelní,“ popsala Veronika.

Ročně projde útulkem na 200 psů Ročně projde útulkem na 200 psů | Jana Ulrichová

Jak pomoci?

Spolku by v této době nejvíce pomohly finanční dary. „Pomůže nám i sebemenší příspěvek. Jsme ale vděční za cokoli, za krmení pro zvířata, za fyzickou pomoc i za vyvenčení pejsků,“ řekla Veronika. Zájemci, kteří se chtěli dobrovolníkům ze spolku Dogsy přispět a pomoci, najdou potřebné informace ZDE na jejich webu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi