Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Aišu srazilo auto, zraněná se toulala měsíce, urazila desítky kilometrů. Teď vyhlíží nový domov

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Bokrová Lang - 
30. září 2022
05:20

Několik dní odchytávali dobrovolníci spolku Tlapky v naději fenku Aišu (asi 9). Plaché zvíře se bálo, dlouho unikalo, až se ho nakonec podařilo zavřít v jedné ze zahrad a uspat narkotizační puškou. V útulku spolku v Horšovském Týně na Domažlicku teď čeká na nový domov.

Zástupci spolku teprve dodatečně zjistili, že Aišu zřejmě v Klatovech srazilo auto. Už tehdy se jí nepodařilo odchytit. Následně byla viděna v různých obcích na trase směrem na Domažlice. „Lidé na sociálních sítích hlásili, že ji viděli kulhat ve Kdyni, na Korábu, ve Staňkově, až nakonec došla do Postřekova,“ popsala předsedkyně spolku Martina Gilchová s tím, že než se Aiša dostala k nim do útulku, byla na cestě tři měsíce. Za tu dobu urazila zhruba 50 kilometrů.

Aiša by se hodila ke starším lidem, kteří by jí dopřáli klid a dali dostatek lásky Aiša by se hodila ke starším lidem, kteří by jí dopřáli klid a dali dostatek lásky | Jana Ulrichová

Všeho se bála

Cestou zřejmě Aiša nic dobrého nezažila, není proto divu, že byla velmi plachá. „Strašně se bála, trvalo měsíc, než se nechala pohladit a alespoň trochu prohlédnout. Bála se ruky, bála se jakéhokoli pohybu i zvuků, bála se každého, kdo k nám přišel,“ popsala Martina.

Aiša je velmi přátelská, trvá jí ale déle, než k novým lidem získá důvěru Aiša je velmi přátelská, trvá jí ale déle, než k novým lidem získá důvěru | Jana Ulrichová

Zraněné koleno a oko

Teprve když si Aiša v útulku trochu zvykla, bylo možné ji pořádně vyšetřit. Ukázalo se, že kulhá, protože měla utržený vaz v koleni pravé zadní nohy. Navíc měla i poraněné jedno oko. „Nevidí na něj, protože má vpadlou čočku. Nijak ji to ale neomezuje,“ popsala paní Martina s tím, že jinak je Aiša navzdory svému věku zdravá a aktivní. Přesto se jí nový domov nedaří najít. V útulku na něj čeká už tři roky.

Nejlépe do postele

Aiša je přitom velmi milá, potřebuje jen víc času, než si na nové lidi zvykne. „Že začátku je nedůvěřivá, pak je ale velmi kontaktní. Když se na člověka naváže, bude ho nesmírně milovat, půjde s ním kamkoli,“ popsala Martina. Dodala, že Aiša je hodná, chodí na volno, neutíká. Má ráda děti, snese se i kočkami a jinými psy, přesto by v útulku byli rádi, kdyby byla v nové rodině zvířecím jedináčkem. „Nejraději bych ji viděla u starších lidí někde v domečku se zahrádkou, kde bude mít klid a dostatek lásky. Nepotřebuje už žádnou velkou aktivitu, stačí jí kratší procházky. Zasloužila by si gauč, nejlépe pak postel,“ dodala s úsměvem.

Aiša by se hodila ke starším lidem, kteří by jí dopřáli klid a dali dostatek lásky Aiša by se hodila ke starším lidem, kteří by jí dopřáli klid a dali dostatek lásky | Jana Ulrichová

Opakované návštěvy

Zájemci, kteří budou mít dost trpělivosti na to, aby přijeli za Aišou opakovaně, postupně se s ní seznamovali a získali si tak její důvěru, mohou kontaktovat spolek Tlapky v naději telefonicky na čísle 602 723 120.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi