Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inspektoři odhalili v Rapotíně množírnu psů: Lysá a nemocná zvířata drželi v mizerných podmínkách!

Autor: uá, kl - 
9. srpna 2022
13:20

Množírnu s bezmála čtyřmi desítkami psů chovanými v nevhodných podmínkách odhalili inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v Rapotíně na Šumpersku. SVS už podala šumperské radnici návrh na odebrání všech psů z tohoto chovu a jejich umístění do náhradní péče.

Inspektoři Státní veterinární správy z Olomouckého kraje udělali kontrolu u chovatele psů v Rapotíně na základě podnětu. „Ve zcela nevhodných podmínkách zde dotyčný choval nejméně 36 psů, z toho 12 štěňat. Jednalo se o jedince plemene šarpej, jeho křížence a také křížence boloňského psíka,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

V otřesných podmínkách množil muž šarpeje V otřesných podmínkách množil muž šarpeje | SVS

Vystrašení, bázliví

Psi byli nesocializovaní, vystrašení a bázliví. „Zalézali do úkrytů a jejich přesný počet neznal ani sám chovatel. Téměř všichni trpěli dermatitidou, někteří měli ztrátu osrstění, lysá místa, chronické změny na kůži a výtoky z očí. Psi byli chováni v domě a venkovních prostorech plných předmětů, o které se mohli poranit či je pozřít,“ řekl Vorlíček.

Případ pro policii

U 17 psů starších šesti měsíců chovatel v Rapotíně nedoložil platnou vakcinaci zvířat proti vzteklině, 12 psů nebylo označeno čipem. Chovatel podle Vorlíčka neplnil ani další povinnosti vyplývající z legislativy. „Neměl chov nahlášený, přestože se v něm nacházely více než tři feny. Nevedl ani takzvané evidenční listy vrhů,“ dodal Vorlíček. „Zároveň jsme podali policii oznámení pro podezření z trestného činu týrání zvířat,“ dodal..

Video  Blesk Tlapky: Pomoc zvířatům. Jeden případ skončil střelbou po redaktorkách  - Videohub
Video se připravuje ...

bizon_pepa ( 9. srpna 2022 19:29 )

Ukroši přestali platit za ropu, tak jim to Rusové zavřeli. Co je na tom k diveni.

otrusnik ( 9. srpna 2022 18:14 )

To ti množitelé žili někde na samotě u lesa, že si nikdo nevšiml co se tam s pejsky děje? Takto prašivé pejsky přeci nemohli prodávat. To nemohl nikdo někam nahlásit. Ubohá zvířata. Nikdo nic neřeší a není to ojedinělý případ. Dala bych jim zaplatit veškerou léčbu psů a zákaz držení jediného psa. Lhostejnost a zase jen lhostejnost.

maxpax ( 9. srpna 2022 17:44 )

No a jak to bude dál? Majitele zavřou nebo bude muset alespoň zaplatit vyšetření léčbu těch nebohých psů, což bude částka za statisíce?

Zobrazit celou diskusi