Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kočkolásky přináší padesát příběhů zvířecích záchranářů. Koupí knihy podpoříte kočky v útulcích

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
2. března 2022
14:35

Začalo to před sedmi lety adopcí kocourka a pokračovalo pak spoluprací s útulky na záchraně koček. Nyní se Lucie Gebouská (36) posunula dál, rozjela projekt Kočkolásky, jehož součástí je i stejnojmenná kniha. Veškerý výtěžek z jejího prodeje je určen opět opuštěným a týraným kočkám.

Lucie už pomohla stovkám koček. „Bylo jich více než pět set, v roce 2020 jsem to přestala počítat,“ řekla. Když zjistila, jak náročná, fyzicky i finančně, a přitom nedoceněná je práce v kočičích útulcích a depozitech, začala vytvářet osvětové weby a letáky, nemělo to ale očekávaný efekt. „Chtěla jsem nějak veřejnosti přiblížit svět kočičích záchranářů. A tak jsem s nimi začala sepisovat jejich příběhy. Díky tomu se zrodila kniha Kočkolásky,“ řekla Lucie.

Lucie Gebouská s knihou příběhů, kterou sestavila a editovala Lucie Gebouská s knihou příběhů, kterou sestavila a editovala | Kočkolásky

Potřebují zviditelnit

Kniha obsahující padesát autentických vyprávění vznikala na koleni. „Příběhy mi záchranáři dodávali často po telefonu při čekání na veterinární ošetření, při odchytech v noci nebo při krmení v koloniích. I to dokazuje, jak náročná práce to je, a jak je potřeba ji zviditelnit,“ dodala s tím, že na knize pracovala stejně ostatní kolegové bez nároku na honorář.

Kniha je součástí sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc útulkům pečujícím o opuštěné kočky Kniha je součástí sbírky, jejíž výtěžek poputuje na pomoc útulkům pečujícím o opuštěné kočky | Kočkolásky

Půl milionu z prodeje

Kniha je součástí stejnojmenného sbírkového projektu. „Po ukončení sbírky nakoupíme ze získaných peněz kočičí krmivo spolkům, které do knihy přispěly svými příběhy,“ vysvětlila Lucie. Dodala, že kniha vyšla loni v prosinci, 3000 kusů dostaly za výrobní cenu spolky, které ji pak prodávaly na vánočních jarmarcích a aukcích. Celkem si tak vydělaly přes půl milionu korun. V běžném prodeji knihu nelze získat, zájemci o ni musí podpořit sbírku, která právě běží.

Přání autorky

Editorka knihy Lucie doufá, že se jí podaří dostat knihu k co nejširšímu počtu čtenářů. „Přála bych si, aby v útulku lidé zaklepali na dveře a řekli: „Četli jsme Kočkolásky, a tak vám vezeme krmivo," nebo  "Četli jsme Kočkolásky, a tak jsme se rozhodli pro adopci kočičky." To je mé přání,“ řekla.

Emma z povídky Salon Emma. Jde o kočičku odebranou z nevhodných podmínek, ze které se stala "sekretářka" autorčina tatínka Emma z povídky Salon Emma. Jde o kočičku odebranou z nevhodných podmínek, ze které se stala "sekretářka" autorčina tatínka | Kočkolásky

Jak knihu získat?

Přispět Kočkoláskám můžete zde: https://www.znesnaze21.cz/sbirka/kockolasky. Přispět lze libovolnou částkou, pokud ale chcete získat navíc i knihu s předmluvou Martina Petišky a ilustracemi Jiřího Wintera-Neprakty a Eduarda Petišky, je potřeba zaslat do sbírky minimálně 221 korun a poté poslat potvrzení o daru nebo screen z platby na kockolaskydar@seznam.cz.

Ramita ( 6. března 2022 00:17 )

Moc ráda si knihu zakoupím a přispěju na dobrou věc a to, že člověk pomůže zvířátkům. Prosím lidičky, zapojte se i vy musíme chránit ty slabé. Prosím podepište petice za pokusy bez zvířat a za kruté transporty hospodářských zvířat. Když, se podíváte na videa je hrozné, jak ta zvířata trpí jak v laboratořích, tak i ve velkochovech. Znají jenom strach, bolest, krutost, beznaděj a hroznou smrt! Prosím, buďme soucitní, děkuji.

Zobrazit celou diskusi