Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Závěry bezpečnostní konference v Mnichově: Působivý projev Zelenského i jednota Evropy. A Pavel v akci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. února 2023
13:56

Mnichovská bezpečnostní konference ukázala silnou transatlantickou jednotu. Dnes to v bavorské metropoli během závěrečného prohlášení ke konci třídenní akce řekl šéf konference Christoph Heusgen. Ocenil projevy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a americké viceprezidentky Kamaly Harrisové, o kterých řekl, že právě tato vystoupení na něj nejvíce zapůsobila. Za dobrý výsledek označil i to, že spolu v Mnichově jednali americký ministr zahraničí Antony Blinken a vysoký čínský diplomat Wang I. Do Mnichova přijel i zvolený český prezident Petr Pavel.

„Shrnout poslední tři dny je těžké, když se ale ohlédnu, co na mě nejvíce zapůsobilo, tak to byl projev Zelenského,“ řekl Heusgen. Loni byl Zelenskyj v Mnichově osobně, letos vystoupil s projevem přes video. „Doufáme, že příští rok zde bude opět osobně, což by znamenalo, že válka skončí,“ uvedl o ruské invazi na Ukrajinu.

Na Heusgena velmi zapůsobilo rovněž vystoupení Harrisové. „Zcela jasně hovořila o americkém pohledu, kdy řekla, že ruský prezident Vladimir Putin se na Ukrajině dopouští zločinů proti lidskosti a že tyto zločiny budou potrestány,“ řekl. Poznamenal, že od řady účastníků konference slyšel názor, že pro potrestání válečných zločinů na Ukrajině bude třeba zřídit zvláštní tribunál OSN.

Heusgen řekl, že konference ukázala silnou transatlantickou jednotu. „To, že odmítáme změnu hranic v Evropě násilím a že odmítáme válku na Ukrajině,“ řekl.

Dobrou zprávou podle Heusgena bylo jednání Blinkena a Wanga na okraj konference. „Svět další konflikt nepotřebuje,“ řekl. Schůzka Wanga a Blinkena byla první od incidentu s čínským balónem, který začátkem února Spojené státy sestřelily u svého pobřeží, protože ho považovaly za špionážní. Už tak napjaté vztahy obou mocností to dále zhoršilo.

V závěrečném prohlášení hovořil Heusgen i o tom, že konference musí více zapojit takzvaný globální Jih. Z tohoto důvodu Heusgen do Mnichova pozval řadu zástupců jihoamerických, afrických, jihoasijských a tichomořských zemí. Uvedl, že je třeba těmto zemím lépe naslouchat a věnovat se jejich problémům.

karmazdarma ( 19. února 2023 14:51 )

11.3. 14.00." Česko Proti Bídě " Václavské náměstí.

Zobrazit celou diskusi