Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Krvavá bitva o Bachmut: Šance pro Ukrajinu efektivně ničit ruské síly, míní český expert

Autor: ČTK, swp, mav - 
24. března 2023
13:38

Bitva o Bachmut podle Zdeňka Petráše z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany dává Ukrajině jedinečnou příležitost efektivně ničit značnou část ruských sil. U Bachmutu se v posledních týdnech na Ukrajině bojuje zřejmě nejintenzivněji, bitva o město trvá už mnoho měsíců.

Petráš uvedl, že už od počátku vedení bojů v okolí Bachmutu se poukazuje na to, že město má malou strategickou hodnotu. Nejde o město s důležitými vojenskými objekty, není to ani dopravní uzel, ani důležité průmyslové centrum. „Snad jediným důležitým aspektem může být poloha tohoto města, která z geostrategického pohledu může být vnímána jako vstupní brána do separatistických republik Luhaňsk a Doněck,“ uvedl Petráš.

Pro Rusko mají boje u Bachmutu podle něj význam symbolický. Petráš uvedl, že Kreml potřebuje stůj co stůj vítězství, jakkoli symbolické, protože od pádu Mariupolu v květnu loňského roku či následného obsazení měst Severodoněck a Lysyčansk uplynula už dlouhá doba. „Od té doby nelze hovořit o žádném důležitém strategickém posunu ve vývoji konfliktu ve prospěch Ruska,“ uvedl odborník.

Zelenskyj Bachmut brání

Na straně druhé je podle něj otázkou, proč i Ukrajina tak vehementně Bachmut brání a ztrácí při tom stovky, ne-li tisíce vojáků. Stejně jako Rusko dala Ukrajina Bachmutu značný politický význam.

„Ukrajinské vedení v čele s prezidentem Zelenským učinilo z města znak odporu proti ruské agresi a symbol ve vývoji celé války. Takže pokud Bachmut odolá a Rusko si nebude moci nárokovat své vítězství, bude to dobrá zpráva pro posílení morálky ukrajinských obránců,“ uvedl Petráš. Volodymyr Zelenskyj hovořil o „městě-pevnosti“ a odmítl doporučení generálů se z Bachmutu strategicky stáhnout.

Podle něj ale kromě důležitého politického symbolu mají vleklé boje i důležitý vojenský význam. „Bitva o Bachmut v důsledku nastavené ruské taktiky dává Ukrajině jedinečnou příležitost efektivně ničit značnou část ruských sil a prostředků soustředěných do poměrně malé oblasti. Slabá koordinace operační činnosti mezi jednotkami pravidelné ruské armády a jednotkami Wagnerovy skupiny dává Ukrajincům v tomto směru poměrně velké možnosti,“ sdělil Petráš. Je ale otázkou, nakolik budou mít Ukrajinci dostatek munice, sil a jiných prostředků.

Na ruské straně je pak podle Petráše pravděpodobná snaha dobýt Bachmut a získat nad ním vojenskou kontrolu jako odrazový můstek pro rozšíření další ofenzivní činnosti především v jižním směru na Avdijivku, Marjinku či dále na Vuhledar. Tam ostatně, podle dostupných zpravodajských informací, ruské velení soustředí útočnou činnost.

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa