Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

25 let za „vlastizradu“: Ruský opozičník dostal tvrdý trest za kritiku Putina a agrese na Ukrajině

Autor: ČTK, swp - 
17. dubna 2023
11:34

Ruský soud dnes poslal na 25 let do vězení opozičního představitele a publicistu Vladimira Kara-Murzu, kterého shledal vinným mimo jiné z vlastizrady. Informovaly o tom světové agentury, podle Reuters je tento verdikt nejtvrdším trestem svého druhu od ruské invaze na Ukrajinu. Kara-Murza dříve přirovnal soud s ním k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina ve 30. letech 20. století.

Jednačtyřicetiletý otec tří dětí a opoziční politik léta vystupoval proti prezidentu Vladimiru Putinovi a lobboval u západních vlád za uvalení sankcí na Rusko a jednotlivé Rusy za porušování lidských práv, připomíná Reuters. Kara-Murza rovněž kritizoval ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, ve vazbě je od loňského dubna. Prokuratura pro něj žádala 25 let vězení.

Kromě vlastizrady ho ruské úřady obvinily také ze spolupráce s „nežádoucími“ organizacemi a z „šíření lží“ o ruské armádě, což Rusko za trestný čin považuje od loňského roku, kdy na konci února zaútočilo na Ukrajinu. Po dnešním vynesení rozsudku Kara-Murza prohlásil, že „Rusko bude svobodné“.

Minulý týden ve své závěrečné řeči přirovnal svůj případ k stalinským vykonstruovaným procesům a odmítl požádat soud o zproštění viny s tím, že si stojí za vším, co řekl, podotkl Reuters.

Kara-Murza býval koordinátorem opozičního hnutí Otevřené Rusko, které založil někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij. Byl rovněž blízkým spolupracovníkem zavražděného opozičního vůdce Borise Němcova. Dlouholetý Putinův odpůrce tvrdí, že byl dvakrát otráven při pokusech o atentát.

V loňském roce Kara-Murza dostal mezinárodní Cenu Václava Havla za lidská práva, kterou od roku 2013 každoročně uděluje Rada Evropy ve spolupráci s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77.

Jedním z prvních zahraničních politiků, kteří na dnešní verdikt nad ruským opozičním představitelem reagovali, byl český ministr zahraničí Jan Lipavský, který na Twitteru proces s Kara-Murzou označil za „další z odpudivých politických procesů v Rusku“. „Dostal 25 let jen kvůli pravdě o ruské válce proti Ukrajině a o neutěšených poměrech v Rusku,“ uvedl šéf české diplomacie, jenž zároveň vyjádřil politikovi podporu.

22:13
17. 4. 2024

Vážení čtenáři, dnešní zpravodajství z války na Ukrajině končí, znovu se přihlásíme ve čtvrtek ráno. Dobrou noc.

22:00
17. 4. 2024

Ukrajinští činitelé v průběhu dopoledne postupně informovali o rostoucím počtu obětí i zraněných po ruském útoku v Černihivu. Předchozí informace hovořily o 16 zabitých a šesti desítkách zraněných. Lomako později napsal, že péči lékařů vyhledalo 78 lidí, přičemž 40 z nich muselo být hospitalizováno. Úřady zároveň uvedly, že čtvrtek bude v Černihivu dnem smutku.

21:38
17. 4. 2024

Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

„Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely byly namířeny proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den,“ zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa