Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Jak Stalinské procesy“: Kritikům války na Ukrajině hrozí až 25 let vězení

Autor: ula, swp - 
14. dubna 2023
18:04

Oba protestovali proti válce na Ukrajině a nyní jim hrozí vězení. Ruský pediatr Alexej Semjonov čeli obvinění z „diskreditace ruských ozbrojených sil“ a mohl by za mřížemi strávit 3 roky.  Ruský opoziční představitel Vladimir Kara-Murza je obviněn z vlastizrady, za což mu hrozí až 25 let. Oba si za svými činy i výroky stojí.

 

V září 2022, jen pár dní poté, co ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil celonárodní mobilizaci, 55letý Aleksej Semjonov šel do místního Domu kultury ve své vesnici Ižma v severní ruské republice Komi. Budova byla místem shromažďování prvních 40 mužů z vesnice mobilizovaných pro Putinovu válku a Semjonov nechal na schodech pytel s odpadky s nápisem „ZOO“ napsaným v ukrajinských barvách žluté a modré, což je slogan zesměšňující. symbol „Z“, který přijala ruská válečná mašinérie a její příznivci.

Semjonovovi, vystudovanému pediatrovi a ekologickému aktivistovi, nyní hrozí až tři roky vězení za obvinění z „diskreditace ruských ozbrojených sil“ kaskadérským kouskem, jehož fotku zveřejnil na sociálních sítích s popiskem „Ižma cvičí pozdrav Cargo 200, „odkaz na ruský výraz pro zabité v akci. Termín u okresního soudu v Ižmě ještě nebyl stanoven, ale řekl, že již odmítl nabídky příznivců na právníka a dodal, že souhlasí se závěry vyšetřovatelů o jeho „motivech a metodách“.

„Jsem zcela vinen!“

„Jediná věc je, že považuji skutek, za který jsem stíhán, za nelegitimní a nespravedlivý,“ řekl RFE/RL's North.Realities, regionálnímu zpravodajství ruské služby RFE/RL. „Tak mě stíhejte. Jsem podle tohoto absurdního zákona zcela vinen.“ dodal.

Semjonov, kterého ruská lidskoprávní skupina Memorial již označila za politického vězně, je mezi stovkami Rusů, kteří byli obviněni ze svých protiválečných postojů podle řady trestních zákonů, včetně nově zavedených zákonů kriminalizujících to, co ruské úřady považují za „ diskreditace“ nebo šíření „nepravdivých“ informací o armádě. Semjonov řekl RFE/RL, že doufal, že pošle zprávu o ruské invazi na Ukrajinu, která se dostane k obyvatelům vesnice, kde většina prý podporuje Putinovu válku.

„Opravdu jsem chtěl přimět naše muže z Ižmy, aby pochybovali o nezbytnosti účasti v této bratrovražedné válce, a své úmysly neodmítám,“ řekl.

Kvůli protiruském postoji přišel o práci

Semjonov říká, že jeho odpor vůči Putinovi vyvolal v jeho životě osobní i profesní roztržky, včetně s jeho matkou a nedávno také s recyklačním střediskem v Ižmě, které založil a které mu zajistilo stálý příjem. Říká, že jeho partneři v recyklačním centru s ním odmítli spolupracovat kvůli jeho protiválečnému aktivismu a že poté, co vyzval k bojkotu Putinovy mobilizace a po trestním řízení proti němu, jeho partneři převzali obchod, aby „nezdiskreditoval celé recyklační centrum mezi proválečnými obyvateli.“

Poté, co Putin v únoru 2022 zahájil rozsáhlou invazi na Ukrajinu, byl Semjonov dvakrát zatčen a pokutován poté, co byl shledán vinným z „diskreditace“ ruských ozbrojených sil. Odmítl zaplatit pokutu 30 000 rublů (8 tisíc korun) nejen proto, že neměl peníze, ale také proto, že nechtěl „financovat kriminální válku,“ řekl RFE/RL.

„Putin bude popraven!“

28. září 2022 byl zatčen poté, co narušil další akci Domě kultury.  Řekl, že křičel: „Putin bude popraven za to, že poslal obyvatele Ižmy do bratrovražedné války.“ Semjonov byl rychle předveden k soudu a byl odsouzen k pětidennímu trestu za nezaplacení dřívější pokuty na základě obvinění z „diskreditace“. Zasáhlo ho i současné obvinění, kterému čelí, za což mu hrozí až tři roky vězení.

Semjonov říká, že doufá v podmíněný trest ve svém trestním řízení kvůli jeho přiznání k obvinění z „diskreditace“ podle zákona, jehož cílem je podle strážců práv potlačit opozici vůči válce Kremlu na Ukrajině. Dodal, že nemá v úmyslu uprchnout z Ruska s tím, že by nebyl schopen najít práci nikde jinde, a že jeho žena odmítá odejít. Semjonov je také otcem tří synů v mobilizačním věku, z nichž jeden už dostal pokutu za účast na protiválečném protestu a chce opustit Rusko.

Podle Semjonova se jeho synové pokoušejí žít tak, aby nebyli mobilizováni, a skrývají se před pravidelnými náboráři do armády, kteří jezdí v taxících a hledají tak muže k odvodu.

„Říkám jim: 'Nemusíte nikam chodit. Pokud se chystají násilně mobilizovat, předstírejte, že jste mrtví',“ řekl Semjonov. „Vláda nepotřebuje mrtvé.“

„Jak Stalinské procesy“

Ruský opoziční představitel Vladimir Kara-Murza (31), kterému hrozí až čtvrt století vězení za obvinění z vlastizrady, řekl moskevskému soudu, že si stojí za všemi svými politickými prohlášeními a řekl, že jeho stíhání se podobalo jednomu z procesů Josifa Stalina. Informaci přinesl portál The Guardian

Kara-Murza,který je držitelem ruských a britských pasů, odmítl několik obvinění včetně zrady a šíření nepravdivých informací o ruské armádě. Žalobci požadovali 25letý trest odnětí svobody.

Jeho proces, který vyvrcholí verdiktem 17. dubna, probíhá za zavřenými dveřmi, ale kopii jeho pondělní závěrečné řeči před soudem dala k dispozici jeho manželka a právník.

Murza odmítl požádat soud o zproštění viny a řekl, že si stojí za vším, co řekl. „Obviňuji se jen z jedné věci,“ řekl Kara-Murza. „Nepodařilo se mi dostatečně přesvědčit své krajany a politiky v demokratických zemích o nebezpečí, které současný kremelský režim představuje pro Rusko a pro svět.“  Současné situace by se podle něj tolik nepodobala 70. létům – období, kdy stát čelil sovětským disidentům – jako 30. létům, kdy Stalin vedl sérii procesů a čistek svých odpůrců.

„Vím, že temnota se rozplyne“

„Pro mě jako historika je to důvod k zamyšlení,“ řekl Kara-Murza. „Zločinci mají činit pokání za to, co udělali. Na druhou stranu jsem ve vězení za své politické názory. Vím také, že přijde den, kdy se temnota nad naší zemí rozplyne.“

Krátce poté, co v únoru loňského roku vyslalo na Ukrajinu desítky tisíc vojáků, Rusko zavedlo rozsáhlé válečné zákony o cenzuře, které byly použity k umlčení nesouhlasů napříč společností.

„Diskreditace“ armády může být v současné době potrestána až pěti lety vězení, zatímco záměrné šíření nepravdivých informací o ní může být potrestáno až 15 lety vězení. V době toho, co označili za existenční boj se Západem, provládní politici říkají, že jednota napříč společností je životně důležitá, a popsali ruské občany zpochybňující akce Moskvy na Ukrajině jako součást prozápadní páté kolony, která se snaží podkopat armádu.

Již dříve v pondělí desítky ruských novinářů a aktivistů za lidská práva – z nichž mnozí uprchli ze země – vyzvaly úřady, aby Kara-Murzu osvobodily a uvedly, že obvinění proti němu jsou nepodložená a politicky motivovaná. „Stíhejte spíše vrahy a zločince než čestné a odpovědné občany, kteří se odvažují myslet a mluvit pravdu,“ píše se v dopise. „Zastavte nový ruský skluz ke stalinismu a totalitnímu systému.“

Na dopis nepřišla žádná okamžitá odpověď od úřadů, které mnohé z jeho signatářů považují za zrádce, kteří touží po porážce vlastní země na bitevním poli. Kara-Murza a jeho příznivci tvrdí, že v minulosti dvakrát přežil otravu. Ruské úřady jakoukoli účast na údajných útocích popírají.

Video se připravuje ...
Další videa