Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Jedovatý“ Putin: Je z něj stále toxičtější osoba, Kreml hledá náhradu, tvrdí mluvčí rozvědky

Autor: Darina Jíchová, swp - 
21. března 2023
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin svým rozhodnutím rozpoutat na Ukrajině krvavou válku ztratil na Západě i své poslední spojence. O tom, jak západní společnost bere vážně jeho agresivní akt, svědčí i zatykač Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC). A podle mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky (GUR) se Putin stává vyvrhelem i v Kremlu, na vině je hlavně jeho toxicita, uvedla agentura Unian.

V Kremlu se podle informací ukrajinské rozvědky hledá nástupce Putina, sám prezident se ale výběru svého „dědice“ neúčastní, zmiňuje agentura Unian s odkazem na mluvčího ukrajinské rozvědky Andrije Jusova. „Ruský vůdce přivedl svou zemi ke skutečné geopolitické katastrofě,“ komentoval Jusov.

Zmínil rovněž, že většina z vysokých představitelů Kremlu už je z Putina „otrávená“, unavují je zvláště jeho „toxické“ výstupy. Tématu se Jusov věnoval během celoukrajinského telethonu, tj. během několikahodinového, někdy i několikadenního fundraisingového vysílání, jehož účelem je výběr peněz na charitativní činnost.

„Putina už jen tolerují.“

Jusov mluvil o tom, že Putin přišel o své příznivce a spojence jak na mezinárodním, tak na domácím poli. A o tom, jak ho v Kremlu a v podstatě i v celé Ruské federaci „už jen tolerují“. „Stala se z něj neuvěřitelně politicky toxická osobnost,“ dodal mluvčí GUR. „Kruh kolem Putina se neustále ztenčuje,“ nastínil Jusov.

„Už i Kreml chápe, že vyhlídky Ruska jsou mizivé, a to kvůli geopolitické katastrofě Putinova režimu,“ poznamenal Jusov s tím, že Kreml už vyhlíží, kým Putina nahradit. „Mluví se o tom, kdo nahradí Putina, ale není to Putin, kdo by hledal své nástupce,“ vyjevil. Doplnil také to, že Putinova toxicita únosnou míru překročila již v roce 2021.

Právě v tom roce si od ruské opozice vysloužil přezdívku „travič“, a to kvůli tendenci nechávat své odpůrce zlikvidovat pomocí jedu - nebo se o to aspoň pokouší, jak to učinil v případě Alexandra Litviněnka, Sergeje Skripala, Viktora Juščenka či Alexandra Navalného. A podle nejnovějších zpráv se zdá, že travič Putin znovu udeřil, Jusov se nechal slyšet, že tajní agenti služby FSB by měli být zapleteni i do údajné otravy čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který převzal „až příliš mnoho“ pravomocí.

Smyčka kolem Putina se stahuje i v zahraničí, během pandemie covidu a následně po invazi na Ukrajinu sice z Ruska vycestovával jen zřídka, a když už, pak jen za těmi pár spojenci, co mu zbývají, nyní si ale musí dávat obrovský pozor, kam vyjet. Zatykač ICC má sice hluboký symbolický význam, ale jde i o reálný zatykač, a na 120 zemí uznává jurisdikci ICC. A hlavní prokurátor ICC, britský právník Karim Khan věří, že Putina dožene k soudu. Stejně tak zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

Prokurátor ICC Karim Khan, (únor 2023). Prokurátor ICC Karim Khan, (únor 2023). | Reuters

Prokurátor ICC: Putina doženeme k odpovědnosti

Khan uvedl pro agenturu AFP, že existuje hned několik možností, jak mohou v případě Putina postupovat. Zdůraznil, že ruský prezident může být zatčen, pokud vstoupí na území státu, který uznává jurisdikci ICC. A pokud by Khan Putina „nedostal před soud“? Podle prokurátora je tu i možnost na potvrzení obvinění, souzení, případně odsouzení v nepřítomnosti. Khan zdůraznil, že jeho tým má k dispozici „nepopiratelné důkazy“.

Například na zpracování složky s důkazy o nucených deportací ukrajinských dětí do Ruska a přímé zapojení Lvovové-Bělovové se podílely i ukrajinské aktivistky Daryna Pidhorná a Ksenia Kornijenková, které svoji činnost popsaly v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

18:47
Dnes

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
Dnes

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Konstantin Gabov je ve vazbě (28. 4. 2024). Novinář Sergej Kalenin je ve vazbě (28. 4. 2024).
Zobrazit celý online

„Celá země, celá Ukrajina je místo činu,“ dodal Khan, on sám rovněž válkou zmítanou zemi navštívil a mnohé sebrané důkazy viděl na vlastní oči, mluvil sám se svědky zvěrstev i s přeživšími. „Všechny ty válečné zločiny, zločiny proti lidskosti, zvěrstva, která tam Rusové páchají, od 24. února loňského roku vídáme v televizi, čteme o nich v novinách, pak přijedete přímo na Ukrajinu a vidíte další věci, které je třeba vyšetřit, o kterých se tak úplně nemluví,“ připustil Khan.

Prokurátor je pevně přesvědčen, že je reálné Putina dohnat k odpovědnosti.

Video  Velvyslankyně v Nizozemsku: Vyšetřování ruských válečných zločinů na Ukrajině nemá obdoby  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa