Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslal Putin do Mariupolu dvojníka? Tyto detaily to mají prozrazovat!

Autor: rix, ČTK - 
20. března 2023
14:22

Ruský prezident Vladimir Putin 19. března navštívil okupované ukrajinské město Mariupol. Do přístavního města šéf Kremlu přiletěl vrtulníkem nedlouho poté, co v sobotu navštívil poloostrov Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014. Jeho překvapivá návštěva vzbudila množství pochybností. Podle některých zdrojů dokonce na Ukrajině nebyl opravdový Putin, ale jeden z jeho dvojníků. 

Ruský prezident po příjezdu do Mariupolu změnil množství svých zvyklostí. S lidmi se setkává zřídka a okolo jeho působení ve veřejném prostoru je vždy množství extrémně přísných bezpečnostních opatření. Tentokrát se šéf Kremlu nerušeně setkával s údajnými prostými obyvateli ukrajinského města. Některé z nich dokonce navštívil u nich doma.

Na více než dvacetiminutovém videozáznamu se v jednu chvíli, kdy se Putin baví s lidmi před domem, zpovzdálí ozve volání, kterému není dobře rozumět. Podle serveru Meduza ale neznámá žena zakřičela: „Nic z toho není pravda, všechno je to na oko!“ Na záznamu je vidět, jak se vicepremiér Marat Chusnullin a další lidé stojící za Putinem ohlížejí a ukazují směrem, odkud se výkřik ozval.

Expert na ruskou bezpečnostní a zahraniční politiku Giorgi Revišvili uvedl, že lidé vyobrazení na záběrech s Putinem v Mariupolu, nejsou opravdoví obyvatelé města. Podle něho jde o důstojníky Federální ochranné služby. Své tvrzení opírá o srovnání jejich vzhledu s lidmi z Mariupolu. 

Pochybnosti o tom, že byl v Mariupolu opravdový Vladimir Putin, rozvířil na Twitteru také poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Geraščenko. „Putin na setkání s Radou bezpečnosti a Putin na setkání s obyvateli Mariupolu,“ poukazoval pomocí fotografií Geraščenko na fakt, že při setkání s úředníky si Putin držel odstup. „Bojí se víc svých úředníků než obyvatel Mariupolu?“ ptal se Ukrajinec. 

Geraščenko dále poukázal na další Putinovy fotografie. Jen den před návštěvou Mariupolu zavítal ruský prezident na Krymský Sevastopol. Ukrajinský úředník se po srovnání fotografií domnívá, že jde o dva rozdílné lidi. Pozornost přikládal bradě údajného ruského lídra. Ta na snímcích ze Sevastopolu a Mariupolu vypadá jinak. 

Porovnání údajných dvojníků Vladimira Putina Porovnání údajných dvojníků Vladimira Putina | Twitter: Anton Geraščenko

Poradce mariupolského starosty Petro Andrjuščenko dříve v rozhovoru s BBC uvedl, že novostavby, které si v Mariupolu Putin prohlédl, jsou jen malým ostrůvkem opravených domů v jinak zdevastovaném městě. Podle zpravodajského portálu Meduza zavítal ruský prezident konkrétně do rezidenční oblasti Něvskyj. 

Generálmajor Kyrylo Budanov, šéf ukrajinské vojenské rozvědky, v rozhovoru pro deník Daily Mail řekl, že Vladimir Putin používá celý tým dvojníků. Podle Budanova mají ruského prezidenta zastupovat při zvláštních příležitostech, ale od invaze na Ukrajinu se tato praxe stala obvyklou. „Určitě vím o třech lidech, všichni podstoupili plastické operace, aby vypadali stejně,“ tvrdil šéf ukrajinské vojenské rozvědky. 

Budanov upozornil na jednotlivé charakteristiky. „Existují věci, které je prozrazují,“ uvedl. „Je to jejich výška, gestikulace nebo řeč těla. Tyto věci jsou pro každého jednotlivce jedinečné,“ vysvětlil. 

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

Zobrazit celý online

Video  Oteklý Putin se šampaňským: Začala si Ukrajina.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa