Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

VIDEO: Šéf mučírny vybuchl v autě! Kolaborant udával Rusům vojáky, podílel se na únosech

Video se připravuje ...
Autor: mav, swp - 
20. března 2023
10:55

Ruským nájezdníkům poskytl seznamy ukrajinských policistů a vojáků, podílel se na jejich únosech. V Nové Kachovce vedl „vazební věznici“, ve skutečnosti hlavně mučírnu. Teď ho zabil výbuch jeho auta, uvádějí ukrajinská média. Zlikvidovali ho ukrajinští partyzáni, nebo ruští okupanti?

U obecního úřadu vsi Juvilejne v okupované Chersonské oblasti 17. března vybuchlo auto Sergeje Moskalenka (†44). Výbuch jeho tělo doslova přepůlil, píše ukrajinské Centrum žurnalistického vyšetřování (CŽR).

„Podle našich dat byla výbušnina umístěna pod sedadlem řidiče, kolaborant zemřel na místě. V autě byli i jeho příbuzní, utrpěli popáleniny a byli hospitalizováni,“ uvedl telegramový kanál Cherson bez fejků, jenž sdílel video hořící Lady Nivy, pravděpodobně té Moskalenkovy. „Po incidentu začaly masové filtrace, Rusové unesli přes deset lidí včetně přítele mrtvého kolaboranta, na nějž padlo podezření,“ dodal kanál.

„Je očividné, že v očekávání ukrajinské protiofenzivy, která povede k širokému osvobozování území, okupanti provádějí ‚čistku‘ v okruhu osob podílejících se na vážných zločinech, jež by po zatčení mohly poskytovat informace ukrajinským úřadům,“ píše server Nová Kachovka City. Podle jiných mohli mučitele zabít ukrajinští partyzáni.

Mučení a únosy ukrajinských vojáků

Před nynější válkou provozoval Moskalenko soukromou bezpečnostní firmu Jaguar, v březnu 2022 se stal náčelníkem centra dočasného zadržení v rámci policejního sboru, který v okupované Nové Kachovce zřídili nájezdníci. „V této pozici pomáhal okupantům unášet místní obyvatele a mučit je,“ informuje CŽR. Mimo jiné Rusům práskal ukrajinské policisty, vojáky a aktivisty, na které se okupanti zaměřovali.

„Od března 2022 se policejní budova proměnila v mučírnu. Zadržení tam byli biti, mučeni elektrickým proudem. A každou noc ruští vojáci a místní kolaboranti odvedli vězně do suterénu a postavili je čelem ke zdi,“ popsal pro CŽR jeden z tehdy vězněných mužů. Některé přímo popravili, jiným stříleli jen u hlavy. „To samé udělali se mnou. Po těchto výstřelech jsem měl silný tinnitus, skoro jsem nic neslyšel,“ dodal s tím, že za toto mučení nesl odpovědnost právě Moskalenko.

V září ukrajinské úřady Moskalenka obvinily z kolaborace a dalších zločinů, za což mu hrozilo 12 až 15 let vězení. Informace z Ukrajiny nejsou nezávisle ověřené, ani Ruská média o Moskalenkovi zjevně nepsala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa