Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin hraje o čas, na jeho porážku to ale bude chtít víc, než super moderní tanky, varuje explukovník

Autor: Darina Jíchová, swp - 
2. dubna 2023
05:00

Ukrajina se konečně dočkala vytoužených moderních tanků, ať už je řeč o typech Leopard 2 nebo M1 Abrams či Challenger 2, dokonce po roce žádostí o stíhačky, Kyjev dostal i MiG-29. Jenže ani tyto zbraně, „fantastické stroje“, jak o nich mluví ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov, nebudou stačit, aby Ukrajina dosáhla vítězství v plném rozsahu včetně osvobození a znovu získání Krymu. K výhře bude podle bývalého britského plukovníka Philipa Ingrama zapotřebí mnohem víc.

Ingram působil mimo jiné ve vojenské rozvědce a v současné době poskytuje odborné expertýzy a komentáře, jednu takovou analýzu sestavil i pro list Daily Mail. „Holá pravda? K ukrajinskému vítězství bude zapotřebí mnohem víc než skvělé britské tanky,“ podotkl expert. Zmínil, že ke znovudobytí Krymu by Kyjev potřeboval operaci na škále Dne D.

Na Ukrajinu už doputovaly první britské tanky Challenger 2, připojily se tak k zásilkám tanků Leopard 2 z Německa, Spojené státy slíbily poskytnout válkou zmítané zemi také své moderní tanky M1 Abrams. Ingram souhlasí s Reznikovovým prohlášením, že stroje Challenger 2 jsou „fantastické“. „V dějinách vojenské historie nemají obdoby,“ podotkl. Challenger je se svým 120milimetrovým drážkovaným kanónem s neuvěřitelnou přesností schopný zasáhnout obrněné vozidlo na vzdálenost větší než 3 kilometry.

A ačkoliv tyto zbraně s největší pravděpodobností změní chod války a pomůžou Ukrajině na cestě k úspěchu, nemůžou jí zajistit vítězství, a rozhodně ne v následujících týdnech a měsících, míní Ingram. „Pravdou je, že se jedná o ohromně komplexní konflikt, kde palná síla a nejšpičkovější zbraně a technika jsou jen dílkem na cestě k úspěchu,“ podotkl Ingram s odkazem na to, s jakým málem se Ukrajinci zvládlli bránit a ubránit v prvních dnech války.

„Jako bývalý příslušník britských vojenských zpravodajských služeb a plánovač při NATO jsem strávil 26 let přípravami na kontramanévry proti sovětskému stylu vedení boje za studené války. Jsem si moc dobře vědom toho, že to, jestli Ukrajina přežije jako svobodný národ, zavisí na tom, jak se obě strany poperou hned s několika faktory,“ uvedl expert.

Nástrahy východní fronty

„Jedním z takových faktorů, což si asi uvědomuje každý byť jen se základní znalostí evropské historie, je počasí na východní frontě,“ připomněl Ingram nezdar Napoleona i Adolfa Hitlera během východní zimy, tu mají obě strany už víceméně za sebou.

„Ruskem tak očekávaná jarní vlna nové ofenzívy zatím zklamala, jejich kalkulace za dalšími útoky byly očividně chybné. Zmrzlá půda rychle roztála a proměnila podstatnou část země v bažinu. Už minulý rok jsme viděli, jak to vypadá, když se těžké tanky snaží prodrat ukrajinským bahnem,“ navázal Ingram s tím, že ruské tanky T-72 zůstávaly doslova trčet v polích, kde se jich pak ujali ukrajinští farmáři.

„Pro Rusy to nyní znamená, že se jejich tanky a těžká technika musí držet cest, to z nich dělá snadný cíl. Samozřejmě to samé můžeme aplikovat na západní tanky, přece jen jsou ještě těžší než ty ruské,“ uvedl Ingram, domnívá se však, že Ukrajinci novou techniku nebudou riskovat a počkají si, až se terén zase zpevní, například na červen.

Operace: Krym

Prezident Zelenskyj požádal spojence o 300 tanků, vypadá to, že Západ a další země Ukrajině poskytnou 700 a možná i víc strojů. Ingram zdůraznil, že ukrajinští tankisté musí absolvovat potřebný výcvik.

V míru to někdy zabere i dva roky, aby tanková brigáda byla připravena k boji. Ukrajinci se to všechno musí naučit v rámci několika málo měsíců,“ poznamenal expert. Zároveň vyzdvihl, že Rusko v současnosti stále okupuje kolem 17 procent ukrajinského území včetně Krymu. A tento týden se ukrajinský viceadmirál Oleksij Nejižpapa zapřísahl, že Krym získají zpátky.

„Osvobození Krymu je z dlouhodobého hlediska možné, ale zahrnovalo by to masivní akce včetně vyloďovací operace v takovém rozsahu, jaký jsme viděli v rámci druhé světové války během Dne D. Co se týče Krymu, i kdyby se vylodění povedlo a ustanovilo by se předmostí, Ukrajinci by museli postupovat kilometr za kilometrem… A mnoho tamních obyvatel jsou prorusky orientovaní,“ nastínil Ingram obtížnost případného osvobozování Krymu.

„Vítězství nejde garantovat, i kdyby byla zahájena kolosální operace,“ upozornil expert i s tím, že otázka Krymu musí zůstat stranou, dokud není vyřešen konflikt na pevninské Ukrajině.

„Bojová fronta se táhne na 1126 kilometrů, to je jako z Londýna do Barcelony. A Moskva do boje zapojila vlastně celou armádu, ani to nestačí na pokrytí celé fronty. Proto se Rusové soustřeďují na fokální body, jako je třeba Bachmut v Doněcké oblasti. Zelenskyj v tomto případě přijal Putinovu výzvu a i za cenu těžkých ztrát je odhodlaný Bachmut bránit, ví, že pokud zvládne vyhrát tam, zvládne vyhrát všude,“ komentoval situaci v tuto chvíli nejkrvavějšího střetu Kyjeva a Moskvy.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Co chybí Rusku?

„Šance Zelenského jsou dobré,“ míní Ingram a zmínil zprávy britské rozvědky, že nová ruská tanková armáda zaznamenala těžké ztráty a přišla o řadu svých tanků. „Ke střetu došlo u Avdijivky, u Rusů převládala nízká morálka a displína a podle některých zdrojů také opilost,“ dodal expert.

Když se na to podíváme, Rusko mělo a má početní převahu, co se techniky a i mužů týče. To války ale nevyhrává. Co Rusku chybí, je jednotné vedení,“ řekl rovněž Ingram. „Jevgenij Prigožin, Valerij Gerasimov, Sergej Šojgu a další, jejich akce jsou často v rozporu jedna s druhou,“ upozornil.

„Putin nedovolí stažení svých vojsk, ne, zrovna teď hraje o čas, může dokonce čekat na volby – ve Spojených státech i u nás v Británii. Mohl by se do nich pokusit zasáhnout a zvrátit výsledky ve prospěch Ruska, kybernetické útoky a operace Ruska jsou známé,“ uzavřel Ingram.

Video se připravuje ...
Další videa