Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kritická situace u Bachmutu: Rusové město téměř obklíčili! A Wagnerovci útočí na Avdijivku

Autor: ČTK, swp - 
28. března 2023
10:34

Ukrajinský generální štáb nepřímo potvrdil, že ruské jednotky téměř obklíčily východoukrajinské město Bachmut. Píše to ruskojazyčný server BBC. Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) ruské síly v posledních dvou dnech pokračovaly v útocích na město a postoupily z jihu směrem k centru a na severozápadě města. Tvrdé boje pokračují i u Avdijivky, kterou se Rusko rovněž snaží obklíčit a kam se patrně vydaly jednotky ruských žoldáků Wagnerovců.

„V bachmutském směru nepřítel pokračuje v útocích na Bachmut, který drží naši obránci, a na oblasti u obcí Orichovo-Vasylivka, Bohdanivka, Ivanivske a Ozarjanivka,“ napsal generální štáb v pravidelné ranní svodce.

Bohdanivka leží západně od Bachmutu, Orichovo-Vasylivka na severozápad od města. Ivanivske se nachází podél silnice vedoucí na jihozápad, směrem k blízkému města Kosťantynivka. Ruské síly, které zahájily ofenzivu z východu a drží přístupové cesty k městu ze severu i z jihu, tak město až na západní směr téměř obklíčily.

ISW s odkazem na videa ruských vojáků, u kterých se podařilo určit místo, kde byla pořízena, uvádí, že ruské síly postoupily v několika ulicích na severozápadě Bachmutu, jen několik kilometrů od centra.

Jiné ověřené záběry ukázaly majitele ruské soukromé žoldnéřské skupiny Wagnerovců Jevgenije Prigožina, který byl v pondělí v jedné ze zničených školních budov v Bachmutu. Ta se přitom nachází méně než kilometr jihovýchodně od bachmutské radnice. Ruští vojáci také postoupili severozápadně od města, v tamní průmyslové zóně.

Ruské invazní síly se snaží dobýt Bachmut už dlouhé měsíce. Ukrajinští představitelé i pozorovatelé dlouhodobě uvádějí, že se u města vedou nejintenzivnější boje z celé fronty, které si vyžádaly nespočet mrtvých na obou stranách.

Tvrdě se nyní bojuje i u Avdijivky a Marjinky, obcí u proruskými silami ovládaného Doněcku, zhruba 55 až 70 kilometrů jihovýchodně od Bachmutu. Obě obce protíná frontová linie.

Wagnerovci bojují i u Avdijivky?

ISW uvádí, že ruské vojenské velení patrně v posledních týdnech rozhodlo, že do Avdijivky vyšle některé jednotky Wagnerovy skupiny. Žoldnéři jsou ve velkém nasazení právě u Bachmutu. Lépe vycvičení vojáci mají u Doněcku podpořit vyčerpané a méně schopné jednotky samozvané Doněcké lidové republiky (DNR).

„Pokud Wagnerovci opravdu bojují u Avdijivky, tak by to vysvětlovalo omezený taktický úspěch (Rusů) v této oblasti za poslední týden,“ uvádí ISW.

Ukrajinská správa Avdijivky v pondělí oznámila, že se z města evakuují její zaměstnanci. Tamní administrativa také rozhodla o vypnutí mobilní sítě, což zdůvodnila přítomností ruských informátorů.

O upřednostnění posílení pozic u Avdijivky ze strany Ruska hovoří i britská vojenská rozvědka. V pravidelném situačním hodnocení uvádí, že se jednotky Moskvy snaží Avdijivku obklíčit. „Ruské síly nicméně postoupily jen nepatrně za cenu velkých ztrát obrněných vozidel,“ píše vojenská rozvědka na twitteru.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

07:00
Dnes

Společnost MTS, která je největším mobilním operátorem v Rusku, zahraničním investorům nabízí, že od nich koupí své akcie, ovšem se slevou kolem 69 procent. Oznámila to v tiskové zprávě. Zahraniční akcionáři by tak měli šanci dostat se alespoň ke zlomku svých peněz, které mají v Rusku už asi dva roky blokovány kvůli západním sankcím.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Bachmutu (video)  - Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa