Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Krvavé boje o Bachmut. „Rusům dochází pára,“ tvrdí velitel. Protiofenziva je na spadnutí

Autor: tsv - 
25. března 2023
13:00

Ruské armádě údajně pomalu dochází síly, zatímco Ukrajina připravuje další protiofenzivu. Ačkoli se okupantům po měsících bojů o východoukrajinský Bachmut podařilo nabýt menších územních zisků, stejně jako loni u Kyjeva selhali v obklíčení města. Ukrajinští vojáci mezitím dle záznamů geolokace osvobodili území u vesnice Ivanivske pouhých šest kilometrů na západ od Bachmutu. „Rusům dochází pára, brzy toho využijeme,“ říká plukovník Oleksandr Syrskyj.

Ukrajinský velitel Syrskyj na sociální síti Telegram potvrdil plánovanou jarní protiofenzivu. K té má dojít v souvislosti s postupným vyčerpáním ruských sil, které dosud zapojily všechny své mobilizované vojáky, a to téměř bez úspěchu. „Ztrácí znatelnou sílu a dochází jim pára,“ konstatoval Syrskyj na Telegramu. „Této příležitosti velmi brzy využijeme tak, jako jsme jí využili v Kyjevě, Charkově, Balakliji a Kupjansku.“

Z analýz amerického Institutu pro studium války (ISW) vyplývá, že Rusové dosud poslali na Ukrajinu všech 300 tisíc povolaných mužů, kteří se v návaznosti na povolávací rozkazy připojili k armádě v rozmezí mezi loňským zářím a říjnem. „Pokud 300 tisíc ruských vojáků Rusku nedokázalo dát rozhodující převahu na Ukrajině, je vysoce nepravděpodobné, že by zapojení dalších sil v rámci budoucích mobilizací letos přineslo výrazně odlišný výsledek,“ uvedl ISW.

„Ukrajina je proto v dobré pozici pro převzetí iniciativy a spuštění protiofenzivy v kritických sektorech současné první linie,“ doplnil institut ve svém vyjádření. Na analýzu upozornil server Aljazeera.

Britské ministerstvo obrany ve své svodce napsalo, že ruský útok na Bachmut se z velké části zastavil. „Je to pravděpodobně především důsledkem krajního vyčerpání ruských sil. Ukrajina při své obraně rovněž utrpěla velké ztráty,“ uvedlo ministerstvo obrany v Londýně. Ke zhoršení situace z pohledu Ruska zřejmě přispělo také napětí, které v současnosti panuje mezi regulérní armádou a žoldnéřskou Wagnerovou (v ruském přepisu Vagnerovou) skupinou, míní Londýn.

Ministerstvo rovněž uvedlo, že Rusko zřejmě nyní upře svou operační pozornost na Avdijivku jižně od Bachmutu a také na severní sektor mezi městy Kreminna a Svatove. „To naznačuje celkový návrat k defenzivnějšímu operačnímu pojetí po nepřesvědčivých výsledcích pokusů o vedení všeobecné ofenzívy od ledna 2023,“ dodalo ministerstvo.

Rusové se připravují na boj o Krym

Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj v pátek uvedl, že se Rusko připravuje na boje o Krymský poloostrov, což dle něj naznačuje, že ruské armádní velení pochybuje o schopnostech federace získat další ukrajinská území. „Je tam asi 90 bojových letadel, 60 bojových vrtulníků,“ popisoval s odkazem na krymské základny Skibickyj. „Vytvořili obrannou skupinu, která zodpovídá za posílení obranných pozic. Na území poloostrova se připravují na defenzivní akce.“

Jiný nejmenovaný představitel ukrajinské rozvědky dále uvedl, že si ruské jednotky „vybraly ty nejnebezpečnější oblasti, kde by mohlo dojít k výsadkům válečného loďstva, a teď tam připravují defenzivní linie“.

11:15
27. 4. 2024

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
27. 4. 2024

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
27. 4. 2024

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Kompletní online

Video  Psychologický výcvik ukrajinské armády  - Tisková služba Ozbrojených sil Ukrajiny
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa