Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Putin prohraje dřív, než si myslí,“ znělo v OSN. Lipavský varoval: Rusko má ostatní za kořist

Aktualizováno -
24. února 2023
21:55
Autor: ČTK, swp - 
24. února 2023
17:37

Rada bezpečnosti OSN dnes držela minutu ticha za oběti války na Ukrajině, kterou Rusko zahájilo přesně před rokem. Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba ve svém projevu na zasedání řekl, že veškeré nové mírové návrhy by měly být v souladu s požadavky čtvrteční rezoluce Valného shromáždění OSN. Ta vyzývá Rusko, aby ukončilo nepřátelství na Ukrajině a stáhlo svá vojska z napadené země. Čína, která se zdržela hlasování, mezitím vyzvala k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání.

„Ukrajina se bude bránit jako doposud a Ukrajina zvítězí. Putin prohraje mnohem dříve, než si myslí,“ řekl dnes Kuleba patnáctičlenné Radě bezpečnosti. Následně vyzval členy, aby drželi minutu ticha za oběti ruské agrese.

Vzápětí ruský vyslanec v OSN Vasilij Něbenzja vyzval, aby byli minutou ticha uctěny všechny oběti „toho, co se stalo na Ukrajině od roku 2014“. Členové RB OSN poté po krátkém váhání povstali podruhé.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba vystoupil na jednání OSN v New Yorku (únor 2023). Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba vystoupil na jednání OSN v New Yorku (únor 2023). | Reuters

Krátce potom vystoupil na zasedání americký ministr zahraničí Antony Blinken. Poznamenal, že Rusko zabilo desítky tisíc ukrajinských mužů, žen a dětí, vyhnalo z domovů více než 13 milionů lidí, zničilo více než polovinu ukrajinské elektrické sítě, rozbombardovalo více než 700 nemocnic a 2600 škol a deportovalo do Ruska nejméně 6000 ukrajinských dětí.

Blinken ocenil „nezlomný odpor ukrajinských obránců“ a poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin nedosáhl svého cíle dobýt a podmanit si Ukrajinu.

Lipavský: Rusko považuje ostatní za kořist

Český ministr zahraničí Lipavský ve svém projevu hovořil o právu Ukrajiny se bránit a potřebě chránit Chartu OSN. Řekl, že Česká republika patří k zemím, které Ukrajině nejvíce pomohly, přičemž poukázal na přijetí téměř půl milionu ukrajinských uprchlíků.

„Brutální a totální agrese Ruska začala před rokem, nezákonná agrese Krymu před devíti lety. Rusko vidí ostatní země, jejich svobodu, demokracii jako pouhou kořist, kterou může ukojit své koloniální a imperialistické ambice,“ uvedl v projevu Lipavský.

„Musíme společně zabránit Rusku, aby nás zatáhlo do hrůz podobných těm, které si pamatujeme ze světových válek. Společně musíme bránit Chartu OSN. Musíme zajistit, aby byla nesena zodpovědnost za válečné zločiny podle mezinárodního práva,“ uvedl.

Masivní letecké útoky, které Rusko úmyslně provádí na hustě zalidněné oblasti, mají za následek ztracené životy nevinných lidí a zničenou infrastrukturu. Z povrchu byly vymazány celá města a vesnice. Důkazů ruských zločinů a zuřivých útoků na ukrajinské civilisty včetně dětí je více než dost,“ řekl Lipavský a dodal: „Stojíme po boku Ukrajiny už od začátku a budeme i nadále podporovat jejich přání po spravedlivém míru stejně jako jejich neodpíratelné právo na obranu proti agresi, jak hovoří článek 51 Charty OSN.“

Vyzvali Rusko ke stažení

Ppodle šéfa americké diplomacie by však RB OSN neměla tvořit „falešné rovnítko“ tím, že bude vyzývat všechny strany k ukončení bojů. Rusko podle něj jakoukoliv přestávku v bojích využije k tomu, aby upevnilo kontrolu nad obsazeným územím a doplnilo své síly pro další útoky.

„Žádný člen této rady by neměl vyzývat k míru a zároveň podporovat válku Ruska proti Ukrajině a Chartě OSN,“ řekl Blinken.

Valné shromáždění OSN předtím přijalo rezoluci, ve které Rusko znovu vyzvalo, aby okamžitě stáhlo své jednotky z Ukrajiny. Text schválený v předvečer prvního výročí invaze podpořilo 141 zemí.

8:50
Dnes

Ukrajinský soud dnes poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

8:05
Dnes

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při nasazení dronů, napsala agentura AP s odvoláním na představitele americké armády.

6:38
Dnes

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se přiznali, že ve dvou vesnicích, zavraždili tři lidi, včetně starostky obce Abrykosivka, napsal dnes na svém webu ruský list Kommersant. Jeden z předpokládaných pachatelů je recidivista ze Sibiře, který byl v Rusku dříve odsouzen i za vraždu. Nyní mu hrozí doživotí, dodal deník.

Zobrazit celý online

Čína dnes vyzvala k příměří mezi Ruskem a Ukrajinou a k zahájení mírových jednání a v dokumentu nazvaném Čínské stanovisko k politickému urovnání ukrajinské krize představila dvanáctibodový plán k ukončení války. Mimo jiné v něm vybízí, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Zelenskyj na tiskovce držel minutu ticha také

Tiskovku v Kyjevě měl dnes i ukrajinský prezident Zelenskyj. Některé body čínského plánu na ukončení války mezi Ukrajinou a Ruskem podle ukrajinského prezidenta dávají smysl, s jinými ale nesouhlasí.

Zelenskyj uvedl, že s Čínou lze spolupracovat. Pokud spojenci Kyjeva dodrží své slovo a splní své úkoly, ukrajinské vítězství bude nevyhnutelné, uvedl také prezident a zdůraznil, že je potřeba navázat bližší partnerství se zeměmi Latinské Ameriky a afrického kontinentu, jejichž podpora Ukrajině chybí.

Zelenskyj na tiskové konferenci nazvané „Únor. Rok nezlomnosti“, kterou také zahájil minutou ticha, mimo jiné ocenil, že Peking v dnes představeném plánu myslel na jadernou bezpečnost i územní celistvost, i když o ní hovoří pouze obecně.

„Jsou tam určité společné body a další myšlenky, na kterých se neshodneme, ale je to alespoň něco,“ řekl Zelenskyj. Důležitější než slova ale podle něj budou až konkrétní činy.

Zelenskyj už dnes k výročí ruské invaze zveřejnil videoposelství. Byl to rok bolesti, smutku, víry a jednoty, napsal také dopoledne na twitteru. „Vyhrajeme, protože pravda je na naší straně,“ řekl Zelenskyj na tiskové konferenci.

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal.  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa