Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pavel: Putin se chová jako Hitler. Rusko bude dlouho vnímáno jako země barbarů

Aktualizováno -
25. února 2023
19:34
Autor: ČTK, swp, vja - 
24. února 2023
15:02

Odvaha Ukrajinců, kteří rok čelí agresi Ruska, inspiruje Evropu i celé demokratické společenství. Patří jim uznání, respekt, ale i skutečná a praktická podpora všemi prostředky, míní zvolený prezident Petr Pavel. Na sociálních sítích upozornil, že Rusko bude dlouho vnímáno jako země barbarů, v sobotu však Pavel dplnil, že bychom neměli mít zájem na zhroucení Ruska, protože vnitřně se drolící Rusko může být ještě nebezpečnější. Odvaha Ukrajinců podle Pavla připomíná, že v boji za suverenitu a hodnoty není možné připustit ústupky. V rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál Pavel řekl, že podmínky ukončení konfliktu má určit Ukrajina. Jaký by měl být výsledek, podle něj Ukrajině „nemůže nikdo předepisovat“. Ukrajince je potřeba „maximálně podporovat, aby dosáhli své představy cílového stavu“, míní.

„Naši lidé neumírají, naše města nejsou ničena. Měli by to být Ukrajinci, kteří si vyhodnotí, v jakém okamžiku budou schopni deklarovat podmínky pro zahájení jednání. My bychom na ně neměli tlačit, aby bojovali do posledního muže, protože naši lidé to nejsou. A neměli bychom je tlačit ani k ústupkům. Naší úlohou je podporovat, aby dosáhli svého cílového stavu,“ uvedl Petr Pavel.

„Odvaha, s jakou se Ukrajinci postavili nepřátelskému agresorovi, inspiruje Evropu i celé demokratické společenství. Připomíná nám, že v boji za suverenitu a hodnoty nesmíme připustit ústupky. Patří jim uznání, respekt, ale i skutečná a praktická podpora všemi prostředky,“ poznamenal na twitteru.

Na dotaz, zda byla Severoatlantická aliance dobře připravena na ruskou invazi a měla před rokem dělat něco jinak nebo rychleji, někdejší vysoký představitel české armády a NATO řekl, že mohla být předvídavější. K odstrašení agrese podle něj mohla přispět větší přítomnost NATO na území Ukrajiny, například formou cvičení.

„Aliance byla dost připravena, kdyby Rusko podniklo agresivní krok i paralelně proti zemím NATO, třeba Pobaltí. Tam funguje kolektivní obrana a všechny pohotovostní síly. Ale pokud jde o Ukrajinu, tam panovala zpočátku velká obava, abychom konflikt neeskalovali, abychom se nedostali do situace, kdy země NATO budou vnímány jako součást konfliktu,“ uvedl.

Rok, který uplynul od zahájení anexe, podle Pavla ukazuje, že nadcházející období bude obdobím soupeření mezi demokraciemi a autoritářskými režimy, které bude mít multispektrální formu od soupeření ekonomického, finančního, vědeckého až po vojenské.

„Opravdu se rýsuje skupina států, které jsou ochotny spolupracovat v soupeření s demokraciemi, i když stojí na úplně odlišných základech. A my se s touto realitou prostě musíme vyrovnat. Musíme brát v úvahu, že i země jako Čína, se kterou máme obchodní výměnu, která se zatím nechová vojensky agresivně vůči demokratickým zemím, má naprosto odlišné strategické cíle. Má naprosto odlišné základy, na kterých stojí, a my se toho musíme být vědomi,“ konstatoval.

Na twitteru Pavel vedle toho k výročí dění na Ukrajině uvedl: „Ukrajina se hrdinně brání, po Kyjevě se prochází Biden, Zelenský má respekt a podporu celého demokratického světa, který je jednotnější než kdy dřív a Rusko bude na dlouho vnímáno jako země barbarů a válečných zločinců. Jen málo jednotlivců v historii dokázalo pokazit tak moc!“

Česko by podle něj z toho mělo vyvodit, že nutná je spolupráce nejen v EU a NATO, ale že by mělo usilovat o co nejužší spolupráci i s ostatními demokratickými režimy, a to včetně největší, nejlidnatější demokratické země světa – Indie.

Boj je spravedlivý, otázka dodávek letounů přetrvává

V online přenosu k výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu na svém Facebooku Petr Pavel krátce zhodnotil situaci na bojišti i v mezinárodní politice. „Ten boj Ukrajiny je spravedlivý, protože je obranou proti neodůvodněné agresi. Ukrajina nijak Ruskou federaci neohrožovala, neprojevovala se agresivně. Pomoc západních států je v souladu s Chartou OSN,“ shrnul.

Ocenil český zájem na pomoci napadené zemi, vyzdvihnul pak zejména dodávky zbraní. „Ukrajina nepolevila ve své odolnosti, došlo k posílení podpory západních zemí, které začaly poskytovat Ukrajině moderní zbraně. Naše země patří k nejvýznamnějším dodavatelům vojenské techniky. Na to můžeme být hrdí, protože je v našem zájmu, aby Ukrajina uspěla,“ uvedl.

Pavel se vyjádřil i k možnosti dodání bojových letounů na Ukrajinu. „Otázka je, jestli je to opravdu to, co urgentně Ukrajina na bojišti potřebuje. I kapacita obranného průmyslu není v mírových časech nastavena tak, aby zvládla zásobovat velkou armádu. S letectvem je to složitější, protože vybavit takhle velkou zemi letectvem je otázka stovek miliard korun,“ míní nově zvolený prezident.

Rozdrolené Rusko by mohlo být ještě nebezpečnější

Scénáře možného vítězství Ukrajiny jsou podle Pavla velmi nejisté „Zatím jsme se ještě nikde oficiálně neshodli na definici ukrajinského vítězství. Taková změna, že se Rusko vrátí k respektu k mezinárodnímu právu, je velmi nepravděpodobná,“ uvedl.

Varoval zároveň před rozpadem Ruska. To by si podle něj i po válce mělo udržet alespoň takový stueň integrity, aby udrželo kontrolu nad svým územím a bylo schopné vést jednání o poválečném vypořádání. „Rusko, které se začne vnitřeně drolit, by mohlo být ještě nebezpečnější, než dnes. Těch problémů by tam byla celá řada. Neměli bychom mít zájem na tom, aby se Rusko zhroutilo,“ upozornil.

„Pokud by Ukrajina prohrála, tak jsme tak trochu prohráli my všichni. Rusko by se pravděpodobně cítilo v pozici toho kdo má pravdu a pokračovalo by v ražení svého způsobu zahraniční politiky. Kdokoliv se podívá na historii Ruska, tak ví, že mělo problém s tím, jak se bránit, a tak to bylo už od dob carů. Oni vždycky říkali, že Rusko je tak velké, že se může bránit jenom expanzí,“ vysvětloval divákům přenosu nutnost podpory Ukrajiny Pavel.

Putin se chová stejně jako Hitler před světovou válkou

U ukrajinské ambasády, kde v sobotu večer proběhl koncert na podporu Ukrajiny, promluvil nově zvolený prezident Petr Pavel. Dav ho přivítal hlasitým potleskem. „Na jedné straně je toto výročí smutné tím, že se bavíme o válce, která přináší obrovské oběti na životech i materiálních hodnotách, na druhé straně povzbudivé, protože Ukrajina se brání, západní země jí pomáhají. Prezidentu Putinovi se podařil pravý opak, než chtěl. Rusové jsou považováni ve většině světa za barbary, Putin své zemi uškodil víc, než kdokoliv před ním,“ nechal se slyšet.

Uvedl také, že toho s Ukrajinou máme společného víc, než si možná uvědomujeme. „Zarážející je podobnost mezi Sudety a léty 1938 a 1939 a dnešní Ukrajinou. Před světovou válkou se Hitler choval stejně, jako se teď chová Putin ve vztahu k Ukrajině. Zneužil německou menšinu v našich Sudetech, podněcoval násilí, které pak použil jako záminku pro potlačení,“ uvedl s tím, že Ukrajina, která se hrdinně brání už celý rok, si zaslouží obrovský respekt. „Myslím si, že bychom měli Ukrajinu podporovat ve všem, co dělá, protože je to i naším zájmem,“ dodal.

Na otázku moderátorky Světlany Witowské, jak vnímá válku jako člověk, pak odpověděl: „Každý, kdo válku poznal zblízka, ví, jaká hrůza to je, co to přináší nejen vojákům, ale především civilnímu obyvatelstvu. Každý, kdo si tím prošel, ví, že by tohle vlastní zemi nikdy nepřál. Proto se mě dost dotýkalo, když jsem před druhým kolem slýchal, že bych chtěl naši zemi zatáhnout do války. Je to nesmysl, protože já moc dobře vím, jaké to je,“ dodal. 

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Kompletní online

Video  Petr Pavel pro Blesk: Ukrajina do EU i NATO i o osudu lidí z okolí Zemana  - Jakub Kopřiva
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa