Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Generál Šedivý odhadl, kdy skončí tvrdé boje na Ukrajině. A hrozí další mobilizace?

Autor: amb, Pavlína Horáková, swp - 
24. února 2023
05:00

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý minulý únor ještě v předvečer války přepokládal, že k ruské invazi nedojde. „Věřím tomu, že i ruští generálové jsou reálně uvažující lidé a dovedou si spočítat, jaké důsledky by vojensky měla taková rozsáhlá operace,“ řekl tehdy pro Blesk Zprávy. Jak vidí situaci dnes, prozradil ve speciálním vysílaní pořadu Epicentrum k výročí války na Ukrajině.

„Ruští generálové podlehli politickému rozhodnutí a neřekli pravděpodobně prezidentovi Putinovi, že pokud spustí ofenzívu proti Ukrajině, která se nazývá speciální operace, tak že to dobře nedopadne, a ono to dobře nedopadlo pro Rusy,“ zhodnotil Šedivý události loňského února.

Video  Generál Jiří Šedivý: Válku jsem nepředpokládal  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Putin se při tom podle něj rozhodl pro rozsáhlou invazi relativně dlouhou dobu před vlastní operaci. „Myslím si, že ty první kroky, které skutečně vedly k zahájení stávající operace, se dokonce datují 2 roky předtím, než se to skutečně odehrálo,“ vysvětlil. Zmínil například přípravu na poli energetiky. „Muselo to být promyšleno, muselo to být také propočteno, byť špatně,“ dodal. Putin měl podle generála také řadu jednání s nejhlavnějším partnerem, kterým je Čína.

V otázce, zda se tomu dalo zabránit, se podle Šedivého musíme vrátit zpátky až do pozice, kdy mělo Rusko a dříve Sovětský svaz vliv na celou střední a východní Evropu. Připomněl, že po nástupu do funkce prezidenta Putin označil rozpad Sovětského svazu za největší katastrofu století. Tendence nabýt ztraceného vlivu byly zřejmé. „Největší ztrátou byla právě Ukrajina, která dlouho směřovala na Západ.“

Došlo ke dvěma pokusům dříve vyřešit konflikt na východní Ukrajině, k dvěma Minským dohodám. „Myslím si, že jsme my, především naše západní komunita, neudělali všechno pro to, aby se Minsk 2 zrealizoval,“ sdělil Šedivý. Řešení by při tom mohlo situaci výrazně zklidnit nebo vytvořit větší prostor pro diplomatické řešení. Ani Ukrajina v tom ale podle něj nebyla příliš aktivní.

Deficit vojáků. Jak ho můžou Ukrajinci dohnat?

Šedivý upozornil, že je rozdíl ve velikostí národů Ukrajiny a Ruska. Rusko tak má skoro neomezenou zásobu vojáků. „Oni můžou provést ještě několikanásobnou mobilizaci a v tom počtu svých vojáků překonají ukrajinskou armádu. Tenhle deficit mohou Ukrajinci dohnat jen tím, že dostanou efektivnější a kvalitnější zbraně, které smažou ten rozdíl,“ popsal generál, proč je důležité, aby Západ posílal Ukrajině zbraně.

„Já si myslím, že Rusové ještě k jedné vlně mobilizace přistoupí,“ řekl Šedivý s tím, že to ale není tak jednoduché. Každá mobilizace narušuje ekonomiku a lidé, v nadsázce, chybí u soustruhů. „Navíc i ta společnost začne mít pochyby o kvalitě speciální operace,“ podotýká bývalý náčelník generálního štábu.

Čeká nicméně, že intenzita bojů se letos utlumí. „Tato intenzivní válka a to bojování tímto intenzivních způsobem si myslím skončí někdy v létě,“ předvídá Šedivý, podle které už začnou být obě strany vyčerpané. „Jak Ukrajina, tak Rusko budou na určité hraně, kdy bude nezbytně nutné začít počítat s tím, co ta válka přináší,“ říká Šedivý. Konflikt podle něj bude pokračovat, ale tvrdá válka jako taková skončí letos.

trintin ( 24. února 2023 22:09 )

Jen další komunistický lampasák, co nás ještě včera na vojně nutil milovat Lenina a když zradil, nutí nás milovat Bidena.

žanyn ( 24. února 2023 15:05 )

Podle většiny oněch ruských proslovů je jasné, že nskončí, dokud nezískají celou Ukrajinu. Teda konkretně nějaké pro ně vojensky příznivé hranice se západem. To je zhruba podle mapy celé pobřeží Černého moře, a dále hranici na karpatském oblouku a možná pustí í Lvov polákům. (Tak by opět přešla ona Podkarpatská Rus - dnes tedy Slovákům a ti by si přilepšili o 12 000km2 a cca 600000 obyvatel, což není jistě zanedbatelné a ono napapané pražské Čeko by utřelo hubu).Něco jako návrat k bývalému Rakouskému mocnářství. Vpodstatě vojensky řečeno zkrátit hranici se západem, která se dá uhlídat jako nová žekezná opona. Ergo jasné stanovení vojenských bloků západ-východ. Zda to tak skončí,búh suď. Toť otázka už proto,že dle některých našich politiků by oni rádi opět onu hranici Odra-Nisa....

maxpax ( 24. února 2023 14:09 )

jasně, ruský troll, jak jinak viď? Ty také nejsi schopenn myslet dál než do dnešního večera
Neumím si představit že při dělení ČSSR by půlka Moravy řekla, že chce zůstat se Slovenskem a půlka by chtěla zůstat s ČR. A pěkně bychom se tady navzájem vybili .
A vidíš, my jsme se dohodnout dokázali bez války. A přitom naše vzájemná historie sahající staletí zpět také není procházka růžovým sadem, zrovna tak jako ta Ukrajinsko-ruská.

maxpax ( 24. února 2023 14:02 )

Jenže dnes je nepřijatelné myslet na budoucnost. Staneš se nepohodlným, staneš se rozrývačem. Dnes máš správně žít pouze přítomností a vykřikovat novinové titulky.. To co píšeš, samozřejmě nastane úměrně k rychlosti s jakou budou Ukrajinci dospívat, nabývat nová občanství a volební práva. Pak se z toho Evropa po..., tedy jestli se to ještě bude nazývat Evropa, možná, že už to budou Spojené státy ukrajinské

pragver ( 24. února 2023 13:13 )

Přesně tak !! S Putinem se musí začít jednat dřív, než se úplně na*ere !
A Evropa je na dostřel !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa