Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonomka o dopadech války na peněženky: Dvouciferná inflace je zlo. Kdo může za vysoké ceny potravin?

Video se připravuje ...
Autor: ula, red, Pavlína Horáková - 
23. února 2023
13:39

Jak válka na Ukrajině zahýbala světovou ekonomikou, fungovaly hospodářské sankce uvalené západními zeměmi na Rusko a jak ovlivnila Putinova energetická manipulace Česko? O tom mluvila ve speciálu Epicentra Blesk Zpráv ekonomka Jana Matesová. Mimo jiné řekla, že inflace je zlo, které je třeba zkrotit, a že je dobře, že vláda se rozhodla zakročit proti vysokým cenám potravin.

 

Ekonomka se domnívá, že sankce uvalené na Rusko neselhaly. „Ale jsou obcházené víc, než bychom si přáli. Ruským datům nelze věřit a to říkám s tím, že vím, o čem mluvím. Máme řadu indicií, proč to tak není ani nemůže být,“ řekla Matesová. Rusko podle ní publikovalo propady za jednotlivá průmyslová odvětví o desítky procent.

„U automobilů to bylo 90 % už v červnu minulého roku a o rok dříve, v roce 2021 byl propad 80 % u optických vláken. Oficiální ruská data říkala, že ruská ekonomika se v druhém čtvrtletí toho minulého roku propadla o 12,5 %,“ připomněla ekonomka s tím, že ruská vláda tato data později upravovala.

Ekonomka: Dvouciferná inflace je zlo

Ukrajina i Ruská federace patřily k poměrně významným obchodním partnerům České republiky. Premiér Petr Fiala ve svém novoročním projevu uvedl, že v Česku bude muset v roce 2023 čelit nebo ustát tři hlavní výzvy, kterými je energetická krize, inflace a ekonomická recese. Inflace meziročně za leden vzrostla o 17,5 %. Jak bude inflace pokračovat?

Podle Matesové se nelze smiřovat s dvoucifernou inflací. „Inflace je zlo a je potřeba ji rychle zkrotit i za cenu dočasného propadu ekonomiky. Vidíme, co to dělá v rozpočtové oblasti, rostou výdaje na důchody, na které nemáme, štěstí to soudržnost ve společnosti, komplikuje to život výrobcům a samozřejmě domácnostem,“ varuje Matesová.

„Je potřeba, aby vláda vypouštěla co nejméně dalších peněz do ekonomiky, ale bohužel dopad zrovna valorizace podle zákonů z doby před inflací má neobyčejně negativní důsledek,“ dodala Matesová.

Kdo může za vysoké ceny potravin?

Nejvíce domácnosti trápí vysoké ceny potravin. Kdo za ně může? Zemědělci, potravináři nebo obchodní řetězce?

Matesová by nevinila drobné zemědělce, protože ti podle ní nemají tržní sílu, takže ji nemohou zneužívat u drobných prodejců, jako jsou např. večerky.

Je potřeba, aby stát sledoval čísla, sbíral data a dobře je vyhodnocoval, sledoval, kde k případnému zneužívání tržní síly dochází, a je nesmírně pozitivní informace z tohoto týdne, že to stát skutečně začíná dělat,“ řekla ekonomka.

Jirik-ta ( 24. února 2023 03:43 )

"Konstruování mediální reality" asi si jejich živobytí jen oblbujou

maxpax ( 23. února 2023 15:04 )

Prostě to, hlásání od prvného dne invaze , že jsme ve válce mnozí přijmout nechtěli. Tak jim to vysvětlíme přes jejich peněženky.
A co se táká cen potravin, o tom už byla zpráva: Prý se vláda na ceny v obchodech zaměří a ustanoví komisi, která bude šetřit příčiny. Závěry zjištění prý budou známé za několik měsíců... .

To mě po vyposlechnutí téhle zprávy hodně rozesmálo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa