Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Po smrtícím tornádu extrémní vedra. Texas se hrozí tropů až 43 °C, zřizuje „chladící centra“

Autor: ČTK - 
17. června 2023
12:36

Miliony obyvatel Texasu se připravují na extrémní vedra, která tento americký stát zasáhnou o víkendu. Podle předpovědí pocitová teplota místy přesáhne 40 stupňů Celsia. Úřady se proto například chystají pro lidi bez domova otevřít centra, kde se budou moci ochladit. Děje se tak jen několik dní poté, co tornádo v Texasu usmrtilo tři lidi.

Teploty stoupají od čtvrtka, kdy se přes jih USA přehnal silný bouřkový systém, který si vyžádal oběti také na Floridě a v Mississippi. Úřady již varovaly, že očekávaná vedra ještě více zatíží rozvodné sítě, jelikož lidé budou více používat klimatizaci.

V pátek výpadky elektřiny na jihu USA postihly 400 000 domácností. Aktuálně je v Texasu podle webu PowerOutage bez elektřiny téměř 164 000 odběratelů.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) vydala varování před extrémními teplotami a upozornila, že v Texasu může pocitová teplota vystoupat ke 43 stupňům Celsia. Výstraha platí do neděle. Města po celém Texasu otevřou „chladicí centra“ pro ohrožené obyvatele.

„Je už někdo připraven na zimu?,“ tázali se v pátek na twitteru meteorologové z NWS a dodali, že o víkendu mohou teploty dosahovat rekordních hodnot. V průběhu dneška by mělo nebezpečí bouřek opadnout, avšak výstraha před vedry zůstane v platnosti.

V malém texaském městě Perryton ve čtvrtek zemřel jeden člověk v kempu s mobilními domy a další dva lidé zahynuli, když tornádo zpustošilo centrum města. Mezi mrtvými bylo údajně i jedno dítě. Texaský guvernér Greg Abbott podepsal nouzový příkaz k urychlení obnovy zasažených oblastí. V kritickém stavu bylo do nemocnic odvezeno deset lidí, zhruba 100 dalších podstoupilo ošetření.

V severní části Floridy zemřela žena poté, co na její dům spadl strom. V Mississippi spadl strom na garáž a usmrtil muže, který se chystal na pohřeb svého bratra.

Video  Jak se bránit před extrémními vedry?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi