Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Srovnání cen v Česku a Polsku: O kolik méně u sousedů zaplatíme za sýr, maso, máslo či rajčata?

Autor: Aleš Ligas, mav - 
21. května 2023
05:00

Dva bochníky za cenu jednoho, tři másla místo dvou, u sýra rozdíl 58 Kč. Základní nákupy vycházejí v Polsku levněji, u některých položek i o mnoho desítek procent. Blesk Zprávy přinášejí přehledné srovnání i tipy, kam k severním sousedům na nákupy zajet.

Čistě z hlediska peněz (čas či emise ze spáleného benzinu nepočítaje) se velký nákup v Polsku vyplatí i lidem, kteří žijí dál od hranic, jak řekl poradce premiéra Petra Fialy (ODS) a hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

„Není to řešení pro všechny, ale už se vyplatí i Pražanům jezdit na větší nákupy do Polska,“ řekl v CNN Prima News. „Vidím to hlavně z pohledu lidí. Chci, aby se lidem ušetřilo v rodinných rozpočtech, a v Polsku je to teď skutečně výhodnější.“ Ostatně to tak byl zvyklý dělat odmala - pochází z Liberce, rodiče ho brávali nakupovat do Polska i Německa. Připouští ale, že pro českou ekonomiku to dobře není, když Češi utrácejí v cizině místo doma.

Nejbližší nákupy jsou například v Těšíně (Cieszyně), stačí přejít hraniční řeku Olši z Českého Těšína. Jedenáct kilometrů od českých hranic je také Galeria Srebrna v Ratiboři (Racibórz), jen o pár ulic dál se nachází prodejny Kaufland a Lidl, kde se Češi snadno zorientují. Kdo by toužil po polském velkoměstě, Katovice jsou z Bohumína necelou hodinu autem. Díky schengenskému prostoru bez hraničních kontrol si hranic ani nevšimnete.

Obchodníci z polského příhraničí s českými zákazníky počítají, nezřídka uvádějí názvy zboží i v češtině a ceny vedle złotých i v korunách (kurz se pohybuje nad pěti korunami za złotý). Tabulka ukazuje průměrné ceny, stejně jako v Česku lze samozřejmě narazit i na nejrůznější slevy a akce.

Jeden artikl, co z Polska rozhodně nemá smysl vozit, je tradiční česká výroba – pivo. „Lahváč“ stojí u sousedů v průměru 19 Kč, v tuzemsku 12.

Video  Prouza o české drahotě i rozzuřených Polácích: Proč je u sousedů o tolik levněji? 
Video se připravuje ...

xiioma ( 21. května 2023 14:20 )

aha, to jsem nevěděla.

Evikzmercedesa ( 21. května 2023 13:19 )

www.dodomku.pl

Evikzmercedesa ( 21. května 2023 13:18 )

Pávek tam jezdí do Kudowy na trhy proto, že tam má chalupu na České Čermné. Když bydlí na chalupě v Čermné a chce rohlíky ke snídani, nejbližší obchod je v Kudowě-mají tam malou asfaltku do Kudowy přes hranice

Evikzmercedesa ( 21. května 2023 13:16 )

to je normalni ze Poláci poslou za hranice hnus. Ale v polské Biedronce kvalita šlape! Polák Poláka neotráví!!! Tam je kvalita top!

Evikzmercedesa ( 21. května 2023 13:14 )

jeste chybí v prehledu njogurty v Polsku. Jogurty sou v Biedonce za 7kč v Čechách 17kč.
www.dodomku.pl
www.ceneo.pl
www.abcapteka.pl
www.mediaexpert.pl
kupujte z techto eshopu z Polska. Platby kartou a balíček prijde Vám na adresu domů.

Zobrazit celou diskusi