Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš dal Moravcovi košem, Fiala hájil škrty: Generální stávky se nebojí a nátlaku neustoupí

Aktualizováno -
14. května 2023
14:22
Autor: Jaroslav Šimáček - 
14. května 2023
13:23

Do studia ČT k Václavu Moravcovi dorazil v neděli na debatu o vládním úsporném balíčku premiér Petr Fiala (ODS). Před kamery předstoupil bez oponenta - pozvání totiž dostal expremiér Andrej Babiš (ANO), který ale přijít odmítl a chtěl za sebe vyslat do horkého křesla Karla Havlíčka, což televize odmítla. Fiala hájil vládní kroky, opět čelil dotazům, zda porušil sliby, které dal před volbami - především ten, že se nebudou zvyšovat daně. Z hrozeb generální stávkou, kterou tasily odbory, obavu nemá. Přímo s Babišem se přitom Fiala patrně nakonec přece jen utká - začátkem června. Ale na jiné televizi.

Premiér Petr Fiala (ODS) v nedělních Otázkách Václava Moravce hájil úsporný balíček, který pětikoalice definitivně dohodla ve středu a ve čtvrtek jej představila na takřka tříhodinové tiskovce společně s důchodovou reformou.

„Ať si každý položí otázku, proč to děláme. Zvýší mně to popularitu? Zvýší to popularitu vlády krátkodobě? Ani náhodou, to jsou opatření, která jsou nepříjemná a neseme za ně politickou cenu. Ale my víme, proč to děláme. My jsme nešli dělat populistickou politiku, aby nám každý den každý zatleskal. My děláme politiku, která je odpovědná vůči občanům této země a naší dobré budoucnosti. A já za těmi opatřeními stojím, stejně jako za nimi stojí celá vláda. Žádnému tlaku nebudeme ustupovat,“ vzkázal jasně v OVM Fiala.

Fiala: Prostor pro změny v zásadních věcech není

Premiér Fiala si přitom není vědom toho, že by porušil nějaký slib. „Jsem si vědom toho a to nijak netajím, že se významně změnily okolnosti a myslím, že to ví každý, kdo se dívá kolem sebe. My jsme vstupovali do vlády ve chvíli, kdy jsme nemohli tušit, že Rusko zaútočí na Ukrajinu, že budeme svědky tak dlouhé a tak brutální války, která bude mít dopad prakticky na všechno - od cen energií, dostupnost energií až po ceny potravin. Na to jsme museli reagovat a na to také reagujeme adekvátním způsobem,“ uvedl premiér v ČT.

„Já chápu, že ta opatření se nelíbí řadě lidí, kteří jsou tím dotčeni, konkrétní zájmové skupiny budou lobbovat za svoje zájmy. Tak to má být, ale my musíme mít na paměti zájem celku, kvůli tomu nás také voliči vybrali ve volbách a my plníme sliby, které jsme jim dali,“ řekl ve studiu Fiala.

„Prostor pro změny v těch zásadních věcech určitě není, nebudeme ustupovat žádnému nátlaku, musíme udělat tato opatření. Musíme je udělat ve prospěch ČR a každého občana této země,“ vzkázal jasně premiér.

Petr Fiala (ODS) bude ve čtvrtek 18. května od 12:00 hostem pořadu Ptám se, pane premiére na Blesk.cz. Ptát se ho můžete na to, co Vás zajímá, již nyní přes formulář níže. Vybrané dotazy, položené slušnou formou, zazní přímo v našem pořadu:

Online chat

Opravy balíčku možné jsou

 

Fiala zároveň připouští, že k úpravám, respektive opravám odravného balíčku v jistý moment přece jen dojít může. „My samozřejmě nejsme neomylní jako nikdo, takže pokud zjistíme, že je tam nějaká technická věc, nedokonale udělaná, že je tam nějaká evidentní chyba, tak jsme samozřejmě připraveni to při tom legislativní procesu upravit. Ale to, že bychom ustupovali z těch opatření tak, jak jsme je stanovili, to určitě dělat nemůžeme. A je potřeba se na ně dívat jako na celek,“ podotýká.

Premiér se pustil do již tradičního vysvětlování, proč balíček prostě být musí. „Když bychom toto neudělali, tak deficit státního rozpočtu v příštím roce bude větší o 94 miliard, v roce 2025 o 148 miliard. To je prostě něco, co si nemůžeme dovolit. Takže musíme tato opatření udělat. Jsou vyvážená, je to kompromis mezi různými možnostmi, mezi různými politickými stranami,“ doplnil Fiala s tím, že opatření jsou dělána se sociální citlivostí i tak, aby nedopadla výrazně na žádnou ze sociálních skupin.

Fiala odmítá, že by nedodržel slib směrem k tripartitě, že soubor opatření v rámci konsolidačního balíčku bude řešit před schválením i se zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců.

„Je to normální u všech opatření, že to s nimi budeme projednávat. A to také budeme. My jsme uzavřeli tu dohodu ve středu, ve čtvrtek jsme ji představili a v pondělí máme jednání tripartity. Řada jednání probíhala, není to tak, že by tripartita nevěděla, že musíme šetřit, že stát bude muset dělat kroky ke konsolidaci veřejných financí,“ bránil se Fiala a stál si dál za svým: „Neporušil jsem žádný slib. Je to vládní odpovědnost.“ 

„My musíme udělat ta opatření. Jinak ten stát zkrachuje, nedopadne dobře. Měly je udělat vlády před námi, populisticko-socialistické vlády, neudělaly vůbec nic a je na nás, abychom veřejné finance spravili. Jinak budeme žít na dluh našich dětí,“ vzkázal Fiala.

Fiala: Nevím, proč by byla generální stávka

Odbory přitom již pohrozily i možnou generální stávkou. „Přece si nebudeme vynucovat to, že budeme žít tady na dluh a že se řítí do katastrofy celá země, pokud s tím něco neuděláme, nějakými stávkami,“ čertil se Fiala, který se dle svých slov snaží mluvit s odbory, ale ty pořádají demonstrace, i když se jim vláda snaží vysvětlovat své postoje.

„Nevím, proč by byla generální stávka, když ta opatření jsou sociálně citlivá, jsou udělaná velmi promyšleně a my z těchto opatření nebudeme ustupovat. A já se určitě nenechám zastrašit,“ pokračoval Fiala.

Ekonomové jim radili zvýšení daní

Fiala čelil, jako několikrát v poslední době, i dotazu na to, že opakovaně slíbil, že se nebudou zvyšovat daně, což ostatně bylo i jedno z předvolebních hesel Spolu - ale nyní tak vláda činí.

„Všichni ekonomové nám radili, ať zvýšíme daně,“ uvedl Fiala. „Loni jsme snížili celkové daňové zatížení o 30 miliard korun, v příštím roce zvýšíme celkové daňové zatížení o 31 miliard korun. 30 miliard a 31 miliard. Takže to není zvýšení daní a kdybychom přistoupili na tu myšlenku, že by se měla vrátit superhrubá mzda, tak to daňové zvýšení je mnohem výraznější, než co my jsme udělali,“ reagoval dále Fiala.

„My jsme v předvolebních slibech opravdu nevěděli, že bude válka na Ukrajině,“ uvedl Fiala na svou obhajobu a zmínil, že hned po nástupu do vlády vyškrtali 80 miliard na výdajové straně.

„Já se z toho opravdu nevykrucuji, já lidem říkám poctivě, jak to je. Válka na Ukrajině, pomoc s energiemi, obrovská zátěž na státní rozpočet, všichni ekonomové říkají: zvyšte daně a zvyšte je razantně. My jsme řekli ne, budeme se snažit to celkové daňové zatížení stejně, což děláme. A budeme se víc soustředit na tu výdajovou stranu. To děláme,“ uvedl Fiala s tím, že se snažil o co nejlepší kompromis a ze zvyšování daní sám radost nemá, ale je třeba dát do pořádku veřejné finance a zeštíhlit stát.

„Hlavně držím to slovo, které se týká celkového daňového zatížení. Ano, zvyšujeme některé daně, jinak si s tím nemůžeme poradit. Nemám z toho žádnou radost, ale to je politická realita,“ dodal Fiala.

Sliby, chyby? Vláda v čele s ODS nakonec ke zvyšování daní sáhla Sliby, chyby? Vláda v čele s ODS nakonec ke zvyšování daní sáhla | Úřad vlády ČR

Babiš k Moravcovi opět nedorazil

Fiala usedl v OVM opět bez oponenta. „Do dnešní diskuze jsme zvali i lídra nejsilnější opoziční strany, expremiéra Andreje Babiše, který byl politicky zodpovědný za řízení státu mezi lety 2017 až 2021. Naše pozvání nevyužil, proto jeho místo u tohoto stolu zůstává prázdné,“ uvedl moderátor Václav Moravec.

„Prosím vás, nenechte se zmanipulovat Václavem Moravcem. V neděli v jeho pořadu fakt nebudu,“ uvedl na facebooku šéf ANO Babiš, který se v neděli vydal na rodinný den do Brna.

„Pan Moravec moc dobře ví, že od roku 2020 do jeho aktivistického a antibabišovského pořadu nechodím a nepřijdu ani NIKDY v budoucnu. Jasně jsem mu to napsal v dopise už 18. 2. 2020, znovu 13. 3. 2023 a opakovaně jsem to sdělil i veřejně. Tím, že mě avizuje jako jednoho z hostů, si zase jen dělá alibi, aby si mohl přátelsky pokecat s premiérem Fialou a společně na mě mohli útočit,“ vzkázal Babiš, který za sebe chtěl poslat do studia záskok - Karla Havlíčka. To však Moravec v přestřelce před natáčením odmítl. Pozvání platilo pro Babiše coby expremiéra.

K duelu Babiše a Fialy se však schyluje. Ovšem na jiné televizi. „Partie Terezie Tománkové bude 4. 6. 2023 hostit velký politický duel. Pozvání přijali Premiér Petr Fiala z ODS a předseda nejsilnějšího opozičního hnutí Andrej Babiš,“ potvrdil Blesku v neděli Marek Štýs z FTV Prima.

Video  Fiala na konferenci ODS: Přínos naší vlády je větší, než u obou populistických vlád  - ČTK
Video se připravuje ...

 

UFO1 ( 16. května 2023 03:55 )

Fiala nehájí zájmy občanů ČR, voličů, pohřbil ODS

Staroduchodce ( 15. května 2023 09:27 )

Po roce 1948 se jeho metodami soudruzi řídili.

dynaty ( 14. května 2023 23:13 )

dynaty ( 14. května 2023 23:12 )

dynaty ( 14. května 2023 23:09 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa