Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Stanjura otevřeně o úsporném balíčku: Čekal jsem, že naštveme lidi. „Škrtáte blbě,“ čelil kritice

Autor: simao, lig - 
14. května 2023
12:01

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) v neděli v Partii na CNN Prima News dále bránil vládní úsporný balíček. Je přesvědčen, že předvolební slib o nezvyšování daní koalice SPOLU neporušila, protože i když se některé daně zvyšují, jiné se snížily. Stanjura ve studiu čelil opoziční kritice Radima Fialy (SPD), podle kterého vláda škrtá blbě a koalice svůj předvolební slib jasně porušila.

Ministr Stanjura hned v úvodu promluvil o naštvání lidí kvůli škrtům. „To jsem očekával. Já myslím, že nám to bylo jasné,“ přiznal v Partii Terezie Tománkové. Stanjura zopakoval, že ke snížení schodku státního rozpočtu jsou jen dva nástroje.

„Buď snížíte výdaje a naštvete ty, kteří zatím ty peníze dostávali, anebo zvýšíte příjmy a naštvete ty, kteří platili méně, než musí platit. Nebo uděláte nějaký soubor na výdajích a na příjmech, což jsme udělali my. To bylo jasné, že to není populární opatření. Taky jsme nečekali, že za to budeme chváleni. Ale jsme přesvědčeni, že to prostě udělat musíme. Tady nebyla volba, jestli to udělat máme, nebo nemáme. Věděli jsme, že to udělat musíme, a celá ta debata byla o parametrech. Kolik jsme schopni najít úspor a kolik potřebujeme nových příjmů,“ pokračoval Stanjura.

Stanjura byl v Partii postaven tváří v tvář předvolebním vyjádřením o tom, že koalice SPOLU daně zvyšovat nebude. Tvrdí, že slib neporušili.

„Máme nějaké daně. Když je snížíme a pak jiné daně zvedneme, je to porušení slibu? Podle mě ne. My jsme pro letošní rok snížili daně v objemu 30 miliard a pro příští rok zvyšujeme jiné daně v odhadu o 31 miliard. Takže ten výsledek je jedna miliarda z toho objemu vysokých stovek miliard. Podle mě, když řeknu, že nechci zvýšit daně jako celek, neznamená to, že když některou daň snížím, tak se to nepočítá a že nějakou jinou nemůžu zvýšit. Takže ta úloha pro rok 2024 je jednoduchá. Tam ty daně skutečně nezvyšujeme v součtu. To neplatí pro každého poplatníka samozřejmě. Protože každý platí jiné daně.“

„Vy máte pocit, že na billboard mám napsat: Nesnížíme celkovou daňovou zátěž a složenou daňovou kvótu? To už se na ten billboard ani nevejde. Já jen říkám, že jsme jiné daně snížili, část zvyšujeme a součet je stejný. Pro rok 2024,“ uvedl Stanjura. „To není kyselé jablko, to je pravda,“ bránil se dále Stanjura.

Koalice SPOLU se stavěla proti zvyšování daní. Koalice SPOLU se stavěla proti zvyšování daní. | Twitter

V září 2021 přitom v tom samém pořadu říkal: „My své sliby myslíme vážně. Když říkám, že nezvýšíme daně (...) My je fakt nechceme zvyšovat. Tohle skutečně splníme, protože když se podíváme na ty tři hlavní daně plus sociální pojištění, což je největší příjem do státního rozpočtu, tak my tam nevidíme žádný prostor. DPH nechceme zvyšovat, máme vysoké DPH. A daň z příjmu právnických osob nechceme zvyšovat, je to jedna z posledních výhod, které mají naši podnikatelé vůči konkurentům například v Evropské unii,“ tvrdil Stanjura 26. 9. 2021 s tím, že problém má stát na výdajové straně rozpočtu.

Fiala (SPD): Slib porušili, zvyšují daně jako na drátku

Předvolebními hesly „SPOLU: Nezvýšíme žádné daně“ či „Nenasytný stát potřebuje dietu, ne vyšší daně“ ve studiu mával Radim Fiala, předseda poslaneckého klubu SPD. „Já si myslím, že to porušili flagrantně,“ rýpl si do Stanjury.

„Jenomže ten opak se stal pravdou, zvyšují se daně jako na drátku, je to prostě fabrika na zvyšování daní,“ kritizoval vládní opatření opozičník. „Musíme šetřit na tom státu, ten stát je vykrmený, nabubřelý, nateklý, exponenciálně rostou pošty agend, a tím pádem i úředníků,“ tvrdil. „Já jsem čekal, že vláda přijde s nějakou koncepcí a začne plošně čekat na všech ministerstvech a na všech úřadech,“ doplnil.

„Já jsem přesvědčen, že tím se musí začít. Nezvyšovat daně a začít škrtat u sebe. Vy, když budete mít problém, případně kterýkoliv z občanů, který bude vědět, že nevychází s financemi, tak nepůjde někam, kde mu někdo něco přihodí, ale začne šetřit sám u sebe, aby se z toho dostal, ale tato vláda nešetří sama u sebe,“ dodal Fiala, jenž poukázal například na tři nové ministry, kteří za Fialovy vlády přibyli. Konkrétně jde o ministra pro evropské záležitosti, ministra pro legislativu a ministryni pro vědu, výzkum a inovace.

Škrtáte blbě, čelil Stanjura kritice

Škrtů v tom, jak stát šetří na sobě, je podle okamurovce Fialy málo. „Není potřeba zvyšovat daně, vy byste měli bojovat s inflací, tím byste odstranili ten problém, který máte s důchody,“ tvrdil Fiala v Partii. „Všimli jste si všichni, že žádný plán není, jenom floskule,“ reagoval na opoziční kritiku Stanjura, jenž vzkázal: „Většina úspor je na straně výdajů státu.“ Bránil se, že provozní výdaje státu se skutečně snižují a škrtá se také v národních dotacích. „Vy je podle mě škrtáte úplně blbě,“ kontroval Fiala.

Video  Ministr financí Stanjura pro Blesk: „Úspory musíme hledat pořád.“ Proč došlo na zvýšení daní?  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jajas ( 14. května 2023 22:20 )

Článek na CNN Prima News: "Absurdní sazby DPH. Viděla někdy Pekarová výlohu knihkupectví? Dětské pleny, lístky do divadla i sociální služby... to všechno bude zdaněno, jenom knížky ne.
„Vzdělaná společnost je předpokladem pro prosperitu země, která je navíc vždy odolnější také vůči dezinformacím. Nejen proto jsme považovali za důležité takto knižní průmysl podpořit,“ říká šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která je obecně známa svými sociálně citlivými vyjádřeními. (To byla ironie!) Viděla někdy knihkupectví? Aspoň výlohu... S dezinformacemi tam bojují ponejvíc kuchařky a severské detektivky. " Fakt absurdní řešení DPH a rovněž absurdní vysvětlování a obhajoba vládních politiků...

jajas ( 14. května 2023 19:37 )

"Státní rozpočet skončil v březnu ve schodku 166,2 miliardy korun. Je to nejhorší výsledek prvního čtvrtletí od vzniku ČR. Loni byl ve stejném období schodek 59,1 miliardy korun." Ty černá díro....to by za tři měsíce nezvládl nikdo, pouze tito momentální finanční "umělci"....

hejhej ( 14. května 2023 18:25 )

Stanjura mele nesmysly, má přehřátý mozek z tupé na hlavě

havran2 ( 14. května 2023 18:06 )

SLEPENCI by už konečně měli odstoupit ,vždyť na to nestačí ! ! !

jajas ( 14. května 2023 17:50 )

Tak to je gól! Teď jsem četl na e.peníze: "
Sami sebe nezeštíhlí. Snížení nehorázných příspěvků na činnost politických stran by bylo ideální Radek Štěpán 11. 05. 2023
Neskutečné finanční příspěvky:
Stálý příspěvek pro politické strany, které získaly v posledních volbách do Poslanecké sněmovny 3 % hlasů, činí ročně 6 milionů korun! Každé další započaté 0,1 % hlasů dává straně bonus 200 000 korun. Jestliže strana obdrží více než 5 % hlasů, příspěvek už činí 10 milionů korun. Zajímavý je i příspěvek na mandát poslance nebo senátora ve výši 900 000 korun ročně. Mandát člena zastupitelstva v Praze činí jen pro zajímavost 250 000 korun. Opomenout nelze ani příspěvek na podporu činnosti politického institutu. Jeho výše činí ročně částku rovnající se 10 % z celkové výše příspěvku na činnost strany. " To bylo jasné, že na sobě politici šetřit nebudou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa